Téma nelegálního parkoviště řeší obyvatelé Prahy 11 už minimálně od roku 2020. V minulosti téma řešil tehdejší senátor a zastupitel Ladislav Kos starší, jeden ze zakladatelů momentálně vládnoucí Hnutí pro Prahu 11, který byl letos na jaře z politického hnutí vyloučen. Parkoviště znovu mezi obyvateli zarezonovalo v polovině července letošního roku. Na sociálních sítích se rozhořela vášnivá debata mezi obyvateli „Jižáku“ o budoucnosti nepoddajného plácku, ležícího u Křižovatky Opatovská – Novomeského, jen 100 metrů o zastávky metra Háje.

Jedná se o jeden z posledních pozůstatků z doby výstavby Jižního Města. Povrch parkoviště tvoří zčásti panely, zčásti zatvrdlé zbytky betonové směsi z automixů a zčásti je povrch hlinitý. Na první pohled nic vábného, za sucha se tu víří prach, za mokra je plácek jedna velká kaluž. Příjezd na parkoviště navíc vede přes přechod pro chodce. 

Obyvatelé parkovací místa potřebují

Pozemek č. 1210/113 patří hlavní městu Praze a v územním plánu nestojí nic o tom, že by místo mělo sloužit k parkování. Ačkoliv se jedná o nelegální parkoviště, denně na něm stojí okolo 50 aut. „Z našeho pohledu, není možné zrušit tato parkovací místa bez náhrady. Po celý den zde parkují své vozy obyvatelé našeho a okolního domu, jelikož parkování je u nás nedostatečné,“ komentuje situaci na sociálních sítích Michal B., předseda SVJ Tatarkova 731-733. Opakovaně prý žádali se společností vlastníků jednotek vedení města o rozšíření ulice Tatarkova na kolmé parkování, ale bez úspěchu. 

Přidávají se i další obyvatelé. „Je tu málo míst k parkování, jen bych to opravila a parkování zlegalizovala. Ještě tu máme na Jižním městě hodně zelených ploch, tady bych ji nedělala,“ komentuje uživatelka Petra M. Další uživatel Pavel V. vidí problém ve firmách, které si z místa dělají parkoviště zdarma. Přitom by mělo místo sloužit místním. „Tohle parkoviště je tam léta letoucí a je blbost bojovat proti němu. Už z důvodu nedostatku parkovacích míst,“ dodává.

Návrh na změnu

Bývalého senátora a zastupitele Ladislava Kose situace kolem parkoviště rozčiluje, protože se případem nezabývá ani vedení městské části, ani město. „Nikdo z předchozího ani současného vedeni MČ si tento námět neosvojil a neudělal v řešení jediný krok. Pro hlavní město Prahu je to zřejmě pod jejich rozlišovací schopnost,“ sděluje Blesku. Za tři roky, co se nelegálnímu parkovišti věnuje, nezaznamenal žádnou změnu ani plán na změnu parkoviště.

Nečinnost radnice je podle Ladislava Kosa způsobena obavami z reakce občanů, kteří by přišli o 50 park míst. „Radnice je bohužel v nějaké náhradě těchto parkovacích míst i obecně v řešení parkování v Praze 11 naprosto nečinná,“ zlobí se.

Samotnému by se mu líbilo, když by se parkoviště zlegalizovalo. Ale vzhledem k nutné změně územního plánu považuje tuto cestu za nereálnou. „Takže jediné možnosti jsou ponechat nelegální parkoviště tak jak je, což nevypadá na první pohled dobře, nebo ho zrušit a nahradit zelenou plochou,“ dodává.

Co na to Praha 11?

„Za našeho současného působení jsme zaznamenali pouze dvě stížnosti, a to jen na povrch pozemku," upozorňuje Libor Vrkoč (HPP11), radní pro dopravu Prahy 11. Jelikož se jedná o pozemek hlavního města Prahy, městská část se parkovištěm nezabývá. Pokud se však magistrát rozhodne nějakým způsobem místo proměnit, bude s ním Praha 11 případné změny konzultovat ve smyslu místní samosprávy. 

Na vyjádření magistrátu zatím s Bleskem čekáme. 

Video
Video se připravuje ...

Spor o parkovací místo na Vinohradech se změnil v bizarní potyčku. Městská policie Praha

Fotogalerie
6 fotografií