Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Guláš v nákupním košíku! Vládní balíček mate prodejce i zákazníky kvůli DPH na potraviny a nápoje

Autor: David Polák, lig - 
14. května 2023
05:00

S velkou pompou oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS) zjednodušení daně z přidané hodnoty (DPH). Jenže, jak je českým zvykem, vypadá to spíše na pořádný guláš. Komplikace totiž nastanou u jednotlivých potravin, kdy se zopakuje pivní scénář s více sazbami.

„Nepochybně dobrou zprávou pro naše občany jsou změny DPH, které snižují daň u potravin, bydlení nebo zdravotnických výrobků,“ prohlásil Stanjura během čtvrtečního představení úsporného balíčku. Podle něho se celý systém zjednodušuje.

„Zvyšujeme efektivnost a zpřehledňujeme celý systém spojením snížených (10 % a 15 %) sazeb na 12 procent, což omezí prostor pro daňovou optimalizaci a odstraní absurdity s točeným pivem po minulé vládě,“ tvrdil šéf státní kasy.

Jednodušší u piva

Jenže pan ministr zapomněl dodat, že zjednodušení přichází pouze u toho piva. Teď je zlatavý mok ve více sazbách. Záleží totiž, kde si ho dáte.

Točené v restauraci či hospodě je v 10% sazbě, s sebou do džbánku ale už v 21%, stejně jako načepované u stánku či okénka. Od ledna 2024 má být vše pouze v 21procentní sazbě DPH. Místo toho ale nastane chaos u potravin.

A co kojenci?

Pokud úsporný balíček projde Parlamentem a podepíše ho prezident, bude se od Nového roku na potraviny, jako je ovoce, zelenina, maso, pečivo či těstoviny, vztahovat snížená sazba DPH (12 %).

To u nealkoholických nápojů – vody, kávy, čaje, šťávy či džusu – bude uvedena daňová sazba 21 %. A to navzdory tomu, že Český statistický úřad tyto položky rovněž eviduje jako potraviny (viz Co je potravina?). Přitom nealko doteď bylo v 15procentní sazbě. A obchodníci nad tímto rozhodnutím kroutí hlavou.

„Čemu opravdu nerozumím, je, proč se vláda rozhodla zdražit třeba kojeneckou vodu zařazením do 21% sazby DPH,“ řekl Blesku šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (50). Ten se navíc podivuje argumentu, že do snížené sazby vláda zařadila primárně položky s nezpochybnitelným zdravotním či sociálním významem. „Takže kojenecká voda nemá pro rodiny s novorozenci zdravotní a sociální význam, zatímco víno ano?“ dodává Prouza. Naráží tím na to, že Stanjura nechal tzv. tiché víno bez daně...

Video  Ministr financí Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

trintin ( 14. května 2023 18:49 )

Točené v restauraci či hospodě je v 10% sazbě, s sebou do džbánku ale už v 21%?? U stolu si objednám pivo, zaplatím, namísto do krku si ho naliju do konvičky, budu muset doplatit?

tarrica ( 14. května 2023 14:53 )

No oni už malé děti mít nebudou a ze svých platů + náhrad + odměn z různých správních a dozorčích rad mají tolik, že vy to nevyděláte za celý život, co oni za rok.
Zajímalo by mě, kdo tak loboval za víno, ale jmenovitě. Ne ,,my jsme se spolu,, dohodli...kdo byl pro a kdo proti.
Babiše kritizovali za covidové utrácení a sami ho předčí v ukrajinském utrácení.
A to nejsem fanda Babiše.

maxpax ( 14. května 2023 14:21 )

omyl a omluva . Je to přesně 43,41%. Je to společné dílo všech pěti! Ještě by se k těm 43,41% spokojených daly přípočítat ti, co sice Spolu a Pirstan nevolili, ale od nadšení hýkali nad prezidentským kandidátem, který to řeší tak, že očividně nemá problém s podpisem čehokoliv a současně s tím slibuje žalobou sám na sebe .

lollo ( 14. května 2023 14:09 )

Kopyto ( 14. května 2023 14:07 )

Vzali si recept od pejska a kočičky, to snad není možné. Za tohle jsou placení. Ale jdou na to vlastně fikaně, lidi budou tak zmatení aby se v tom správně orientovali a ta sebranka bude vesele okrádat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa