Turecká ambasáda přišla za vedením Prahy 6 s prosbou, že by na Petřinách ráda vztyčila sochu otce zakladatele Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Turci o vztyčení sochy usilovali už v roce 2015, tehdy však v Karlových Varech, kde se první prezident Turecké republiky léčil. Na odpor se však postavila arménská menšina, Atatürkovi je totiž kromě zásluh o nový turecký stát připisována i genocida Arménů, údajně jich měl pozabíjet až 1,5 milionu.

K výročí 100 let založení Turecké republiky se však turecká ambasáda vrátila k myšlence sochu svého prvního prezidenta v České republice vztyčit, tentokrát ji však plánují na Petřinách. To ostatně potvrdil i starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) „Skutečně o tom jednáme, konkrétně náš odbor územního rozvoje. Je to ve fázi debat, zatím není nic hotovo,“ podotkl.

„Je to stoleté výročí vzniku státu a tureckého národa po velké osvobozenecké válce. Turecko má už roky vytvořené projekty k tomuto výročí. Erdogan už více než deset let připravuje projekt Turecko 2023, 2053 a 2071 připomínající klíčové milníky turecké historie,“ dodal starosta.

Blesk oslovil i pražského radního pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09), zda ho turecká ambasáda o svých plánech informovala. „O tomto projektu nemám žádné bližší informace, pokud se to týká Prahy, čekám, že se zástupci Turecka obrátí přímo na magistrát. Nicméně z toho, co vím, jsem zdrženlivý, pokud by mělo jít o umístění sochy tureckého představitele do pražského veřejného prostranství, nevidím k tomu úplně důvod,“ řekl Pospíšil.

„Pokud by šlo o umístění sochy na pozemek turecké ambasády, je to samozřejmě věc majitele objektu, nicméně jsem k tomu spíše skeptický,“ dodal.

Šance, že mezi Ankarou a Prahou dojde k dohodě, kalí fakt, že v roce 2017 Parlament České republiky oficiálně odsoudil genocidu Arménů a dalších národnostních a náboženských menšin na území Osmanské říše v období první světové války. Turecko se proti tomuto vyjádření tehdy výrazně ohradilo. „Co nejostřeji odsuzujeme a odmítáme usnesení přijaté Poslaneckou sněmovnou,“ uvedla tehdy Ankara v dopise. Jestli od října socha na Petřinách bude stát, je tedy v současné době spíš záhadou.

Video
Video se připravuje ...

Na co si dát pozor na dovolené v Turecku? Videohub

Mustafy Kemal Atatürk
Autor: wikimedia commons