Ice Arena Kateřinky vstupuje do zkušebního provozu. Multifunkční areál na Jižním Městě poskytne zázemí pro lední sporty jako hokej, curling či krasobruslení. Ve středu do ledu zařízly své brusle jako první hokejistky z mezinárodní soutěže World Selects International. Ostrý provoz by měl být zahájen v průběhu září.

Objekt z největší části tvoří dvě kluziště, přičemž jedno je určeno primárně hokejistům, druhé ostatním sportům a hlavně veřejnosti, pro kterou budou vyhrazeny speciální časy. Své vyhrazené hodiny by měli dostat senioři, ale i rodiny s dětmi. Hala sportovcům dále nabízí špičkové zázemí, včetně restaurace, fitness centra, ale i venkovních hřišť na míčové sporty.

Trnitá cesta

Stavbu areálu provázely již od počátku různé komplikace v důsledku politických neshod na projektu. Nakonec areál dostavěla soukromá firma. Nápad vzniknul již v roce 2014, kdy soukromý investor zahájil přípravy projektu. Radnice tehdy poskytla pozemek a náklady na vybudování měl hradit investor. O vstupu do projektu uvažoval i magistrát, ten ale nakonec pouze poskytnul jedenácté městské části finanční prostředky, aby se mohla stát polovičním vlastníkem. Městská část však v létě toku 2019 tento podíl prodala firmě ALS Investors, kvůli nesouhlasu s dílčími smlouvami. Konečná výše nákladů na výstavbu činí zhruba 200 milionů korun.

Po téměř devíti letech má tak Jižní Město konečně své vlastní sportoviště pro nadšence do ledních sportů. „Ta cesta k tomu, aby na Jižním Městě byla vůbec nějaká ledová plocha, byla velmi dlouhá a trnitá, nakonec se to ale podařilo. Dnes je to v podstatě soukromý projekt, my jsme rádi, že zde takovou halu máme, byť je škoda, že ačkoliv se nachází na pozemku městské části, nemáme úplný vliv nad tím, co se zde bude dít.,“ řekla novinářům místostarostka Prahy 11 Zuzana Böhmová (Piráti).

Městská část se provozovatelem dohodla, že každý den poskytne kluziště na hodinu zdarma žákům ze základní školy Ke Kateřinkám. Se slevou si mají možnost zamluvit své časy i jiné školy z Prahy 11. Časy vyhrazené pro veřejné bruslení by měly připadat na víkend.

V úterý se na hokejovém kluzišti odehrálo také první utkání. Nastoupily v něm proti sobě Češky proti výběru hokejistek z USA a Kanady. Zápas byl prvním v tabulce turnaje World Selects International. „Viděli jsme proti sobě nastoupit výběr z nejlepších českých hráček proti výběru ze Severní Ameriky. V českém týmu hraje i několik hráček z reprezentace, takže si myslím, že to je jeden z nejlepších zápasů a velmi pravděpodobně oba týmy dojdou do finále,“ řekl Blesku ředitel turnaje Lukáš Havlíček.

V hlavním městě dále funguje například Ice Arena v Letňanech, kde se hraje především hokej. Další haly jsou v Braníku nebo v Bubenči a zimní stadion funguje také na Hvězdě. V minulosti si mohli lidé jít zabruslit na stadion na Štvanici, který ale nechalo hlavní město před více než deseti roky zbourat. Skončil rovněž provoz na známé smíchovské Nikolajce. Veřejná kluziště pak provozují v zimě také pod širým nebem radnice městských částí.

Video
Video se připravuje ...

Ice Arena Kateřinky zahajuje zkušební provoz, první utkání zde proti sobě sehrál výběr českých a amerických hokejistek Blesk

Fotogalerie
13 fotografií