Poněkud bizarní cedule čeká na cyklisty u metra Černý Most. Zhruba před deseti lety zde byly vybudovány 3 přístřešky pro kola, cyklisté zde mohli kola připevnit ke stojanům a jít buď na metro nebo třeba do jednoho z nedalekých obchodních center. Nedávno byly vedle stojanů vybudovány i cykloboxy, kam kola lze umístit a box celý zamknout. Ve stejné době se u stojanů objevila cedule. „Tento prostor neslouží pro odložení jízdních kol, jedná se o dekoraci. Pro odložení jízdních kol použijte uzamykatelný cyklobox.“

Vypadá to jako cyklostojan, ale není to cyklostojan. Bizár z Černého Mostu se zbytečnými a jistě drahými skleněnými stříškami, doplněný o obligátní betonovej city block. Tohle snad dělá někdo naschvál, aby pak lidi mohli ukazovat, jak jsou peníze do cykloinfrastruktury vynakládaný na úplný blbosti,“ reagoval na sítích zastupitel Prahy 3 Matěj Michal Žaloudek (Zelení).

Důvod je jednoduchý, obchodní centrum, které přístřešky nechalo vybudovat, se takto nejspíš snaží zbavit případné odpovědnosti za odcizená kola. „Pro naše zákazníky jsme v nedávné době připravili bezpečnější a modernější způsob parkování jízdních kol v tzv. cykloboxech. Ten chrání jízdní kola nejen před povětrnostními a dalšími vlivy, ale umožňuje i nabíjení stále oblíbenějších elektrokol. V okolí centra mohou naši zákazníci využít 8 cykloboxů pro 16 kol, které se nacházejí u západního vchodu do centra v blízkosti cyklostezky. Do jednoho uzamykatelného boxu se vejdou dvě jízdní kola, která si zde může zákazník uschovat za poplatek 10 Kč za 12 hodin. Maximální doba uložení je přitom 30 hodin. Použití původních venkovních parkovacích míst nezakazujeme, nicméně místa již nejsou pro tento účel určena. Zákazníci nyní mohou využívat cykloboxy, které nabízejí pohodlnější a inovativnější způsob zabezpečení, který běžná venkovní parkovací místa nabídnout nemohou,“ vysvětluje ředitelka Centra Černý Most Petra Holušová.

Nikdo tedy přímo nezakazuje zde kolo odložit, cedule tak funguje podobně jako nápisy ve znění „za odložené věci neručíme.“ Otázkou však je, proč obchodní centrum zvolilo právě formulaci s dekorací, když by mohlo použít ono běžnější „za věci neručíme.“ Ve stejném smyslu celou věc komentují lidé i na sociálních sítích. „Chápu, že se majitel bojí odpovědnosti za uskladněná kola, ale proč místo blábolu o dekoraci prostě jen nenapsal, že za uskladněná kola nenese odpovědnost?“ napsal jeden z komentujících. „Dekorativní parkoviště bude asi světový unikát,“ přidal se další.

V okolí Centra Černý Most mohou cyklisté využít k parkování svých jízdních kol celkem 8 cykloboxů až pro 16 kol. Najdou je severně od západního vchodu do obchodního centra v okolí cyklostezky poblíž autobusového nádraží (cyklotrasa A264). Cena je 5 Kč za šest hodin, následně 20 Kč za každou další započatou hodinu. Maximální doba uložení je 30 hodin.

 

Video
Video se připravuje ...

Dunajská cyklostezka je jako stvořená pro sportovce, milovníky historie i rodiny s dětmi. Adam Jaroš

Fotogalerie
2 fotografie