Přestože žijeme v civilizovaném 21. století a Praha je jako metropole známá po celém světě, o problémy některých skupin obyvatel není takový zájem, jaký by si zasloužily. Patří mezi ně například vozíčkáři. Ve městě se na ně příliš nemyslí s toaletami ani bezbariérovými přístupy. Bytová situace je na tom stejně. „Ve všech městských částech bezbariérové byty akutně chybí,“ sděluje Blesku vozíčkářka Ema. Proto založila na sociální platformě Facebook skupinu „Nejen toalety pro všechny".  

Nejinak je na tom Praha 3. Disponuje sice byty zvláštního určení v tzv. „Domech s pečovatelskou službou“ v Roháčově a Krásově ulici. Část z těchto bytů splňuje nároky bezbariérovosti pro lidi na vozíku, ale primárně jsou určeny pro seniory se sníženou pohyblivostí a závislostí na péči. „Jinými byty uzpůsobeným pro potřeby vozíčkářů MČ nedisponuje,“ dodává místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Jednou z prvních vlaštovek bezbariérového bydlení v centru se proto stala rekonstrukce osmi bytů na Žižkově na adrese Husinecká 9. Práce vyjdou na 69 milionů korun. Vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci byl tento dům z velké části dlouhá léta prázdný. Do akce se mohla radnice pustit díky dotaci z magistrátního Fondu rozvoje dostupného bydlení, která pokryje přibližně polovinu výdajů.

Vozíčkáři mají radost

Ačkoliv se některým obyvatelům „trojky“ nezamlouvá, že bezbariérové byty vyrostou zrovna v ulici s kočičími hlavami a příkrým sklonem, kvůli čemuž se vozíčkářům nebude na ulici moc dobře jezdit, sami lidé na vozíku se radují. „Jsem zvyklá jak na kočičí hlavy, tak na kopce,“ říká Ema. Aktivní vozíčkáři budou podle ní nadšení, ale uvědomuje si, že bydlení nebude úplně ideální pro starší a neaktivní vozíčkáře. Podle místostarosty Ondřeje Ruta takto rychle zbudovat bezbariérové byty jinde bohužel nešlo.

Výběr zájemců

Vzhledem k tomu, že přibližně polovina nákladů na rekonstrukci je hrazena z Fondu rozvoje dostupného bydlení MHMP, bude nejméně o polovině nájemců rozhodovat město. O jak velký počet bytů se bude jednat se teprve radnice s magistrátem dohodnou. „Byty v rozhodovací pravomoci MČ Praha 3 budou obsazeny nájemci, kteří prokáží svůj zdravotní handicap. Přesná pravidla však budeme ještě muset připravit. Kolaudace domu se předpokládá na únor 2024,“ dodává Ondřej Rut.

Video
Video se připravuje ...

Být na vozíčku, neznamená konec života, říká designér Heřman Volf Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
7 fotografií