Od začátku roku 2023 je akciová společnost THMP, kterou ze sta procent vlastní magistrát, dodavatelem elektřiny a plynu pro veřejné osvětlení v metropoli. Navíc zhruba od poloviny roku začala zajišťovat také elektrické dodávky pro magistrát, městskou policii i dalších 200 organizací zřízené hlavním městem - divadla, bazény, školy, sportoviště, organizace sociálních služeb a tak dále.

Společnost THMP se na této pozici osvědčila. Od začátku roku se doposud povedlo ušetřit 64 milionů korun díky úspoře proti zastropovaným cenám. Ke konci roku by to mělo být přes 100 milionů korun. Pod vlivem klesajících cen na trhu energií a plynu získala THMP pro město ještě výhodnější podmínky. Město tak podle předpokladu zaplatí za elektřinu 350 milionů korun, což je o zhruba 120 milionů korun méně, než by byla částka odpovídající vládnímu cenovému stropu.

„Obecně by se dalo říci, že se Praha pohybuje v nižších desítkách procent pod očekávanou hladinou cen nákupu energií,“ vysvětluje Tomáš Jílek, generální ředitel THMP. Pokud by však Praha tuto laťku přeskočila, zvýšila by se cena energií za rok o 120 milionů korun.

Kdo bude nakupovat energie a plyn?

„Budeme navrhovat radě, aby pověřila THMP nákupem elektrické energie a plynu v takzvaném ‚in-house' režimu, jakožto městem 100% vlastněný dodavatel energií, na následující roky,“ uvádí Tomáš Jílek. Do karet mu hraje předpoklad, že jako firma ze 100 % vlastněná městem se bude nejlépe snažit pro město něco udělat a „nehrabat“ si peníze pro sebe.

„Výsledky úspory, které jsou naprosto zásadní a překvapivé, nám dávají předpoklady pro to, abychom o takovém typu spolupráce uvažovali i na delší dobu,“ komentuje primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Na příštím nebo přespříštím jednání rada rozhodne, komu nákup energií a plynu do budoucna svěří.

Ve hře je více možností. THMP buď dostane pravomoce na jeden rok, na více let, nebo bude nákupem pověřen někdo úplně nový. Podle Bohuslava Svobody se však zatím nikdo další nepřihlásil. „Když by se konkurenční nabídka objevila, samozřejmě o ní budeme jednat,“ dodává. Další možností je nákup energií na burze.

Zelená úsporám

Po dramatickém období, kdy ceny elektrické energie i plynu v posledních 12 měsících raketově vzrostly, stojí nyní město před důležitým úkolem. V rámci klimatického plánu si stanovilo důležité milníky až do roku 2030. „Prostředky využijeme, abychom mohli nastoupit na jinou energetickou cestu, která je samozřejmě z obecného hlediska nutná a významná, ale na druhou stranu také není zadarmo,“ říká Bohuslav Svoboda.

Když se vedení Prahy podaří ušetřit peníze ze současného hrazení energetiky, bude se snažit celé úspory investovat tak, aby se pražská energetika posunula k systémům, které budou méně ohrožovat životní prostředí.

„I v tomto volebním období plánujeme pokračovat v nahrazování tepla z uhlí za energie z obnovitelných zdrojů. A to z kombinované výroby elektřiny a tepla na zemní plyn, jehož cílem je snížit uhlíkovou stopu v teplárenství,“ informuje náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti).

I budovy a městská infrastruktura budou přecházet na ekologičtější způsob. Budovy čeká zateplení, optimalizace vytápění, výměna osvětlení za úspornější alternativy a instalace fotovoltaických elektráren. Pražské osvětlení by zase do roku 2030 mělo téměř všude využívat LED světla. Zatím se podařilo vyměnit 10 % celkového počtu. 

Video
Video se připravuje ...

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií