Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda zaplatí přes 50 milionů Michelinu za zařazení do průvodce. Babiš se čertí: „To si děláte p*del?“

Aktualizováno -
12. července 2023
20:56
Autor: ČTK - 
12. července 2023
18:33

Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Hešíková dnes ČTK sdělila, že celkové náklady činí 51,3 milionu korun s DPH na pět let. Na financování by se neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor.

Některé restaurace v Česku sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil.

Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef. Autoři dopisu míní, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.

Kupka: Česku se to vrátí

Vláda se podle Kupky do projektu rozhodla vstoupit. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) dnes kabinetu představil analýzu toho, jak zahraniční turisté v Česku utrácejí peníze.

„Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent z jejich celkové útraty,“ poznamenal Kupka. Zařazení do průvodce považuje za jeden z nástrojů, jak lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi. Finance do toho vložené se podle Kupky velmi rychle Česku vrátí.

Babiš: To si dělá p*del?

„Tady je jasný důkaz, jak vy hospodaříte. Česko zaplatí poplatek za michelinského průvodce. To si děláte p*del? Kdo zase bude kasírovat za tohle? Berete lidem peníze a vy dáte 54 milionů za Michelina?“ bouřil následně ve Sněmovně opoziční lídr Andrej Babiš (ANO) při jednání o vládním úsporném balíčku.

Pro ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) je klíčové, že na základě smlouvy se společností Michelin bude její hodnocení zaměřeno na celé území České republiky, sdělila mluvčí resortu Hešíková. Michelin v první fázi provede analýzu celkové kvality gastronomické scény v ČR, inspektoři firmy poté navštíví podniky z užšího výběru a ohodnotí je.

„Zdaleka nepůjde jen o restaurace v Praze - cílem projektu je právě přilákat bohatší zahraniční turisty do regionů. Tato část bude financována z prostředků MMR - jde o částku v přepočtu kolem 4,3 milionu korun s DPH,“ poznamenala Hešíková.

Ve druhé fázi, a to do roku 2028, se budou na základě analýzy oceňovat podniky a také se uskuteční marketingová kampaň zaměřená na zahraniční turisty. „Zde půjde o částku v přepočtu přes 47 milionů korun s DPH na pět let. Na financování této části by se měl podílet nejen stát, ale také kraje a soukromý sektor,“ dodalo ministerstvo.

Podle michelinských hvězd se neřídí jen bohatí?

„Gastronomie je podle výzkumů důležitým faktorem při výběru, kam cestovat. Na základě michelinského průvodce se dnes zdaleka nerozhodují jen ti nejbohatší. Data ukazují, že zahraniční turista dá zhruba čtvrtinu všech svých výdajů za gastronomii. Skupiny, které cestují hlavně za ní, zůstávají v destinacích v průměru déle a utrácejí více než ostatní. Podpora gastronomie je tedy klíčová, pokud má ČR zůstat jako turistická destinace konkurenceschopná ve srovnání s okolními zeměmi,“ doplnila Hešíková.

Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Boheme Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.

Video  „Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 13. července 2023 10:47 )

Tak 50 melounů? Stanjura už určitě vymyslel, jak je z občanů dostat...bude asi další "balíček", do vánoc je ještě dost času.... Já s tím tedy nesouhlasím, kdybych chtěl finančně podpořit nějakou osobu nebo organizaci, tak jim to pošlu na jejich účet....ale jen "kdybych chtěl"....ale tady koukám, se pětikolka rozhodla, že občané povinně finančně podpoří micheliny.....kdyby aspoň běžným hospodským nebo restau­raté­rům.­....a­le to ne, to budou cpát na "hvězdy" pro 2 hospody, kde za hafo peněz cvrnknou doprosřed talíře nějakou "delikatesu"? Za mne je to nehorázná drzost....

roxin ( 13. července 2023 07:48 )

Prachy jsou a hodně ALE NE PRO OBČANY ČESKA ty jsou pro UÁ, ZBRANĚ PRO uá A UÁČKA V ČESKU aby jim nic nechybělo a rádi se tu zabydleli. NO a taky aby nějaký ten miliónek zůstal na rozhazování pro fialovou, třeba aby zaplatila 50 miliónů MICHELINU za zařazení do průvodce pro fialové je to velmi důležité aby byl MICHELIN v průvodci!

poky-f ( 12. července 2023 22:36 )

poky-f ( 12. července 2023 22:35 )

Na tomto vidíme , jaká svoloč nám vládne !

Martin Šíma ( 12. července 2023 20:33 )

Ať si to zaplatí páni restauratéři, je to jejich reklama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa