Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schillerovou štve „hloupá operace“, Havlíčka změny u důchodů. Šéf likérky: Vláda pojala balíček špatně

  • Autor: Mii,swp,ČTK - 
    Aktualizováno -
    11. 5. 2023
    16:51
    11. 5. 2023
    15:07

    Pochvala, ale i rozzlobení. Konsolidační balíček vlády Petra Fialy (ODS), který zahrnuje důchodovou reformu, vyvolal všechny myslitelné reakce. Zatímco opozice oceňuje, že vláda se odhodlala ke škrtům, vadí jí zvýšení daňového zatížení určitých skupin obyvatel. „Lehkost“, s jakou kabinet sáhl do daní, překvapila i ekonoma. Do vládních návrhů se zostra pouští Alena Schillerová i Karel Havlíček (ANO), s kritikou se však ozývají i další.

  • 1.Havlíček důchodovou reformu nevidí

    „Neměla být ta dnešní slavná tiskovka vlády spíše ve 12:05, dle jejího dosavadního fungování? Jinak opět klasické nálepkování – tato vláda není ani technokratická, ani populistická (to jsou samozřejmě všichni ostatní) a očekávané opakované útoky na opozici. Prvních 39 minut obecné fráze a signály,“ hodnotí formu prezentace poslanec ANO Patrik Nacher.

    Podle něj je dobře, že se stát snaží o úspory, ruší daňové výjimky a sníží sazby DPH u potravin a léků. „Na druhé straně nemohu souhlasit se zvýšením daně z příjmů právnických osob, daně z nemovitosti a v momentě, kdy je zrušena třetí sazba DPH, by spodní sazba měla byt podle mě nižší. Na návrhu balíčku je až moc vidět, že se hledal kompromis mezi pěti nesourodými politickými stranami…“ uvedl k opatřením Nacher.

    Místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček má problém s představenými změnami penzí. „To přece není žádná důchodová reforma. Kde jsou nějaké pilíře…“ podivoval se v CNN Prima News. „Tato vláda toto neprojednala se sociální partnery, jinými slovy neproběhla o tom tripartita,“ připomenul.

    Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová uvedla, že hnutí odjakživa podporovalo zvýšení spotřební daně na alkohol a tabák. S ostatními opatřeními ale nesouhlasí. „Tam je zvýšení daně z nemovitosti o dvojnásobek… o sto procent. Každý si může spočítat, že to bude skutečně velký zásah,“ popsala pro Českou televizi, jaká položka jí vadí hodně. Upozornila, že mnoho lidí v Česku bydlí ve vlastnickém bydlení, proto to zasáhne velké množství osob.

    Sloučení sazeb DPH do dvou podle ní také nebude mít kýžený efekt. „Stát na tom prodělá,“ říká, že potraviny stejně nezlevní. Rozdíl si podle ní nechají řetězce. „To je úplně celé hloupá operace,“ je přesvědčena bývalá ministryně financí.

     

    Když bylo hnutí ANO u moci, plánovalo představit svůj vlastní konsolidační balíček, jenž by podle Schillerová „nezadusil ekonomiku“, Fialovů balíček ale „nic nepřinese“, míní. „To mohli dělat tu tiskovou konferenci na hřbitově,“ dodala s tím, že návrhu důchodové reformy se musí vysmát. 

    Šéf ČSSD Michal Šmarda kritizuje, na koho novinky míří. „Součástí vládního návrhu je také postupné zvýšení základu pro odvody do výše minimální mzdy. To je další opatření, které zatíží nízkopříjmové OSVČ a drobné živnostníky. Velkých hráčů a oligarchů se to samozřejmě opět dotkne jen minimálně,“ je přesvědčen předseda neparlamentní strany.

    Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

  • 2.Národní rozpočtová rada oceňuje

    Národní rozpočtová rada (NRR) uvítala snahu vlády zpomalit tempo zadlužování státu. Objem navrženého konsolidačního balíčku odpovídá ekonomické i fiskální situaci země, uvedla rada v prohlášení. Zároveň varovala před snahou poslanců balíček při projednávání ve Sněmovně změkčit.

    Navrhovaný rozsah rozpočtové konsolidace by podle rozpočtové rady neměl ohrozit ekonomické oživení. Zároveň má potenciál nastolit pozitivní rozpočtové trendy do budoucnosti, pokud bude nastoupená konsolidační trajektorie udržena, uvedla rada. Rozložení nové daňové zátěže do přímých i nepřímých daní považuje za vhodné, ocenila také rušení daňových výjimek.

    „Pozitivně lze též hodnotit úpravu sazeb DPH, která by měla vést k mírnému snížení daňové zátěže a zjednodušení systému. Výhody tohoto kroku tak převažují reziduální riziko, že v podmínkách stále vysoké inflace může dojít díky několika málo položkám ke zvýšení vnímané či skutečné inflace celého spotřebitelského koše,“ uvedla rada.

    Rada rovněž vítá to, že úspory na výdajové straně rozpočtu se přímo nedotýkají investičních výdajů. Otázkou ale podle ní zůstává, nakolik bude udržitelné plánované snížení mzdových nákladů ve vládním sektoru, pokud to nebude jasně spojeno s omezením počtu tabulkových míst.

    Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

  • 3.Ekonom ocenil vládní PR

    Ekonom Lukáš Kovanda se pozastavuje nad „lehkostí a rychlostí“, s jakou vláda „bez hlubšího vysvětlení a v klídku“ přešla z postoje, že v žádném případě nebude zvyšovat daně, ke zvýšení rovnou několika daní. „Vládní PR odvádí skvělou práci. Bez ironie,“ uvedl Kovanda. Podle něj má ale v každém případě zvýšení nemovitostní a podnikové daně a část úprav DPH protiinflační ráz.

    „Dnes představený balíček je široký a těžce se komentuje jako celek, ale ve zkratce dává smysl a má hlavu a patu,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Nejde podle něj o žádný extrémní návrh, ale zároveň jeho zavedení bude mít své reálné dopady. Samozřejmě balíček zdraží i některé nezbytné zboží či služby a mnoha lidem se líbit nebude. Za stěžejní považuje to, že se vláda více rozhodla šetřit, než navyšovat příjmy. Úspory tvoří asi dvě třetiny objemu balíčku.

    „Reforma veřejných financí je nevyhnutelná, je skutečně nejvyšší čas situaci veřejného rozpočtu řešit,“ uvedl místopředseda představenstva Tesla investiční společnosti Tomáš Jícha. Opatření vlády vnímá tedy jako celospolečensky potřebné a je nutné je tak přijmout. „Obecně lze samozřejmě diskutovat o jednotlivých položkách vládních opatření, ale uvědomuji si, že tento balíček je výsledkem dlouhého jednání a důležité je, že existuje nějaký výsledek, na kterém je alespoň vládní shoda,“ dodal.

  • 4.Středula: Nerudová jako by prodělala lobotomii

    Hodně silný komentář měl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. „Míra zoufalství, jaká byla u této tiskové konference, to jsme dlouho neviděli,“ začal svůj plamenný proslov, ve kterém přirovnal vystoupení vlády k extrémně špatné prezentaci prodavačů hrnců.

    „Když byl pozván můj místopředseda na jednání komise, tak se dozvěděl, že ta komise byla zrušena,“ vyjmenovával, co všechno mu na opatřeních vadí. Vláda podle něj s nikým o ničem nejednala, jen „sama něco ukázala a sama si něco prosadila“. Přitom z ukázaných novinek podle Středuly není jasné, jak mají přispět ke snížení inflace.

    Odborový předák se opřel zejména do změn u DPH, které podle něj povedou k větším výdajům u lidí a snížení kupní síly. „Tato deforma (Středula záměrně zkomolil slovo reforma, pozn. red.) se řítí plnou parou proti zaměstnancům a proti důchodcům,“ je přesvědčen.

    Kritizuje ale i důchodovou část, na které se podílela jeho protikandidátka z prezidentských voleb a ekonomka Danuše Nerudová. Středulovi se nelíbí například pozdější odchod do penze. „Nerudová jako by prodělala lobotomii,“ řekl Středula, přitom ještě pár týdnů zpátky bývalou rektorku podpořil.

    Odborový předák Josef Středula komentuje vládní konsolidační balíček (11.5.2023) Odborový předák Josef Středula komentuje vládní konsolidační balíček (11.5.2023) | ČTK/AP/Šimánek Vít

  • 5.Svaz průmyslu: Odnese to konkurenceschopnost firem

    Dopady konsolidačního balíčku na ozdravění veřejných financí odnesou podle Svazu průmyslu a dopravy firmy a jejich konkurenceschopnost. Svaz kritizuje i skutečnost, že balíček vznikl bez diskuze se zástupci podniků.

    „Návrh obsahuje opatření, proti kterým se musíme vymezit, jako například zvýšení daně z příjmů právnických osob o dva procentní body, zrušení nepeněžních zaměstnaneckých benefitů či nedostatečné opatření na straně efektivity státu,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

    U některých položek není podle něj stále jasné konkrétní nastavení, což se týká například snížení národních dotací. „Mohou tam ale být i položky, které by například působily na růst cen energie či významně ohrozily programy potřebné pro růst naší ekonomiky či transformační výzvy našich firem v mezinárodní konkurenceschopnosti. Tyto informace ale zatím nemáme a bez toho nelze stále jasně vyhodnotit dopady,“ uvedl.

    Zeštíhlení státu by mohlo být podle svazu ambicióznější. „Od středopravicové vlády jsme očekávali daleko větší zásah do úspor na straně státu a efektivity výdajů. Na poslední tripartitě nám byla přislíbena věcná diskuze nad politickými návrhy před tím, než je projedná vláda. Premiér označil takovýto přístup za korektní. Zatím k žádnému věcnému dialogu nedošlo, návrhy se dozvídáme z médií. Na pondělní tripartitě budeme požadovat věcné projednání detailů jednotlivých opatření spolu s možností úpravy vybraných parametrů,“ upozornil Hanák.

  • 6.Sdružení samospráv: Daň z nemovitosti nedáme

    S navýšením daně z nemovitosti a sdílením jejích výnosů se státem nesouhlasí Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR). Chce navíc zachovat dotace určené pro obce, aby mohly být zachovány dostupné služby. 

    „Nastavení a výnosy daně z nemovitých věcí by měly zůstat výlučně v kompetenci obcí, protože jsou to obecní rozpočty, na které dopadají související náklady, jako je třeba údržba místních komunikací či inženýrských sítí. Zdůrazňujeme, že určení výše této daně je výsostnou pravomocí obcí na základě koeficientů. Vláda se zástupci samospráv o úpravě daně nejednala,“ uvedla Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR.

    „Uvědomujeme si potřebu dostat veřejné finance na udržitelnou trajektorii. Jsme připraveni přijít s konstruktivními návrhy a být vládě zodpovědným partnerem,“ dodává.

  • 7.Šéf likérky: Vláda to pojala špatně

    Vláda pojala konsolidační balíček špatně, řekl v reakci na dnešní oznámené úspory šéf jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý. Míní, že vláda měla zvednout daň i na víno. Část konzumentů lihovin se přesune k vínu, když půllitr rumu bude stát 160 korun, řekl Nejedlý.

    Zvýšení DPH u točeného piva z desetiprocentní sazby na 21 procent bude další rána pro vesnické hospody a stát stejně víc peněz nevybere, řekl ředitel strakonického pivovaru Dušan Krankus. Vedení Budějovického Budvaru nechtělo změny komentovat.

    „Opět navrhli navýšit spotřební daň u lihovin, a ne u vína. Nůžky se rozevírají, stát v každém případě víc nevybere, protože lidé se budou odklánět od tvrdého alkoholu, který bude proti vínu neúměrně drahý. Vůbec nechápu, proč má víno nulovou sazbu, protože víno je stejný alkohol jako tvrdá lihovina. Alkohol je jenom jeden,“ řekl Nejedlý.

    Podle názoru Nejedlého měla vláda zvednout daň na veškerý alkohol. Likérka se plánem kabinetu cítí poškozená. Nejedlý odhaduje, že přijde o část zákazníků, kteří se přesunou k vínu. „Ten (cenový) rozdíl je už teď neúměrný a při posledním zdražení také (vládní politici) zdražili jenom lihoviny, a ne pivo a víno. To je nefér vůči naší branži. Klesne prodej lihovin. Jestli dnes stojí litr vína v krabici 30 korun a půllitrovka rumu bude stát 160 korun, ten cenový rozdíl je už tak velký, že část konzumentů lihovin přejde na nezdaněné víno,“ řekl Nejedlý.

    Vládnímu návrhu podle svých slov nerozumí. Argument vinařů, že když se zdaní víno na jižní Moravě, tak bude neúměrně drahé proti zahraničnímu, označil za nesmysl. „Spotřební daň by se zavedla i na dovozové víno a dnes 70 procent vína dovážíme,“ dodal Nejedlý.

    Vinařská unie: Vládní rozhodnutí vítáme

    „Vládní rozhodnutí o ponechání nulové sazby spotřební daně z tichých vín vítáme, protože jde v současnosti o jediné efektivní opatření, jak pomoci českému vinařství a vinohradnictví při střetu s tvrdou evropskou konkurencí. Zároveň ale budeme rádi za otevření dialogu ohledně budoucnosti tuzemského vinařství a jeho koncepčním rozvoji,“ uvedla v reakci Vinařské unie ČR.

    Podle ní stále platí, že debata o zavedení spotřební daně na tiché víno by měla být vedena nejprve na půdě EU. „Jen tak mohou být zaručeny rovné podmínky pro všechny producenty napříč členskými zeměmi. Jednotný evropský trh by měl mít jednotná pravidla, dokud mají všechny vinařské země nulovou sazbu spotřební daně, rovná se její případné zavedení likvidaci odvětví v daném státě,“ říká unie.

  • 8.Knihkupkyně: Zdražování knih zastaví

    Informace o nulové DPH na knihy mile překvapila Alici Horovou, majitelku knihkupectví s dlouholetou tradicí v centru dvacetitisícového Náchoda. Stalo se to za pět minut dvanáct a stabilizuje to knižní trh, řekla. V současnosti platí na knihy desetiprocentní sazba.

    Neočekává, že by knihy zlevnily, spíše předpokládá, že se růst cen knih z posledních měsíců zastaví. I to podle ní knihkupcům pomůže.

    „V poslední době byla vlna zdražování u nových titulů výrazná, nakladatelé poměrně dost ceny navyšovali, ve srovnání se situací před dvěma lety až o 25 procent. Kdyby ke snížení sazby nedošlo, tak cena knih by byla už tak vysoká, že lidé by výrazně omezili jejich nákup. Už teď je patrné, že lidé velmi přemýšlí, za co v knihkupectví utratí peníze,“ řekla Horová.

  • 9.Šmuclerová: Ohrožení novin v Česku

    Stejně nadšené reakce, jako je úprava DPH u knih, ale nevyvolala úprava DPH u tisku. Vládou navržené zvýšení sazby u denního tisku z deseti na 21 procent znamená podle předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerové ohrožení novinového trhu v České republice. 

    „Krok vlády zvýšit DPH z deseti na 21 procent, tedy na více než dvojnásobek, považujeme de facto za ohrožení existence novin v ČR, zvláště když to bude znamenat, že sazba u tisku, ale i u časopisů, kde má vzrůst z deseti na 12 procent, bude jednou z nejvyšších v celé Evropě,“ řekla Šmuclerová.

    U většiny tuzemských deníků bude zvýšení DPH znamenat jejich zdražení mezi dvěma a třemi korunami. U časopisů se zvýšení pohybuje nejčastěji v řádu desítek haléřů.

  • 10.Léky zdraží, varuje farmaceutický ředitel

    Změna sazby DPH na léky se zas nepozdává zástupcům farmaceutického průmyslu. „Plánovaná změna sazby DPH povede ke zvýšení DPH na léky, nikoliv k jejímu snížení. Tvrzení pana ministra financí, že většina zdravotnických prostředků a farmaceutických výrobků byla zatížena 15procentní sazbou DPH, je bohužel nepřesné. Většina léčiv totiž v současnosti spadá již do nejnižší kategorie DPH, tedy deseti procent. Oznámená změna proto povede ke zvýšení DPH na léky,“ vysvětluje ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP)  David Kolář. 

    „Z pohledu dopadů, u volně prodejných léčiv se zvýšení DPH projeví přímo u pacientů, protože cena pro konečného spotřebitele se skládá z ceny výrobce, obchodní přirážky a DPH. Tím, že dojde ke zvýšení DPH, dojde i ke zvýšení finální ceny,“ dodává Kolář.

    Situace u hrazených léčiv je podle něj složitější, jelikož zvýšení DPH dopadne na rozpočty zdravotních pojišťoven. „V realitě tak státní rozpočet vlastně neušetří, protože jde pouze o přesun nákladů státu z jedné kapsy do druhé,“ míní ředitel.

  • 11.Svaz obchodu: Levnější potraviny jsou dobrá zpráva

    Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vítá návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) do 12procentní.

    „Snížení DPH na potraviny je pro zákazníky dobrá zpráva, protože každá úspora na nákupech v dnešní době lidem pomůže,“ uvedl Prouza. Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) k tomuto kroku už v minulosti několikrát vyzýval. Dříve také řekl, že zastropování cen potravin není cesta správným směrem. „Považujeme za vhodnější střídat slevy, aby měli zákazníci bohatší výběr a nedocházelo ke zdražení těch potravin, jejichž ceny nejsou zastropované,“ uvedl. Ve slevách se podle něj aktuálně prodá 60 procent potravin.

y1xcvbnm ( 11. května 2023 16:58 )

nikdy nikdo neřekl že by na tyto dávky pro ně nebyly peníze, to je divné , že ??? Nějak rychle všechno upekli , to zase budou výplody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa