Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

11 bodů z reformy důchodů: Živnostníci si připlatí, pomoc maminkám a jistota penze

  • Autor: Rostislav Fridrich,David Kraus - 
    12. 5. 2023
    05:00

    Dlouho se o ní jen mluvilo. Teď už je jasno. Očekávaná vládní reforma důchodů byla představena. Věk odchodu do penze se bude měnit podle délky dožití a zpřísní se přiznání předčasných důchodů. Změny také čekají na živnostníky. Ti budou platit vyšší sociální pojištění.

  • 1.Na odpočinek později

    V současnosti se věk pro přiznání starobní penze ustálil na 65 letech pro dnešní padesátníky. Vládní reforma ovšem místo pevně stanovené hranice zavádí jiný princip. I ten ale bude znamenat postupné zvyšování věku odchodu do důchodu.

    Nově se bude klást důraz na vývoj doby dožití. Tu bude každý rok podle dat aktualizovat Český statistický úřad. Pokud tedy dojde k jejímu prodloužení, bude se posouvat i věk odchodu do penze. Důchodový věk se tak nově bude nastavovat podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (42, KUD-ČSL) by lidé měli v penzi strávit v průměru 21,5 roku.

    Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Dřívější penze přísněji

    Změny čekají také ty, kteří budou chtít odejít do předčasného důchodu. Ten dostane pouze člověk, který si po 40 let platil sociální pojištění. Navíc se zkrátí maximální doba u odchodu do dřívější penze ze současných 5 na 3 roky. To znamená, že člověk bude moci odejít do důchodu nejdříve 3 roky před tím, než dosáhne svého důchodového věku.

    Dojde také k vyššímu krácení předčasných penzí. Od toho si Jurečka slibuje to, že dřívější důchod nebude výhodnější než ten řádný. Také bude platit pro předčasné penzisty, že u toho nebudou moci pracovat.

  • 3.Náročné profese

    Ministr práce zdůraznil, že reforma zavádí seznam náročných profesí, kterým bude umožněno odejít do důchodu dříve bez krácení pobírané částky.

    Půjde o osoby, které prokazatelně pracují v náročných zaměstnáních a u kterých není možné rizika eliminovat speciálními pomůckami. O výčtu konkrétních povolání se bude ještě jednat.

  • 4.Pomoc maminkám

    Podle Jurečky je třeba také napravit to, že v důchodu někdy bývají matky znevýhodňovány za čas strávený výchovou a péčí o děti. To by ministr rád změnil skrze rodičovský vyměřovací základ. Ten by mělo nahradit ocenění doby péče o děti, což by přineslo pečujícím několik stovek korun měsíčně.

  • 5.Živnostníci si připlatí

    Změnám neuniknou ani Osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ). Ty budou platit více na sociálním pojištění. Zvedne se jim totiž povinný minimální vyměřovací základ z 25 % průměrné mzdy na 40 %. A to během tří let. Podle Jurečky to povede i k tomu, že budou mít živnostníci vyšší důchody.

    K úpravám dojde také v případě Dohod o provedení práce (DPP). Vicepremiér upozorňuje, že v poslední době dochází ke kumulaci těchto dohod a to může mít také za následek nízké důchody „dohodářů". Dojde tak k zavedení povinnosti zaměstnavatelů hlásit České správě sociálního zabezpečení všechny zaměstnance, kteří pracují na DPP.

  • 6.Senioři mohou být v klidu

    Současných důchodců se reforma dle Jurečky prakticky netýká. Podobně tomu bude podle ministerstva i u pracujících, kteří se do penze v blízké době chystají. Vláda ovšem plánuje od letošního září zpomalení valorizace penzí. Po roce 2025 by se tak měly zvětšovat pomaleji než poslední 4 roky. Záměrem je udržet navyšování důchodů pod růstem průměrné mzdy.

  • 7.Jistota penze

    Šéf rezortu práce také sdělil, že důchod by měl být pro seniora, který na něj má nárok, důstojný. V současnosti je výše minimálního důchodu 4810 korun. Jurečka ale přichází se zvýšením garantovaného důchodu na 20 % průměrné mzdy. Z těch se 10 % týká základní části penze a na 10 % se zvedne zásluhový díl důchodu. To by mělo vést k tomu, že by se minimální důchod zvýšil na 8080 korun.

  • 8.Společné zdanění manželů

    Reforma také umožní sdílení důchodových nároků manželů. Ti se tak budou moci dohodnout, že jejich odvody sociálního pojištění za dobu trvání manželství se započítají společně. Tím by se jim tak vyměřila stejná nebo podobná penze. Tato věc bude dobrovolná.

  • 9.Pozůstalostní penze

    Pro přiznání vdovského či vdoveckého důchodu se podmínky zmírní. V současnosti ho může člověk získat, pouze pokud například pečuje o dítě nebo je v důchodovém věku. Bez toho nárok na tento typ penze po roce zanikne. Může se ale obnovit, pokud tyto podmínky nastanou do dvou let od zániku nároku na vdovský důchod. Podle reformy se toto období zvýší na 5 let.

  • 10.Třetina rozpočtu

    Ministr práce zdůvodnil nutnost penzijní reformy kromě stárnutí populace i vysokými náklady na důchody. Na ně ze státní kasy plyne až 34 % z výdajů státu. Pokud by se tento systém nezměnil, tak by podle něj nebyly finance na školy, nemocnice nebo dálnice.

    Došlo by tak k vytvoření dluhů v důchodovém systému, které by pak spláceli další generace. Jurečka také zdůraznil, že reforma je citlivá. „S experty jsme připravili spravedlivou důchodovou reformu, která přináší šanci na férové důchody i pro budoucí generace,“ řekl.

  • 11.Odborníci radili

    Ministerstvo si k realizaci důchodové reformy přizvalo několik expertů z různých sfér. Například exšéfku Komise pro spravedlivé důchody Danuši Nerudovou (44).

    „Z předkládaných opatření bych ráda vyzvedla dvě. Zaprvé, fiktivní vyměřovací základ zajistí, že pečující v důchodu nebudou trestáni za to, že se místo kariéry věnovali dětem, nebo pečovali o blízkou osobu. Zadruhé, společný vyměřovací základ manželů je krok do 21. století a směrem na Západ,“ prohlásila bývalá kandidátka o Hrad.

    Podle ekonomky Heleny Horské (48) by nyní měl být důchodový systém spravedlivější. „Za vhodné řešení považuji automatické propojení věku odchodu do řádného důchodu na dobu dožití,“ dodala Horská.

    Tisková konference ke konsolidačnímu balíčku: Ekonomky Helena Horská a Danuše Nerudová. (11. 5. 2023) Tisková konference ke konsolidačnímu balíčku: Ekonomky Helena Horská a Danuše Nerudová. (11. 5. 2023) | Blesk: Jiří Koťátko

     

     

jetuslunicko ( 12. května 2023 09:24 )

banda mat-lů vypustila do éteru cosi neuchopitelného, co se bude neustále měnit jak se jim hodí. odchod do důchodu, žádné pevné hranice budou upravovat jak se jim zlíbí a ta almužna co poté na lidi do důchodu čeká, je výsměch češi čechům už dávno neplatí, výhoda mít žlu.modr. hadr

Jirik-ta ( 12. května 2023 09:23 )

jonn ( 12. května 2023 06:50 )

Vymýšlí hovadiny . Stačilo by přeložit zákony z německa ,rakouska nebo švícarska ,tam to funguje .

Jirik-ta ( 12. května 2023 05:19 )

Daně, daně budou stíhat. A že prej podle pověsti pojede vozka s koňským povozem, práskne bičem a řekne tady kdysi stávala matička Praha (pražská kavárna)😢
Pokud nepovedou zemi k prosperitě, ale do područí jako kolonii, tak potom reforma jaksi ..... Měli by odstoupit soudruzi ideologové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa