„Vzali jste parkovací místa v Talichově,“ zoufají místní. „Ano, ale jen nevyužitá a dočasně,“ odpovídá radnice Prahy 6. Těmito dvěma větami by se dal shrnout poprask na sociálních sítích poté, co jedna obyvatelka Prahy 6sdílela fotografie Talichovi ulice se zrušenými modrými čarami. 

„Tak úplně nevím, co se to chystá v ulici Talichova, ale pokud jste zde byli zvyklí parkovat při návštěvách Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), tak už to asi nepůjde,“ uvedla u svého příspěvku uživatelka Líba. Přidali se i další obyvatelé Břevnova a Střešovic. Jedna část byla zmatená nebo se zlobila, druhá část se snažila situaci uklidnit.  

„No ty v*le. Zkusím dát teda auto do batohu, ale nevím,“ napsal ironicky uživatel Honza. Podle další uživatelky Běly nikdo nekouká, že rezidenti z Talichovi ulice už u svého domu nezaparkují. ÚVN prý nebyla schopna si za dobu trvání modrých zón vystavět parkovací dům. Stále se prodlužovala výjimka a nyní si nemocnice vyžádala místa k parkování a Praha 6 jí vyhověla. „Jedná se o slepou ulici, kde byl vždy klid, a jedním rozhodnutím je vše pryč,“ dodává.

„Easy. Věčně prázdná místa budou vyhrazena pro ÚVNku. Nic složitého,” uklidňuje situaci uživatel Honzik. „Konečně mi někdo vysvětlil, že je zde u ÚVN trvale prázdných, tedy nevyužitých, 70 parkovacích míst. Zatím jsem si toho nevšimla, teď už to vím," podivuje se uživatelka Jana. Do debaty se vložil také kaplan ÚVN Tomáš Mlýnek. Stručně informoval, že se jedná o dočasné řešení pro zaměstnance nemocnice. „V případě, že tam bude parkovat někdo bez vydané parkovací karty odpovídající číslu na parkovacím slotu, bude takové parkování pokutováno či vozidlo odtaženo,“ dodal. 

Mnoho povyku pro nic

Podle Marka Zemana, tiskového mluvčího Prahy 6, však radnice situaci v okolí ÚVN průběžně monitoruje. V Talichově ulici sousedící s nemocnicí bylo na modrých zónách zřízeno 41 parkovacích míst pro zaměstnance. Řešení prý souvisí s výstavbou parkovacího domu v areálu ÚVN.

„Praha 6 se dohodla s vedením nemocnice, že do doby dokončení parkovacího domu vyhradí v zónách placeného stání dočasně několik parkovacích míst pro zaměstnance nemocnice,“ sděluje Blesku.  

Tato dočasná úprava by parkování rezidentů neměla výrazně ovlivnit. I přes zřízená vyhrazená místa pro zaměstnance nemocnice vzniká v ulicích Stamicova a U Vojenské nemocnice 184 nových parkovacích míst v režimu zón, tedy převážně pro místní obyvatele. „Průběžně sledujeme kapacitu a víme, že vytíženost v této oblasti byla zhruba 20%. Proto jsme věděli, že můžeme tato místa nabídnout k parkování zaměstnancům ÚVN,“ uklidňuje Marek Zeman.

Občanská sonda

S Bleskem jsme se obyvatel zeptali, co si o řešení myslí a jak je ovlivní. Pokud by bylo na panu Václavovi, modré zóny pro rezidenty by ještě rozšířil. „Neb stále na Praze 6 existují takzvané zálivy, které využívají přespolní. Například slepá část ulice Radimova,“ komentuje situaci. Samotné řešení ho prý ovlivnit může. „Neboť jako držitel rezidenční parkovací karty nemohu v okolí svého bydliště často zaparkovat,“ říká. 

Video
Video se připravuje ...

Unikátní způsob, jak vyřešit nedostatek parkovacích míst, našli v Brně Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
12 fotografií