Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelená na přechodech bude v Británii svítit déle: Obézní lidé nestíhají přecházet

Autor: Mii - 
23. července 2023
14:08

Úřady ve Velké Británii chystají změnu na přechodech pro chodce. Zelená značka signalizující, že lidé mohou přejít, bude svítit o sekundu déle. Britové totiž stále častěji nestíhají v současném časovém limitu přejít, podle deníku The Sun je důvodem rostoucí váha populace. Změnu v signalizaci obsahují nové směrnice navržené britským ministerstvem dopravy.

V současnosti mají Britové na překonání přechodu pro chodce 6,1 sekundy, tudíž musí silnici přejít v průměrné rychlosti 1,2 metru za sekundu. Dříve to stačilo, jenže limit se poslední dobou zdá pro lidi příliš přísný – nedokážou se pohybovat takto rychle. Nově by proto zelená značka měla na přechodech svítit 7,3 sekundy, aby lidem stačila průměrná rychlost 1 metr za sekundu.

„Většina infrastruktury míří na průměrné osoby, jenže počet lidí, kteří to nezvládají, roste, takže to musíme změnit,“ popsal šéf vládní dopravní agentury Active Travel England Brian Deegan. Právě tato agentura má na starosti tvorbu směrnic vztahujících se na chodce či cyklisty.

„Pokud lidem nedáme dostatek času (na překonání přechodů pro chodce, pozn. red.), budou mít pocit, že přejít nemůžou a nebudou chtít opouštět své domovy, pokud nevlastní auto,“ konstatoval Deegan. Podle něj se systém musí lidem přizpůsobit. „Obce by měly začít uvažovat o prodloužení doby na přecházení,“ míní expert.

Změna by pomohla také seniorní populaci. Problematice se v roce 2012 věnovala londýnská univerzita University College London, z její studie vyplynulo, že 76 procent mužů a 85 procent žen nad 65 let nestíhá přejít přechody pro chodce v Británii. Přechody obvykle dochází až ve chvíli, kdy už svítí červená.

Video  Nepozorná žena se sluchátky a mobilem zavařila řidiči záchranky.  - ZZS JMK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi