Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Místo na vládě seděl v divadle. Stanjura při tiskovce o konsolidačním balíčku chyběl

Autor: Mii, amb - 
29. června 2023
10:43

Na program vlády se včera dostal konsolidační balíček, jenž má ulevit veřejným financím. Kabinet Petra Fialy (ODS) jej po dlouhém jednání schválil, když ale ministři pozdě večer šli zprávu oznámit, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mezi nimi chyběl. Jak se ukázalo, šéf státní kasy byl raději na Pražském hradě na Letních shakespearovských slavnostech.

Dokazuje to fotografie, kterou na Twitteru zveřejnil šéf komunikace PPF Vladimír Mlynář. „Pražský hrad teď… Letní shakespearovské slavnosti začínají!“ napsal u příspěvku, který zveřejnil ve středu 20:56 a na kterém je Stanjura zachycen. Právě v tomto čase přitom probíhalo jednání vlády, mimo jiné právě o konsolidačním balíčku.

Představení, které podle programu začalo ve 20:30, bylo plné VIP hostů. Kromě Stanjury se jej účastnil i prezident Petr Pavel, jeho manželka Eva či hradní kancléřka Jana Vohralíková.

Premiér Petr Fiala (ODS) absenci Stanjury na tiskovce hájil. „Pan ministr financí se zúčastnil jednání osobně v bodech, které předkládalo ministerstvo financí nebo byly důležité, včetně ozdravného balíčku,“ uvedl Fiala.

„Je standardní, že je člen vlády, který se neúčastní jednání vlády, zastoupen náměstkem. Takže hlas příslušného rezortu tam je a hlídáme si, abychom měli dostatečný počet členů vlády, kteří reprezentují jednotlivé politické strany, tak abychom se v jednotlivých klíčových věcech ve vládě nepřehlasovávali nebo nebyl někdo ve výhodě, protože tam zrovna ten či onen ministr není,“ dodal premiér.

Stanjuru hájí také jeden z jeho předchůdců Miroslav Kalousek. „Proboha, nedělejme z toho aféru, mně je úplně jedno, kde byl. Jako volič chci splnění závazku, který ještě v dubnu vyslovil Petr Fiala – snížíme deficit o 70 mld. 295-70=225. Jestli předloží 270, tak je, bohužel, také úplně jedno, jak ministr tráví svůj čas,“ napsal.

Zato opozice Stanjurovu návštěvu divadelního představení kritizuje. „Pokud dá ministr financí před projednáním daňového balíčku, který znamená největší zvýšení daní v novodobé historii země, přednost divadelnímu představení, jsou pochyby o jeho příčetnosti namístě. Je to stejné, jako jít za školu při maturitní zkoušce nebo odejít do divadla v průběhu vlastní svatby,“ uvedla pro Blesk Zprávy místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

„Škoda, že vás v tom Zbyněk Stanjura nechal samotného a místo na tiskovku hájit balíček, šel do divadla na pozvání od PPF. Nemrzí vás to?" rýpl si také Ondřej Prokop (ANO) na twitteru do premiéra. Chodit na tiskové konference prý pokládá za pracovní povinnost, zvlášť když někdo obhajuje před občany vlastní práci a balíček. 

Video  Fiala: Úspory a růst daní jsou nepopulární, ale zajistí budoucí prosperitu.  - ČTK
Video se připravuje ...

panda82 ( 6. listopadu 2023 08:02 )

ale vždyť nás mají na háku, vezmou si co co potřebují, hlavně bez jejich podílů

roxin ( 29. června 2023 20:22 )

rodrigos

AHel ( 29. června 2023 17:43 )

souhlas a to jsem z Prahy.

AHel ( 29. června 2023 17:42 )

to je za hranou, bavme se k věci, kritizovat vzhled je hnus, to není Vaše věc, vychází mi, že jste pěkný primitiv a ono to celé je o blbečkovi traktoristovi, který je nekompetentní osoba a zavařil slušným a pracovitým lidem!!! Dejte si mokrý hadr na hlavu a vzpamatujte se, co je teď důležité a co zástupné.

Uživatel_5541614 ( 29. června 2023 16:52 )

Ono je to úplně jedno, jestli tam je nebo není

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa