Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonomka Horská o navýšení rodičáku: Demotivuje, dovolenou s dítětem bych zkrátila

Video se připravuje ...
Autor: jos, Pavlína Horáková - 
30. června 2023
05:00

Ve středu vláda schválila 58 opatření v rámci konsolidačního balíčku. Jednou z nich je i navýšení rodičovského příspěvku, které by se mělo týkat dětí narozených od 1. ledna 2024. Rodiče dětí narozených dříve tak přijdou o zhruba 50 tisíc korun. Jak nastavit systém tak, aby byl spravedlivý? A jaký dopad má výše rodičovského příspěvku na pracovní trh? Hlavní ekonomka Raiffeisenbank  Helena Horská je zastánkyní zkrácení rodičovské. Příliš dlouhá doba doma s dítětem podle ní neprospívá kariéře rodičů a jejich uplatnění na pracovnímu trhu.

Podle Horské je hlavním problémem pomalý nástup žen do zaměstnání po narození dítěte. „Výsledkem toho je tzv. pay gap, tedy výrazný rozdíl v platech mužů a žen, pak výrazný rozdíl v důchodech,“ vysvětlila Horská. Hlavní příčinnou je podle ní délka rodičovské, kterou máme jednu z nejdelších na světě. Výše rodičovského příspěvku pak podle ekonomky zajišťuje většině domácností slušný standard. „Vlastně demotivujeme rodiny, aby uvažovaly o tom, že by se pečující rodič dříve vrátil do práce, “ dodala Horská.

Zvýšení rodičovského příspěvku tak podle ní neřeší problém, na který by měl původně cílit. „V době, kdy ten státní rozpočet je tak strašně vyčerpaný a potřeboval by ušetřit každou miliardu, ale i stovku milionů korun. My tady budeme navyšovat nějakou plošnou dávku, která necílí na ty opravdu sociálně slabé domácnosti,“ poukázala Horská.

Zvýšení přídavku na děti a omezení rodičovské

Řešením by podle Horské mělo být omezení výše rodičovské a navýšení příspěvku na děti. „Za mě to lepší řešení by bylo zvýšit přídavky na děti, které jsou cílené, jsou testovací dávkou, pomáhají opravdu těm potřebným, a tu rodičovskou postupně omezit,“ navrhla Horská.

Ekonomka připustila, že rodičovská se dlouhou dobu nevalorizovala, nereflektuje tedy růst životních nákladů, i tak má ale velký dopad na pracovní trh. „Ženy pak mají hodně problém se vracet do svých původních profesí, mají pak nižší platy. Za mě by bylo fajn nastavit ten systém tak, aby zajistil že, kdo chce pečovat o děti, aby mohl. Je to jeho rozhodnutí, to všichni musíme respektovat, ale je to rozhodnutí, které musí ta rodina udělat i z hlediska financí,“ řekla Horská. Cílem by podle ní mělo být dostat pečující maminky a tatínky co nejdříve zpět na trh práce.

Radikální Horská: rodičovskou by zkrátila ještě víc

To ale není možné bez dostatečného počtu míst v jeslích a školkách. To by ovšem podle Horské mohly vyřešit právě úspory na rodičovské. „Stát by ty ušetřené prostředky měl věnovat na zvýšení kapacit předškolních zařízení, protože mnoho žen a mnoho tatínků se nevrací do práce, protože nemá kam ty děti dát, “ popsala palčivý problém rodičů Horská. „To ale nevyřešíme tím, že budeme navyšovat rodičovskou,“ dodala.  „Já jsem velmi ráda, že v tom návrhu aspoň to zkrácení, že to není jenom navýšení, ale i zkrácení. “ Sama Horská by šla ještě dál: „Tady bych zase byla radikálnější, já bych zkracovala ještě víc.“

Video  Ekonomka Horská o úsporném balíčku a „tloustnoucím Otesánkovi“. Budou škrty stačit?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

trintin ( 30. června 2023 09:58 )

...že by se pečující rodič dříve vrátil do práce?? Když se chodilo robotovat "na panské", nosily matky své kojence v košíku na pole, to by paní ekonomka nechtěla?

AHel ( 30. června 2023 09:54 )

Docela mi spadla brada, tak vláda a tato "mužatka" jde do matek a dětí a předtím do důchodců, to je hnus všech hnusů, každý poctivý dětský psycholog řekne, že dítě má být do tří let u maminky. Tak teď kvůli prachům obětujeme psychiku dětí!!!! To je strašné myšlení a je mi to odporné!!! Co takhle zakázat mít děti!!!! Obávám se, že se jednou, pokud budeme tímto způsobem uvažovat, se dočkáme střelby do dětí ve školách, každé dítě bude mít svého psyc­holo­ga..­..od­porné, paní se mi totálně zhnusila. Já jsem šla do práce až druhému dítěti bylo 8 let. Obě jsou báječné, jedna lékařka, druhá vědkyně, žijí v krásných vztazích a už se těším, až budu babičkou. Okolo sebe mám už ted´potomky mých přátel, kteří mají prachy, tzv. udělali kariéru ale jsou sami, podivíni...co mají společného, mámi je odložili k prarodičům nebo chůvám, které se střídaly jak na běžícím pásu a nebo do drahých soukromých školek, kde nemusely, když nechtěly dělat nic....no potěš koště. Pokud tedy nápad, tak maximálně doma s dítětem do 3 let a zaplatit jim tak, že nebudou utíkat od dítěte, aby vyšli s mateřskou. každá mateřská vede ke snížení standardu života ale má hodnotu jinou vychováváte slušného člověka. Na výši důchodu by se pak měly odrazit skutečnosti, koho že to ten člověk vychoval... nemakačenka, opilce, bezdomovce, flákače...dobrou střední vrstvu, s dobrými návyky, morálkou, etikou vláda nechává na holičkách a navíc je ždíme a podporuje povaleče, vyžírky a srovnává důchody vysokoškoláků a těch, kteří se v životě flákaly!!! Když se flákaly, tak ať bydlí pod mostem a nikoliv jim vyrovnám důchod. to je totální zhovadilost a deklasuje tak vysokoškoláky důchodce, všichni mají stejně, uklízečka, zdravotní sestra, strojvůdce a vysokoškolách... to jsme to dopracovali!!!

krapotkin ( 30. června 2023 09:26 )

Tak zakázat dovolenou ? To pit*omce z ODS ještě nenapadlo. Soudružka se v zaměstnání moc nenadře. Ať to zkusí v Kauflandu u kasy na směny.

halíř 777 ( 30. června 2023 05:22 )

Paní Horská zřejmě nemá ráda děti.Jak tohle může být hlavní ekonom Rajfky?To už tam vážně nic lepšího nevyhrabali? Hlavně že rajfka posílá zdarma pětikilo lidem,co třikrát za měsíc zaplatí v krámě rohlík.Bravo paní hlavní ekonomku Horská,tak takhle vy to ve skutečnosti děláte.To by ta kasa byla prázdná hned.Tak leda tak moderovat snídani,ale finance rozhodně ne.A co rajfka a její podnikání v Rusku? Nevadí co,paní Horská?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa