Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala čelil zlobě opozice: „Jak v blázinci,“ čílí se Babiš. Poslankyně vytáhla i létající talíře

Autor: simao, ČTK - 
14. září 2023
17:46

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česko na křižovatce. Ale má na to, by se z něj opět stala opravdová hlavní křižovatka Evropy. Fiala na začátku září vyjmenoval v projevu, co by mohlo Česku pomoci. Dnes se ve Sněmovně stal během interpelací terčem kritiky za to, že se vládě nedaří zeštíhlovat státní aparát tak, jak slíbila. Jedna z opozičních kritiček se pak podivovala nad Fialovými slovy ohledně dopravní sítě v Česku a dobírala si premiéra narážkou na létající talíře. Fiala od pultíku kontroval a kroky vlády hájil. Při interpelacích následně došlo jak na ceny potravin, tak na zemědělce a potravináře i Agrofert.

„Jsem přesvědčen, že ČR může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy,“ tvrdil Fiala na konferenci na začátku září. Od té doby ve Sněmovně hájil před opozicí i chystané kroky vlády včetně úsporného vládního balíčku.

Podle Fialy jsou to přitom doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích, jako je umělá inteligence, což je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. 

Babiš: Je to blázinec

„Pan premiér byl na křižovatce a jsme se dozvěděli, že má vizi na 10 let. No, když byl ve vládě jako ministr školství a byl tam v roce 2012 a 2013, tak jsme se nedozvěděli vůbec nic. Ale považujete za normální, že tato vláda nemá žádné programové prohlášení vlády? Že ho ještě nikdy nevyhodnotila? A že nikdo neví, co tato vláda chce vlastně udělat v roce 2024 a 2025? Není to absurdní? Někdo mluví o vizi na 10 let, a není schopen nám říct, co bude příští a přespříští rok. Je to jak v blázinci,“ čertil se ve čtvrtek na facebooku šéf ANO a expremiér Andrej Babiš.

Poslankyně vytáhla štíhlejší stát i létající talíře

Fiala čelil kritice i ve čtvrtek přímo ve Sněmovně během interpelací. Jeho projev z konference Česko na křižovatce si vzala na paškál poslankyně SPD Karla Maříková.

Vytkla Fialovi, že nedochází na sliby o zeštíhlení státu. „Štíhlý stát jste sliboval už i před volbami, ale ‚skutek utek’‘. Vláda s úsporným balíčkem nenápadně schválila i návrhy úpravy počtu pracovních míst ve státní správě, které vzrostou přibližně o 160. Někde sice míst ubude, na naprosté většině úřadů se ale má nabírat a náklady na platy tam mají vzrůst o desítky milionů korun,“ pustila se do Fialy.

„Když jste hovořil o tom, jak do deseti let chcete dobudovat základní dálniční síť nebo jak chcete vybudovat vysokorychlostní trať, tak už mi tam chyběly jen létající talíře. Člověk by tomu věřil, kdyby neviděl realitu, že silnice máme jak ementál a dálnice například do Karlových Varů se tímto hlemýždím tempem asi nikdy nedočkáme,“ rýpla si Maříková. 

Fiala: Museli jsme se zabývat řadou krizí

Fiala se proti opozičním atakům u sněmovního pultíku bránil. „Snažím se, aby dobře fungovala Česká republika, protože tomu tak v posledních deseti letech určitě nebylo. Na tuto dobu stagnace dnes doplácíme. Tak jsem také nabídl desetiletou vizi, střednědobou vizi, která obsahuje konkrétní cestu k tomu, jak můžeme problémy, které Česká republika má, zlepšit, jak se můžeme stát křižovatkou Evropy a jak můžeme být skutečně jednou z nejúspěšnějších zemí,“ hájil svá slova z projevu.

My jsme se během těch posledních necelých dvou let museli zabývat řadou krizí, které se tady objevily ať už následkem působení předcházejících vlád, nebo velmi významně také v důsledku toho, co se dělo ve světě a kolem nás,“ upozorňoval Fiala a zmínil, že se jeho vláda mj. „úspěšně vyrovnala s poslední covidovou vlnou bez plošných lockdownů, bez omezování práv občanů“, nebo s krizí energetickou.

„Vyrovnali jsme se s největším přílivem uprchlíků v novodobých dějinách a dokázali jsme řadu lidí, kteří k nám utekli z Ukrajiny, aby si zachránili svůj život, dostat na náš pracovní trh,“ dodal Fiala a chválil vádu za celou řadu úspěchů.

Zeštíhlování státu? Máme toho hodně před sebou, míní premiér

Fiala připustil, že v případě zeštíhlování státu, na což poslankyně narážela, toho má vláda ještě hodně před sebou. „V některých oblastech se nám už daří ten stát zeštíhlit, zefektivnit. Vyplácení loňského mimořádného příspěvku na děti bylo automatické, probíhalo to digitalizovanou formou, v dopravě žádost o řidičský průkaz, výrazné zjednodušení přes Portál občana a tak dále (...). Souhlasím s vámi, že máme ještě hodně před sebou,“ připustil Fiala.

Na kritiku ohledně rychlosti výstavby dopravní infrastruktury pak Fiala reagoval slovy: „Ani silnice, ani dálnice a už vůbec ne vysokorychlostní trať se nepostaví za jeden rok nebo z měsíce na měsíc. Ty procesy jsou dlouhé.“

„Někomu jsme šlápli na kuří oko“

Fiala čelil i dalším interpelacím. Tlak na zemědělce a potravináře kvůli snížení cen potravin, za které lidé kvůli státním dotacím pro oba tyto výrobní sektory loni platili dvakrát, podle Fialy zafungoval. U řady komodit lze sledovat meziměsíční pokles, upozornil.

Fiala při interpelacích reagoval na vystoupení poslance ANO Milana Ferance, který míru loňského zisku zemědělských a potravinářských firem zpochybňoval.

„Mám pocit, že jsme někomu, lidově řečeno, šlápli na kuří oko,“ uvedl premiér. Podle něj zemědělským podnikům v souhrnu loni meziročně stoupl zisk o 142 procent, podobně i potravinářským firmám včetně koncernu Agrofert, který má ve svěřenských fondech expremiér Babiš. Stát jim na dotacích vyplatil přes 40 miliard korun, připomenul Fiala.

„Zisky jsou rekordní a ceny potravin jsou taky rekordní. Je potřeba udělat něco, aby tomu tak nebylo,“ řekl premiér. Cestou je podle něj tlak státu na všechny účastníky procesu výroby a prodeje potravin, aby se jejich ceny snížily. „A hle, ono to funguje,“ dodal Fiala, který koncem srpna vyzval potravinářské firmy s rekordními zisky ke snížení cen produktů.

Narážky na Agrofert

„Rekordní zisky Agrofertu a dalších obřích zemědělských a potravinářských firem nejsou jen výsledkem jejich úspěchu na trhu, ale také štědrých dotací. A proto by se jejich zisky měly a musí projevit snížením cen potravin,“ uvedl tehdy premiér.

Koncern Agrofert za loňský rok vykázal zisk zhruba 13 miliard korun, což byl více než dvojnásobek v porovnání s předchozím rokem. Fiala k tomu uvedl, že mu připadá nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin.

Feranec řekl, že meziroční zisk je zavádějící údaj a že ziskovost při porovnání s tržbami se zvýšila v rozmezí od 1,5 do 4,5 procentního bodu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se nad tím pozastavil. Připomněl zákon o cenách, který o přiměřenosti zisku pojednává a zapovídá zneužívání výhodnějšího postavení na trhu.

Výrobci potravin podle ministra loni dosáhli zisku od 20 do 240 milionů korun. Měli by jej reinvestovat a promítnout do cenového řetězce. „Chci, aby všichni hráli fér,“ dodal ministr.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 16. září 2023 13:42 )

No, to je dobrý, Babiš "obhajuje" Fialu...

nespokojeny ( 15. září 2023 23:34 )

Pane Fialo,ČR není na křižovatce, ale díky Vám a Vaši vládě úplně někde jinde...
Vyzývám vás k DEMISI.

nadčasový MP ( 15. září 2023 09:11 )

Pro Fialová inflace.

nadčasový MP ( 15. září 2023 09:07 )

Většina Čechů nemá smysl pro spravedlnost, zajímá je pouze vlastní prospěch a to za kazdou cenu (typické české hamty hamty). Takže si opět zvoli toho, kdo jim ten osobní prospěch slíbí bez ohledu na okolnosti i možnosti. Prosperita státu, svoboda a nezavislost je nezajímá. Spravedlivá menšina bude opět zhnusena.

Heil Fiala ( 14. září 2023 21:33 )

Fiala je už politická i politologická mrtvola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa