Porotu soutěže MasterChef Česko 2022 opět tvořili hvězdní šéfkuchaři Přemek Forejt, Radek Kašpárek a Jan Punčochář.

Po rekapitulaci předchozích dílů a cesty soutěžících do velkého finále se odehrál boj o titul a pohádkovou výhru, tedy nejen vysněnou trofej, milion korun a velkou životní změnu, ale též ještě jednu pohádkovou cenu. A to v podobě nabídky excelentního mistra Kašpárka pracovat s ním v jeho nové restauraci.

TOP 3 si nastavila zrcadlo

Betty Minaříková, Terka Hybšová a Martin Pecina oblékli rondony se svými křestními jmény. Podpořit je do studia přišli jejich nejbližší - Terku rodiče, Martina manželka Kristýna, Betty sestra Anna, kamarádka Míša a samozřejmě přítel Vojta Urban, který byl na balkoně společně s dalšími vyřazenými soutěžícími. Finálové tříchodové menu mělo podobné zadání jako to o postup do TOP 16. Porotci chtěli, aby si TOP trojka nastavila zrcadlo.

Jaké se rozhodli připravit menu? Betty se porotce rozhodla vzít opět na chalupu, která je jejím nejoblíbenějším místem. Terka chtěla ukázat svou cestu soutěží a připravit odvážné, nekonvenční a přidrzlé menu. Martin zvolil oblíbenou pravou moravskou zabijačku. Na předkrm dostali 60 minut, na hlavní chod též hodinu a na dezert 75 minut.

Porotci tajně bodovali jednotlivé chody

Terka jako předkrm připravila langustu s mandlovou emulzí, kaviárem a s omáčkou z rybízu a růžové vody. Kašpárek její talíř ohodnotil jako drzost, ale skvělou. „Je to naprostá bomba,“ prohlásil Forejt. Martin udělal jehněčí mozeček s konfitovaným žloutkem, omáčkou z droždí a s kmínovou oplatkou. Porotci nešetřili chválou, takhle by mozeček podle nich dokázal připravit jen málokterý špičkový kuchař. Betty je okouzlila svým marinovaným sivenem s okurkovo-jablečnou omáčkou, tataráčkem a kaviárem. A porotci se pustili do tajného bodování. Betty a Martin dostali po 11 a Terka 8 bodech.

Terka si po hlavním chodu, jehož základem byl perfektně vychucený daněk v misu, vyvařila 18 bodů, Martin variací na zabijačkový guláš, jímž předvedl, že dokáže z obyčejných surovin udělat špičkové jídlo, které Kašpárka naprosto odrovnalo, 23 bodů. Poté, co Betty odprezentovala nezvykle upravenou perličku, měla na svém kontě 19 bodů.

Martin zabijačkovou jízdu zakončil slivovicí

Jako dezert si Terka vybrala cheesecake s rakytníkem a meruňkami. Byl to podle slov Punčocháře bravurní výkon. Martin hodlal svou zabijačkovou jízdu zakončit slivovicí. A tak připravil pečený morek a sorbet ze švestek a slivovice s citronovou buchtou. Kašpárek ho označil za špičkově provedený, luxusní. „Tohle je dezert, který má obrovský koule,“ prohlásil Forejt. Betty udělala svou verzi lesa, jehož základ tvořily borůvky - tartaletka, kompot a krém. Pro Punčocháře to byla pohádka z lesa.

Poté, co slavnostně nastrojení porotci vyhlásili vítěze, byl Martin svým triumfem potěšen i zaskočen. „Vždycky je lepší něco vyhrát, než to prohrát, takže určitě mám radost,“ komentoval svůj úspěch. „Promiň,“ omluvila se mu manželka Kristýna, která nevěřila, že by mohl vyhrát, a uronila nějakou tu slzičku. „Tohle až uvidí maminka, tak se po*ere,“ uzavřel Martin šestou řadu soutěže MasterChef Česko 2022.

