Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog Jelínek o Jurečkově necitlivé kampani: Hloupá a neefektivní. A měl by se omluvit

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
4. srpna 2023
05:00

Politolog Lukáš Jelínek kampaň KDU-ČSL za zjednodušení systému sociálních dávek a kontroly jejich čerpání v Epicentru Blesk Zpráv ostře kritizoval. „Tam už se mohli poučit z minulosti, že podobné stereotypizace, zapojování fotografií s romskými spoluobčany a podobně, to je něco, co jsme už tady zažili v České republice několikrát, nikomu ani žádné politické kampani to příliš nepomohlo,“ uvedl.

Jelínek zdůraznil, že je potřeba rozlišovat mezi kauzami, které se týkají osobního života politiků: „Toto je možná věc, které se lidovci mohli jako politická strana vyhnout, to už nejde za soukromím politiků, to jde skutečně za jejich prací a za tím, co by měli mít dobře připravené a dobře promyšlené.“ Šéf lidovců se této nevhodné stereotypizace dopustil nejen v době, kdy si připomínáme památku romského holokaustu, ale také v době, „kdy tady cítíme i jakési etnické napětí mezi Romy, mezi Ukrajinci, cítíme, že vlastně ta společnost je mnohem neklidnější, zvlášť když prostě prožívá období jakéhosi ekonomického útlumu a spousta lidí upadá do horší sociální situace, takže je celkem přirozeně nervóznější a myslím si, že tady toto může být jedna z roznětek, jedna z jiskřiček, které potom můžou zapálit nějaký větší požár,“ varoval Jelínek s tím, že z tohoto hlediska je tato kampaň KDU-ČSL „hloupá a také neefektivní“.

Na otázku, zda si myslí, že by se Marian Jurečka měl omluvit, odpověděl jednoznačně: „No, docela určitě. On sice hovoří o tom, že ho to mrzí, že to bylo špatně pochopeno, ale v okamžiku, kdy tady toto není čistě jenom jeho osobní stránka, ale kdy tam vidíme grafiku celé politické strany, tak si myslím, že by se ta omluva docela hodila.“

Komický až trapný Babiš?

Dalším tématem, kterým se Jelínek zabýval, byl i nárůst podpory hnutí ANO, které by podle volebního modelu agentury Median sněmovní volby v červnu vyhrálo se ziskem 35,5 procenta hlasů. „Na tom je nejzajímavější to, že ANO nemusí prakticky vůbec nic dělat, stačí jenom pár vyjádření pro média, pár příspěvků na sociálních sítích a poskakování Andreje Babiše na festivalech, už ničemu moc nepomůže, ale jen to, že si vláda v současnosti počíná často neobratně, chaoticky a je nepopulární, tak to samotné nahrává Andreji Babišovi,“ popsal Jelínek.

Dokud je podle něj Andrej Babiš ještě v politice, snaží se ANO využívat jeho osobnosti. „Všechny ty posty na sociálních sítích a všechna ta komická, já bych spíš možná řekl, trapná videa s Andrejem Babišem, nemyslím si, že by to znamenalo, že Andrej Babiš tady tímto způsobem získá voliče mladších ročníků, spíš si myslím, že se jedná o dokreslení obrázku hnutí ANO,“ hodnotí Babišovy výstupy na sociálních sítích.

Video se připravuje ...
Další videa