Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Erdogan složil přísahu a zemi povládne po 20 letech dál. Analytička: Nemá důvod mnoho měnit

Autor: ČTK - 
3. června 2023
15:10

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes složil v parlamentu přísahu na další období ve funkci. Do Ankary kvůli tomu přijely přes dvě desítky lídrů států a vlád, i šéf NATO Jens Stoltenberg, kteří by se měli odpoledne účastnit ceremonie v prezidentském paláci. Českou republiku má zastupovat velvyslanec v Ankaře Pavel Vacek. Erdogan, který zemi vládne už dvacet let, má dnes také oznámit složení své nové vlády.

Po přísaze před tureckými poslanci Erdogan zamířil do ankarského mauzolea prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka, který před sto lety založil Tureckou republiku a v zemi se těší velké vážnosti.

Jeho portrét je nejen na tureckých bankovkách, kromě úředních budov visí i v mnoha domácnostech a za urážku jeho památky hrozí podle zvláštního zákona o zločinech proti Atatürkovi až tři roky vězení.

Devětašedesátiletý Erdogan, který je prezidentem od roku 2014 a předtím byl od roku 2003 premiérem, letos poprvé nevyhrál prezidentské volby už v prvním kole. O pokračování jeho vlády rozhodlo až druhé kolo 28. května, v němž dostal 52,2 procenta hlasů.

Ještě před prvním kolem ze 14. května některé průzkumy dávaly šanci kandidátovi opozice Kemalu Kiliçdarogluovi. Mnozí se domnívali, že Erdoganovi uškodí špatná ekonomická situace, zejména růst cen, a že mu body ubere i podle některých špatně zvládnutá vládní pomoc po únorovém zemětřesení.

Většina Turků ale podle analytiků opět dala přednost silnému vůdci před málo charismatickým demokratem, navzdory tomu, že Erdoganův režim potlačuje svobodu slova a zavírá do vězení své kritiky.

Analytička: Erdogan nemá důvod měnit svoji politiku

Erdoganovo vítězství v Turecku podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Karolíny Lahučké není překvapením, nahrávaly tomu už výsledky prvního kola prezidentské volby a parlamentních voleb.

„Erdoganovi k vítězství stačilo v podstatě udržet si jen voliče z prvního kola. V absolutních číslech je tam nárůst jen cca půl milionu voličů, což mi na tom výsledku přijde asi nejzajímavější,“ poznamenala Lahučká. Odpovídala tomu podle ní i kampaň před druhým kolem. „Možná i proto, že to bylo pro Turecko novinkou, ta kampaň nebyla tak výrazná jako před prvním kolem, asi ani tolik mobilizační,“ dodala.

Na své politice Erdogan podle ní nemá příliš důvod něco měnit. Volby mu ukázaly, že funguje, řekla. „Má dlouhodobě jasně definované cíle, za kterými si jde. Ta dvacetiletá stabilita mu umožnila budovat program, který je vytvořený na dlouhodobé a příliš neměnné vizi, do které pasuje konkrétní agendy, které jsou zrovna potřebné,“ uvedla.

Očekávat podle ní lze v některých ohledech razantnější prezidentův přístup, ale spíše na mezinárodní půdě. „Na domácí scéně se dají očekávat kroky, které budou dále uklidňovat situaci ve společnosti, řešení bydlení, migrační krize, ekonomické krize, inflace a vysokých cen, a to i proto, že za rok Turecko čekají komunální volby, kterým je přikládán také velký význam a mnohem více se v nich projevují vnitropolitické problémy a pocity ve společnosti,“ sdělila analytička.

Video  Erdoganova řeč po zvolení prezidentem  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi