Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hádka ve Sněmovně kvůli nedostatku léků: Poslankyně „hnala“ Fialu do lékárny, ANO chce hlavu Válka

Autor: ČTK - 
14. září 2023
12:55

Poslanci opozičního hnutí ANO posílali premiéra Petra Fialu (ODS) v dnešní debatě o problému dostupnosti některých léků do lékáren, aby ověřil skutečný stav. V souvislosti s jeho vystoupením při projednávání písemných interpelací, v němž mimo jiné mluvil o plánovaných dodávkách léčivých přípravků, vinili ministerského předsedu z planých slibů. Fiala opáčil, že zástupci ANO nijak nepomohli situaci řešit a dělají jen politickou podívanou.

Premiér v úvodu uvedl, že problém s dostupností některých léků existuje. „A existuje stále přes všechny účinné a funkční kroky, které vláda a ministerstvo zdravotnictví a pan ministr (zdravotnictví Vlastimil) Válek (TOP 09) udělali pro to, aby se situace zlepšila,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že nikdo nebyl kvůli tomuto stavu ohrožen na zdraví. Následně vyjmenoval, kolik léků, jejichž dostupnost činila potíže, do Česka již dorazilo či dorazí v následujících měsících. „Neznamená to slíbit, že budou dostupné v každé lékárně,“ upozornil.

„Vezměte si auto a jeďte do lékáren s receptem na penicilin nebo na něco jiného. Vy máte auto. Senioři auto nemají. Váš projev byl jen prázdnými slovy,“ reagovala poslankyně ANO Jana Pastuchová. Podle její kolegyně z hnutí Bereniky Peštové je realita jiná, než jak ji nastínil Fiala, a Aleš Juchelka (ANO) opět volal po Válkově odvolání. „Když se podíváte do lékáren, léky tam nejsou,“ tvrdil.

Fiala reagoval, že se těšil na věcnou debatu o problému, jehož existenci nezpochybňoval. „Ničím jste nepřispěli k řešení problému... Jenom zde předvádíte politickou show, kterou vás asi učí pan poslanec Juchelka, který je v tom nepochybně mistr,“ prohlásil. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová, která projednávanou písemnou interpelaci k lékům na jaře podala, se vůči premiérovým výtkám ohradila. Uvedla, že hnutí uspořádalo k záležitosti dva kulaté stoly a nabídlo desítku doporučení. „Je to jen o tom, že váš ministr zdravotnictví nepracuje, nedělá, co má,“ míní.

Válek řekl, že situace s léky je dlouhodobě špatná. „Problém, který je, je opravdu celosvětový,“ uvedl. Zlepšení si slibuje od vládní novely lékového zákona, která má k lepší dostupnosti léků pomoci a kterou projednává Sněmovna. „Byť se tady přeme, byť máme kritické poznámky, je zde řada odborníků, která má o lécích hluboké informace. Budeme hledat cestu, jak co nejlépe zákon doladit,“ podotkl ministr.

Schillerové písemná interpelace byla jedinou z celkem 17 podaných, kterou dnes poslanci projednali. Předsedkyně frakce ANO v dolní komoře neprosadila usnesení, podle kterého by premiér musel dát na její dotazy novou písemnou odpověď.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nedostatku léků  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Jokl ( 26. září 2023 09:31 )

Vrchní fialový Mimoň promluvil.U této osoby nikdo neví,jestli bude za týden platit to co řekl.Když za týden řekne něco jiného,bude tvrdit,že jeho předchozí prohlášení byla vytržena z kontextu,nebo bude mlčet jak partizán,protože fialový spolek kočičí pračky má většinu.A když na ně útočí někdo delší dobu,řeknou,že za to může Babiš.

Dana Nagyova ( 16. září 2023 13:44 )

Jeste ze v lekaznach jsou tak ochotni a reknou vam,kde urcity lek je a vy pak muzete jezdit a leky si zhanet, takze najezdite 240km a tri leky mate. A to je ucel, musite si natankovat, musite si zavolat, at vam ho podrzi, a vsecho to stoji penize,a to je prece pro obycejneho cloveka uplne normalni. Motoriste jsou ve vyhode, bo ti co nemaji auto, jeste plati za autobusy a cerpaji v praci dovolenou. Valek je genius, vi jak prispivat do statni kasy,proste clovek na svem miste.

Dana Nagyova ( 16. září 2023 13:33 )

A pak ze fiala nezije v bubline a ze je uplne obycejny clovek,

Uživatel_5522193 ( 15. září 2023 15:43 )

Ale ecce homo Babiš je neustále na programu 😅

Uživatel_5522193 ( 15. září 2023 15:41 )

Přesně tak 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa