Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schillerová kritizuje vládní balíček a šije do Stanjury: Je nekompetentní! Čeká vládu peklo?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. července 2023
15:55
Autor: David Polák - 
10. července 2023
14:00

 Do studia Blesku v pondělí dorazila pohovořit o momentální situaci státního rozpočtu a plánovaných opatření vlády na jeho konsolidaci exministryně financí a současná šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Tristní stav veřejných financí podle ní z velké části způsobila i rezignace na boj s šedou ekonomikou, jehož součástí bylo například i zrušení EET. V pořadu Epicentrum rozebrala i vládní ozdravný balíček, který by podle jejích slov měl nést spíše jméno daňový. Vláda dle ní zvýší daně - a sníí důchody. Její nástupce Zbyněk Stanjura (ODS) je pak podle Schillerové nekompetentní. Proč si to myslí?

Schillerová v pořadu Epicentrum na Blesk.cz srovnala hospodaření současné vlády Petra Fialy (ODS) se stavem za Andreje Babiše. „Hospodaření do roku 2019 bylo dokonce mírně přebytkové. Byli v historii jenom tři ministři financí, kteří dosáhli vyrovnaných nebo mírně přebytkových rozpočtů, z toho dva z hnutí ANO – Andrej Babiš a já,“ pochlubila se.

Velkou ránou pro rozpočet prý byl příchod covidové pandemie. I tuto krizi se však předchozí vládě podle Schillerové podařilo zdárně překonat. „Já si stojím za těmi opatřeními, která jsme museli realizovat. Museli jsme se zadlužit, půjčovali jsme si za velmi nízký úrok a pomohli jsme napumpovat peníze do ekonomiky. Kdybychom to neudělali a nechali ty firmy v tom, tak možná celá řada by jich tady nebyla. To, co se děje teď za vlády Petra Fialy já rozhodně schvalovat nemůžu,“ nechala se slyšet.

Při prvotním přebírání státní pokladny údajně ani vláda hnutí ANO neměla ideální výchozí bod. Poprat se prý Babiš se Schillerovou museli s výraznějším zadlužením, než v roce 2021, kdy předávali „otěže“ svým nástupcům.

„Když jsme poprvé vstoupili do vlády, tak to nebylo tak, že jsme dostali v růžových mašličkách vyrovnané hospodaření. To zadlužení bylo více než 44 % HDP. Bylo horší, než když jsme předávali finance v roce 2021 ODS. Byly tady dluhy vůči důchodcům, učitelům, zdravotníkům. Byla tady žalostně slabá investiční aktivita státu,“ zhodnotila situaci exministryně.

Schillerové dál vadí zrušení EET

Za velký úspěch bývalá strážkyně státní kasy považuje zavedení EET a dalších nástrojů, které prý výrazně napomohly transparentnímu výběru daní. Ty však nynější vláda podle ní tak trochu „vyhodila z okna“. „Naše filozofie byla, že řádně vybereme daně, zavedeme nástroj na řádný výběr daní, aby to bylo spravedlivé. Proto jsme zavedli kontrolní hlášení a naprosto to vyřešilo tu frustraci, že se tu miliardové částky vyplácely na fiktivní faktury. Toto se vyřešilo, během tří let skončily karuselové podvody a zavedli jsme doplňkový nástroj, to bylo EET, a celou řadu dalších nástrojů,“ zavzpomínala na období, kdy vedla resort.

Současná vláda zrušením EET podle slov Schillerové zcela rezignovala na boj s šedou ekonomikou. Celkově pak prý filozofie celé pětikoalice je přímo v rozporu s pohledem hnutí ANO. „Teď se zrušilo EET, vidíme fronty na festivalu v Ostravě před bankomatem. Všude vidíme cedule „cash only“. Dneska je zrušené EET, absolutní rezignace na boj s šedou ekonomikou. To vidíme už v tom, jak se zpožďuje výběr daní, byť vládě pomáhá inflace a naopak se daně budou zvyšovat – obrácená filozofie proti filozofii naší vlády,“ postěžovala si.

Černý scénář Česku nehrozí?

Tvrzení premiéra Fialy, že České republice hrozí „černý scénář bankrotu“ považuje bývalá ministryně financí za velmi nadsazený, až lživý. Do „řeckého scénáře“ podle ní má Česká republika stále velmi daleko. „Troufnu si říct, že pan premiér lže. On takhle musí mluvit, protože to byla rétorika, se kterou vyhráli volby. Přestože nás už stihli za těch 19 měsíců zadlužit o nějakých 600 miliard korun, tak zůstáváme osmou nejméně zadluženou zemí EU,“ prohlásila na adresu předsedy vlády.

Tzv. ozdravný balíček by se podle Schillerové měl nazývat spíše balíčkem daňovým. Přestože jej ale často kritizuje, obsahuje i věci, za které se je hnutí ANO schopno postavit. „Tam se řeší jenom zvyšování daní, rušení sociálních výjimek. Určitě budou věci, které podpoříme. Třeba zvýšení spotřebních daní ze závislosti. Podpoříme zvýšení daně z hazardu. To jsou věci, které i naše vláda měla v plánu konsolidace,“ uznala.

Schillerová: Stanjura je naprosto nekompetentní

Pořádně se předsedkyně poslaneckého klubu ANO pustila do současného ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Tomu vyčítá především neschopnost transparentní a smysluplné komunikace.

„Naslibovali, jak budou škrty na výdajové straně. Logicky tam být nemohou, protože to je věcí státního rozpočtu. Ten se teď podivně a netransparentně začal projednávat na rok 2024. Nevíme, jak ten schodek je naplánovaný. Toto se nikdy nestalo, abychom tam měli naprosto nekompetentního člověka, který je navíc stranickým ideologem, který postavil rozpočet na nějakých krycích podvodech a ideologických mantrách, ale to, že neodpovídá pravdě, je mu úplně jedno,“ nebrala si příliš servítky.

Vláda by prý v době recese měla přijít s hospodářskou strategií, podle slov exministryně se tak ale vůbec neděje. Občané pak podle ní nejsou o momentální situaci ani řádně zpraveni. „Měla by říct (vláda), jak ekonomice pomůže. Kde jsou ty úspory na výdajové straně? Ty jsou jenom fiktivní. Ministr financí nehospodaří se svými penězi, to jsou peníze daňových poplatníků. Tak ať laskavě transparentně řekne, jak to udělá. Čeho se bojí, sám sebe?“ ptala se ve studiu Blesku.

Celebrity-chachacha ( 7. srpna 2023 08:27 )

Bude potřebovat znovu 2 miliony na nový fotečky .

Petr Vyhnálek ( 11. července 2023 17:00 )

No a teď vidíme, že to může být ještě dááááleko horší.

Petr Vyhnálek ( 11. července 2023 16:59 )

A vy byste měl zkusit argumentovat a ne plácat jak malé děcko na nočníku. A nebo se vrátit do školky a nelézt mezi dospělé.

Petr Vyhnálek ( 11. července 2023 16:57 )

A co dělali odeesáci? Okopávali jí kotníky celou dobu, přitom je to ještě neschopnější stádo lemplů, tak jen ať jim to teď všechno vrátí a ještě přidá nášup.

Petr Vyhnálek ( 11. července 2023 16:54 )

A kdo kdy něco ušetřil? Odeesáci? Ti o tom umí akorát kecat ve své lživé předvolební kampani. Viděli jsme jak v krizi hospodařil s přebytkem Kalousek a po ní bys to chtěl, jo? Sekera není nijak bezprecedentní, elektrikář má totéž vyseklý už teď. Spíš až budou někoho přiblblí odeesáci poučovat, tak budou leda k smíchu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa