Jižní město je proslavené svými panelákovými sídlišti a velkými plochami mezi budovami, které často bývají vydlážděné. Mezi betonovými budovami by však každý takový plácek mohl sloužit okolo bydlícím obyvatelům. Proto není divu, že za každý chátrající plácek místní bojují. Jedním takovým místem je vydlážděné prostranství s fontánou „Koule“ za budovami podél Mendelovy ulice. V minulosti na místo chodili lidé schladit se k fontáně nebo strávit čas pod dřevěnými pergolami obrostlými královnou popínavých dřevin vistárií.

Dnes po pergole zbyly pouze asi tři metry vysoké betonové sloupy, které se tyčí do nebe. Okolí fontány chybí péče. Skrz dlaždice prorůstá tráva. Na sociálních sítích se rozpoutala mezi obyvateli vášnivá debata o budoucnosti místa. „Určitě šlo nějakým způsobem pergolu opravit a vistárii nevykácet. Ale co, takhle je to jednodušší, podřezat, vykácet a nechat další betonové torzo uprostřed ‚Jižňáku‘. Vždyt jde ‚jenom o lidi‘ a ti si zvyknou na všechno,“ zlobí se uživatelka Daniela N.

„Mě se moje děti pořád ptají, proč se tady vše bourá a nestaví se nic nového,“ stěžuje si další uživatelka Marta B. Další uživatel Jan S. navrhuje, aby se prostor využil k příjemnému trávení volného času. „Tento prostor by si zasloužil třeba nějakou markýzu plnou kytek nebo něco podobného. Otázka je, co v zimě a zda to nebude další útočiště pro bezdomovce,“ myslí si.

Radnice a obyvatelé

V květnu roku 2022 proběhlo setkání mezi bývalým vedením radnice a obyvateli, kde se rokovalo o budoucnosti prostranství. K otázce pergoly získala nadpoloviční počet hlasů varianta, kdy by byla prostupná zastřešující konstrukce jen někde. Lavičky by byly přemístěny k pěší cestě podél aleje. „Úplně všichni účastníci se shodli na tom, že si přejí vodní prvek zachovat. Protože nelze tok vody vypínat a zapínat podle potřeby, docházelo dlouhodobě k velkým ztrátám, proto je momentálně od přívodu vody odpojen,“ stojí v zápisu Prahy 11 ze schůze. 

Městská část se při návrhu dalšího postupu rozhodla, že by na místo na základě požadavků místních umístila také ping-pongový stůl a stroje na posilování. Na několik míst by měla přibýt zeleň, za pergolou by vznikly záhony. Mobiliář by se přemístil. Od obyvatel také padl požadavek na to, aby byla fotnána barevná a s dřevěnými sedátky. Radnice nicméně schválila, že ve fontáně by si každý návštěvník pouštěl sám podle potřeby. „Prostranství pod pergolou by mělo získat klidový charakter umožňující relaxaci zejména pro obyvatele z přilehlých bytových domů,“ stojí dále v dokumentu. Za více než rok však nedošlo k žádné změně.

Konflikt komunálních politiků

„Úprava tohoto prostranství se připravuje,“ uvádí Ivana Hovorková (HPP 11), místostarostka pro životní prostředí. Radnice má aktuálně dopracovány podklady pro zadání veřejné zakázky. „Vzhledem k tomu, že informace obsažené v zápisu z veřejného setkání k úpravám této plochy nebyly dostatečně jasné a podrobné, je to již bohužel třetí verze, což je jedna z příčin zdržení,“ dodává.

„Místo omáčky a mlžení o tom, jak pracujete na padesáté verzi zadání pro veřejnou zakázku na zpracování PD, nám raději napište, zda rekonstrukce proběhne letos, v roce 2024, nebo nikdy,“ opřel se do vedení radnice bývalý senátor Ladislav Kos (ex HPP 11).

Přidala se také opoziční zastupitelka Tereza Dolanská (TOP 09) z výboru pro územní rozvoj. Uvedla, že Praha 11 finance na opravu mít musí, jelikož radnici přišla daň z příjmu právnických osob dosahující částky okolo 50 milionů korun. „Na tuto opravu není ani nutné stavební povolení, mohlo se dávno začít. Místo toho se paní Hovorková vymlouvá na nejasnosti v zápisech. Z toho usuzuji, že nebude nic. Pokud ano, pochválím ji,“ nebrala si servítky Tereza Dolanská.

Podle radního Prahy 11 pro oblast financí Marka Milaberského (HPP 11) peníze na účet radnice skutečně dorazily, ale nebudou celé k dispozici. „Překvapuje mě, že byste je hned celé ‚utratila‘ a nemyslíte na rezervu či na rozpočet na rok 2024. Máme štěstí, že nejste radní Vy,“ vyjel na zastupitelku Marek Milaberský. Budoucnost prostranství je tedy otázkou, nicméně podle vyjádření vedení by se mělo revitalizovat. Na konrkétní odpovědi Prahy 11 s Bleskem čekáme. 

Fotogalerie
6 fotografií