Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

O osudu Erdogana rozhodne 2. kolo voleb: „Budu bojovat až do konce,“ vzkázal jeho vyzyvatel

Aktualizováno -
15. května 2023
19:19
Autor: ČTK, simao - 
14. května 2023
09:33

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli přes 50 procent hlasů. Oznámil to dnes nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát Sinan Ogan, který do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 procenta hlasů. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května.

Šéf volebního úřadu Ahmet Yener uvedl, že zbývá sečíst ještě několik okrsků ze zahraničí. Ani kdyby všechny tyto hlasy dostal Erdogan, většinu hlasů by nezískal. I v takovém, velmi nepravděpodobném, případě by se tedy muselo konat druhé kolo. Kompletní a oficiální výsledky úřad zveřejní v pátek.

Po konci hlasování v neděli odpoledne SELČ lídři opozice tvrdili, že jejich kandidát Kiliçdaroglu první kolo podle jejich údajů vyhraje. Při sčítání hlasů Erdogan začínal vysoko nad 50 procenty, v průběhu času však jeho podpora klesla pod tuto hranici. Volební účast v Turecku dosáhla 89 procent a v zahraničí 53 procent, uvedla agentura Anadolu.

Po oznámení druhého kola Kiliçdaroglu zveřejnil video, ve kterém vyzval své příznivce, aby nepolevili. „Budu bojovat až do konce,“ řekl kandidát opozice. Erdogan oznámení volebního úřadu nekomentoval, již dříve řekl, že je připraven jít do druhého kola.

Koho podpoří třetí v pořadí?

Třetí kandidát Sinan Ogan, který zůstal před jeho branami, řekl, že po konzultacích se svými voliči oznámí, co v druhém kole udělá. Kandidát, který v neděli dostal bezmála tři miliony hlasů, by mohl volbu prezidenta podle odborníků výrazně ovlivnit.

Médiím řekl, že je ochoten jednat s oběma kandidáty a že má několik priorit, ze kterých nechce slevit. Jedná se například o boj proti kurdským radikálním skupinám a návrat uprchlíků do Sýrie.

Erdoganova převaha na venkově

Podle agentury Reuters se očekávalo, že s prvními sečtenými okrsky bude mít Erdogan převahu, protože nejmenší a nejrychleji sečtené okrsky se nachází na tureckém venkově, kde má nynější prezident velkou podporu. Podle šéfa respektované agentury KONDA Bekira Agirdira je třeba počkat na sečtení nejméně 60 procent okrsků pro jasnější představu o výsledku voleb.

Ve vítězství Kiliçdaroglua doufají i lidskoprávní aktivisté, za Erdoganova režimu totiž končili ve vězení i novináři, opoziční politici či nepohodlní státní úředníci jen za kritiku vlády. Zavřeny byly také desítky nezávislých novin či vydavatelství.

Erdogan: Biden vydal rozkaz svrhnout mě

Erdogan během závěrečného předvolebního shromáždění v Istanbulu obvinil opozici ze spolupráce s americkým prezidentem Joem Bidenem s cílem ho svrhnout. Informovala o tom agentura Reuters.

Současný turecký prezident se během posledního měsíce své kampaně zaměřil zejména na úspěchy vlády v oblasti obranného průmyslu a v projektech týkajících se infrastruktury. Tvrdil, že opozice tento rozvoj zastaví.

Jak Erdogan rovněž prohlašoval, opozice dostává rozkazy od Západu a v případě zvolení se bude podřizovat právě přáním západních zemí. Na předvolebním shromáždění v istanbulské čtvrti Ümraniye připomněl Bidenovo prohlášení zveřejněné v listu The New York Times v lednu 2020. Biden, který tehdy vedl kampaň za zvolení prezidentem, uvedl, že by měl Washington podpořit Erdoganovy odpůrce, aby ho ve volbách porazili. Biden tehdy rovněž zdůraznil, že by Erdogan neměl být sesazen převratem.

„Biden vydal rozkaz svrhnout Erdogana, vím to. Všichni moji lidé to vědí,“ prohlásil turecký prezident. „Pokud je tomu tak, zítřejší hlasy budou i odpovědí Bidenovi,“ dodal.

Vložili se do voleb i Rusové?

Erdogan rovněž kandidáta opozice Kemala Kiliçdaroglua kritizoval za jeho prohlášení k Rusku a označil Moskvu za důležitého partnera Turecka. „Rusko je jedním z našich nejdůležitějších spojenců, pokud jde o zemědělské produkty,“ uvedl prezident.

Kiliçdaroglu řekl v pátek agentuře Reuters, že jeho strana má konkrétní důkazy o tom, že Rusko stojí za zveřejňováním nepravdivých informací na internetu před tureckými volbami. Veřejně nicméně tyto důkazy nepředložil. Pokud jde o případné vítězství ve volbách, šéf opozice uvedl, že bude pokračovat v udržování dobrých vztahů Ankary s Moskvou.

Moskva je „extrémně zklamaná“

Rusko obvinění vznesené tureckým opozičním politikem odmítlo. „Kategoricky odmítáme obvinění z vměšování do tureckých voleb. Nepřipadá to v úvahu,“ citovaly v neděli ruské agentury mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. „Jsme extrémně zklamáni tímto prohlášením opozice v Turecku,“ dodal Peskov. Jak doplnil, Kiliçdaroglu nemůže poskytnout důkazy o domnělém vměšování, protože „žádné neexistují“.

Rusko a Turecko mají v posledních letech blízké vztahy a ruský prezident Vladimir Putin často jedná s Erdoganem. Rusko je nejvýznamnějším dodavatelem energií do Turecka, které je členem NATO a na rozdíl od ostatních států Severoatlantické aliance nezavedlo na Rusko sankce po jeho invazi na Ukrajinu. Erdogan se snaží vystupovat jako zprostředkovatel jednání mezi Moskvou a Kyjevem a Turecko pomohlo dojednat smlouvu o přepravě zemědělských produktů z ukrajinských přístavů přes Černé moře.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na Erdogana.  - Reuters
Video se připravuje ...

leiah ( 15. května 2023 10:07 )

Koukám, že je to stejný zoufalec, jako Trump. Za jeho neúspěchy taky mohou všichni okolo, jen nevím sám.

Th0r_z_h0r ( 14. května 2023 20:18 )

Mam dotaz, kdyz uz neni diskuse pod clanky o ukroksichtech, protoze se nesmi o nich napsat pravda, ze to jsou vrazi nasich predku a okupanti naseho Podkarpati, coz nezamlcovali ani komousi, tak jestli bude clanek o zniceni toho obriho vojenskyho skladu v Chmelnickem okrese. Ktery nas stal desitky milionu a ukroksicht to skladoval na jednom miste, takze stacil jeden Kinzal. Videa z vybuchu a fotky jsou oprwvdu pusobivy. Btw kdyz jsem uz v tom, Chmelnicky, po kterem je pojmenovano mesto a maji ho na mincich, modla ukroksichtu, byl masovy vrah, ktery masakroval Polaky a Zidy. To je tak, kdyz nejsou zadni vedci, umelci, tak se delaji modly z vrahounu. Neni nad to byt na te spravne strane 🙃 Ironie 🙃

Postup kozáckého vojska byl provázen masakry Poláků a zejména Židů, které Chmelnický nenáviděl a pokládal za zrádce. Zajatci byli upalováni nebo naráženi na kůly. Během bezprecedentních pogromů přišly o život desetitisíce osob.

http­s://cs­.m.wi­kipe­dia.or­g/wi­ki/Boh­dan_Ch­melnic­k%C3%BD

Zobrazit celou diskusi