Jak moc by ztráta Michelinské hvězdy zasáhla rastaurace Field Radka Kašpárka a La Degustation v čele s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem, pyšnící se tímto oceněním? „Zasáhne nás to! V tuto chvíli je to velmi křehké téma. Jde o hodně, nechceme lidi na ministerstvu pro místní rozvoj naštvat. My jsme chtěli jít nejdříve tou klidnější cestou,“ prozradil asi nejznámější český šéfkuchař Kašpárek, který coby majitel hvězdou oceněné restaurace porotcoval i v oblíbené kulinářské soutěži MasterChef. Společnost Michelin se totiž rozhodla nově vybírat poplatek deset milionu korun na tři roky, který jí ale musí uhradit jednotlivé země, aby mohly setrvat v michelinském průvodci. Ten firma vydává od roku 1990 a momentálně plánuje uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, definitivní rozhodnutí, zda stát částku zaplatí, ale záleží na ministerstvu pro místní rozvoj. Píše o tom server Seznam Zprávy. „Estonsko, Litva, Maďarsko, Slovinsko, jasně, ti všichni už to zaplatili. Pokud by to tady v Česku zamítli, tak bychom asi udělali větší halo, ale je to pořád v jednání,“ věří v úspěšnost celé akce Radek Kašpárek.Šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák se tvářil, že informaci slyší poprvé v životě. „Já o tom nic nevím, ani jsem to neslyšel, nezlobte se, ale nemám vám k tomu co říct,“ odvětil překvapený kuchař.  

„Je v zájmu organizací, aby průvodce v ČR zůstal. My jako agentura se samozřejmě zasazujeme o to, abychom podpořili gastronomii, nic dalšího ale v tento moment říct nemohu,“ sdělil serveru ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím situaci vyhodnocuje a poplatek bude konzultovat s dalšími resorty, doplnil zástupce vedoucí komunikace a PR manažer kabinetu ministra pro místní rozvoj Petr Waleczko.

A zatímco všichni váhají a rozhodují se, Blesk se dotázal Radka Kašpárak, zda-li by byl ochoten přispět nebo částečně se podílet na té desetimilionové částce? „To jsou všechno jen spekulace,