Když loni v únoru společnost Molepo oznámila, že koupaliště Džbán nehodlá v nadcházejících sezónách otevřít, rozčílilo to nejen Pražany, ale také tehdejší vedení hlavního města, i radnici Prahy 6. Není totiž příliš míst, kam se v Praze jít zchladit, pokud člověk vyloženě nechce do bazénu. Zavření Džbánu proto většina obyvatel brala jako ránu pod pás.

Džbán park

I když se nepodařilo s Molepem dojednat znovuotevření areálu, přišla Praha 6 alespoň s provizorním řešením, které Pražanům umožní se v horkých letních dnech zchladit na vcelku důstojném místě. „U břehu naší krásné vodní nádrže se po dlouhé době děje něco nového. Po mnoha nesnadných jednáních a hledání podoby úvodní sezóny se nám podařilo dospět k cíli a první sezóna Džbán Parku tak může být zahájena,“ říká Štěpán Barták (Praha Sobě), zastupitel odpovědný za veřejný prostor.

Praze 6 se podařilo domluvit s majitelem pozemků naproti koupališti Džbán, jehož pozemky vlastní právě Molepo. Dříve sem chodili spíš rybáři nebo lidé se psy, nyní se zde však podařilo vybudovat i jakési zázemí. Jako provozovatel byla ve výběrovém řízení vybrána firma Baden Baden, která nabídla nejvyšší cenu. Navíc má zkušenosti s provozováním podobných aktivit, v minulosti měla pod palcem například plovárnu na Štvanici. Na Džbánu budou k dispozici  lehátka, hamaky, stánek s pitím a občerstvením a samozřejmě i mobilní toalety,“ láká Pražany městská část.

Zároveň uvádí, že se jedná o pilotní projekt. „Pro letošní rok se neplánují žádné terénní úpravy, stavby, ani oplocení pozemku, o čistotu a úklid celé plochy se bude starat provozovatel. Po dohodě s majitelem pozemku se městská část zavázala k tomu, že zde nebude žádná půjčovna loděk, šlapadel a jiných plavidel,“ vysvětlil tiskový mluvčí Prahy 6 Marek Zeman. Otevírací doba by měla být od devíti hodin ráno do desíti hodin večer. Podle mluvčího zde nebude hrát žádná zesílená nebo reprodukovaná hudba, mělo by se tedy jednat o poměrně klidné místo k odpočinku.

Vydírá Molepo město?

Když loni v únoru společnost Molepo informovala, že trvale uzavře koupaliště Džbán, dopálilo to nejen Pražany, ale také vedení hlavního města. Jenže Molepo kromě pozemků, kde je koupaliště vlastní i další pozemky okolo Evropské třídy, kde by ráda začala ráda s výstavbou. K tomu je ale třeba změna územního plánu, a tak pražští politici krok Molepa chápou spíše jako vydírání. K posunu jednání však za tu dobu nedošlo, proto se Praha 6 rozhodla otevřít alespoň prozatímní koupaliště na druhé straně nádrže.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější česká přírodní koupaliště Videohub

Fotogalerie
14 fotografií