Dominanta tyčící se u zastávky metra Vyšehrad, to je Kongresové centrum Praha. V době výstavby stála neuvěřitelné dvě a půl miliardy korun československých. Za stejný obnos by se postavilo jedno sídliště pro deset tisíc lidí. Původně vlastnilo celé Kongresové centrum (KCP) Hlavní město Praha. Od roku 2014 je většinovým vlastníkem s 54,45 procenty akcií stát prostřednictvím Ministerstva financí. Magistrát drží 45,65 procent akcií.

Už od konce března 2023 si ale vedení města „brousí zuby“ i na zbylý podíl KCP. Jedním z radních, který se o směnu snaží, je náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). Město by mělo získat podíl v souvislosti se zamýšlenou přístavbou a rozšířením centra. Výstavbu nové multifunkční haly vysoutěžila před 6 lety španělská architektonická kancelář OCA. Podlouhlá novostavba bude určena pro doprovodné výstavy jednotlivých kongresů.

Samotnému centru se po ekonomické stránce pěkně dařilo. KCP vykázalo v roce 2021 tržby 281 milionů korun, meziročně o 11 procent více. Hospodaření skončilo vlivem omezení provozu centra kvůli epidemii covidu-19 ztrátou 23,1 milionu, což je o 79,6 procenta méně než v roce 2020. V Praze se vloni konalo 3907 kongresových akcí, což představovalo nárůst oproti covidovým letům, ale asi třetinový pokles ve srovnání s rokem 2019. 

„Dobrej obchod“

Mezi Ministerstvem financí ČR (MFČR) a Magistrátem hl. m. Prahy se o převzetí státního podílu v KCP zběsile jedná už několik měsíců. Podle Michaely Lagronové, ředitelky odboru vnějších vztahů a komunikace MF, je mimo jiné ve hře „výměna“ podílu státu za Centrum Nová Palmovka. Pro stát by tento „kšeft“ dával smysl. Nedokončená budova patří městu, které se rozhodlo ji dokončit, aby se sem mohla z Holešovic přestěhovat „česká NASA“, tedy Agentura Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). 

Předpokládané náklady jsou 1,9 miliardy korun bez DPH a stavět by se mělo v letech 2024 až 2026. Po dokončení Centra Palmovka a přestěhování EUSPA by mělo MFČR platit městu nájemné. Pokud by se však povedla směna, stát by městu nájemné platit nemusel a město by si zase přišlo „na své“ v podobě odkoupení veškerého podílu v Kongresovém centru Praha, v rámci něhož by se ihned mohla začít stavět nová hala.

Stát vs. město

„Jednání MFČR a Magistrátu hl. m. Prahy budou pokračovat na přelomu srpna a září. Jejich výsledek ale nebudeme jakkoliv předjímat,“ sděluje Blesku Michaela Lagronová. Radní Adam Zábranský (Piráti), který s ministerstvem jedná, je však proti. „Jde o významný investiční projekt Prahy, kterého se nechceme zbavovat a který je navíc již rozběhnutý,“ uvádí.

Ministerstvo podle něho nicméně projevilo ochotu směnit podíl v KCP za jiné nemovitosti ve vlastnictví Prahy s doplatkem. „Proto aktuálně hledáme pozemky, které do této směny státu nabídneme. Ministerstvo financí si dle mých informací nyní nechává zpracovat posudek na stanovení ceny podílu v KCP,“ dodává.

Zdržování, nebo promyšlená strategie?

Doposud znamenali dva podílníci delší jednání nad investicemi, jelikož se stát i město musely nejprve dohodnout, než padlo rozhodnutí. V případě, že by celý podíl připadl pouze městu, byl by rozhodovací proces jednodušší. „Změna by měla zefektivnit řízení celé společnosti a zkrátit rozhodovací procesy o rozvoji a velkých investicích centra. Současně směna umožní dlouho očekávaný rozvoj celé lokality, v níž KCP sídlí,“ myslí si Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha.

Směna majetku umožní výstavbu nové výstavní haly díky využití investic, které město plánuje. „Hala centru umožní ucházet se o významné mezinárodní kongresy, pro které stávající kapacita nestačí. Nový multifunkční prostor v centru Prahy však poslouží také místní komunitě a Pražanům, budou se zde konat veletrhy, výstavy nebo koncerty,“ upozorňuje ředitelka.

Pro firemní klientelu hala nabídne možnost realizovat společenské akce jako jsou firemní večírky s kapacitou až 2 000 osob. Také proběhne revitalizace prostor kolem Vyšehradu a KCP a celého Pankráckého náměstí, která přispěje ke kultivaci lokality pro Pražany i návštěvníky. 

Video
Video se připravuje ...

Kongresové centrum Praha (původně Palác kultury, nazývaný PaKul, či Lidojem) je rozsáhlá neofunkcionalistická budova v Praze 4 na ulici 5. května 1640/65, poblíž stanice metra C, Vyšehrad. V roce 2017 se stala osmou nejpopulárnější konferenční destinací světa dle asociace International Congress and Convention Association. Dobové video z roku 1985 připomíná jeho první roky. • VIDEO Kongresové centrum Praha (KCP)

Fotogalerie
20 fotografií