MasterChef Česko 2022

Martin Pecina - 40 let, typograf, Praha

Martin

Autor: TV Nova

  • Typograf s dvacetiletou praxí Martin se specializuje na knižní úpravu. Napsal dvě knihy, tiskne volnou grafiku, maluje obrazy, sbírá fajfky a foglarovky. Zkouší vařit českou, moravskou, italskou a francouzskou kuchyni.
  • Jeho cílem je zdokonalit se ve vaření a snem vytvořit knížku o moravských a českých zabijačkách.
  • Postup mu zajistily tortellini plněné ragú bianco z kořenové zeleniny a perličky s omáčkou, do finálové TOP 16 pak kuřecí roláda plněná zeleninou a bramborový fondán.
  • Martin se stal tváří Bageterie Boulevard.
  • Poté, co slavnostně nastrojení porotci vyhlásili vítěze, byl Martin svým triumfem potěšen i zaskočen. „Vždycky je lepší něco vyhrát, než to prohrát, takže určitě mám radost,“ komentoval svůj úspěch.
  • „Promiň,“ omluvila se mu manželka Kristýna, která nevěřila, že by mohl vyhrát, a uronila nějakou tu slzičku. „Tohle až uvidí maminka, tak se po*ere,“ uzavřel Martin šestou řadu soutěže MasterChef Česko 2022.

Kdo byl v TOP 16 MasterChefa Česko 2022:

Tereza alias Terka Hybšová - 25 let, překladatelka, Ostrava

Tereza
Autor: TV Nova

  • Tereza vystudovala anglistiku, věnuje se překladům a editacím nejrůznějších odborných i laických textů. Od osmnácti let často pracovala v zahraničí, kde poznávala cizí kultury a taky chutě. Chtěla by se věnovat gastronomii.
  • Jejím snem je mít kuchařskou akademii. Porotce ohromila variací na řecký street food (její maminka je z Česka, otec z Řecka).
  • Humrový bisquit, respektive humr s bylinkovou krustou, jí zajistil místo ve finálové TOP 16. Terka vyhrála odznak individuální imunity.
  • V 18. díle soutěže se dostala do vyřazovací výzvy, v níž ve vaření z červů soupeřila s Vojtou a Betty. Oba uvařili lépe. A kuchyň MasterChefa tak musela opustit.
  • Zalitovala, že nevyužila odznak imunity, který jako jediná získala. Ten by ji totiž zachránil a mohla by bez boje postoupit do TOP 9. Odznak imunity dostala na památku. „Je to taková připomínka moje, že za blbost se platí,“ poznamenala smutně.
  • Ve 20. díle se do hry vrátila. Bezvadně připravila jehněčí. Terka si na balkoně pořádně pobrečela.
  • Terka byla nejlepší v 28. díle, který se uskutečnil v olomoucké Forejtově luxusní restauraci Entrée. Postoupila tak do TOP 4 a tím se automaticky vyhnula následující vyřazovací výzvě.
  • Terka se v 32. díle o vítězství utkala s manažerkou Betty Minaříkovou a typografem Martinem Pecinou. Zvítězil Martin.

Alžběta alias Betty Minaříková - 28 let, marketingová manažerka, Praha

Betty

Autor: TV Nova

  • Odmalička ji bavilo cokoliv, co se týkalo jídla: Nakupování potravin, pěstování zeleniny na zahrádce, vaření i pečení. Místo Večerníčku sledovala Jamieho Olivera.
  • V sedmnácti se vydala na dvouměsíční kurz vaření do Londýna. Následně šla na VŠE, čímž získala byznysové základy pro případné otevření restaurace.
  • Betty by si ráda otevřela penzion s restaurací na horách.
  • Jako své úvodní jídlo připravila moderní koprovku s uzeným pstruhem, bramborovými noky a vejci. Všichni tři porotci byli moc spokojení, dokonce jí dal Kašpárek zlatou kartu, která ji posunula rovnou do TOP 16. Betty našla v soutěži lásku. Dala se dohromady s Vojtou.
  • Betty se v 32. díle o vítězství utkala s překladatelkou Terkou Hybšovou a typografem Martinem Pecinou. Zvítězil Martin.

Ondra - 33 let, sklář, Světlá nad Sázavou

Ondřej
Autor: TV Nova

  • Ondřejovým životním cílem je vychovat ze syna slušného člověka a být mu vzorem. Jeho snem je si u nich na Vysočině, kterou miluje, sehnat krásnou stodolu a starat se o lidi na svatbách nebo v nějaký jejich jiný krásný den.
  • Jeho candát, což je podle Ondrových slov rolls-royce mezi sladkovodními rybami, s baby brambůrky, kořenovou zeleninou, listovým špenátem a citrusovou omáčkou byla podle poroty úplná bomba.
  • O poslední místo na finálovém balkoně se utkal ještě se třemi soutěžícími. O tom v šestém díle pořadu rozhodovala vítězka titulu MasterChef Česko 2021 Besky (vlastním jménem Veronika Danišová). Ondrovi se podařilo nejlépe napodobit její recept, tedy upéct dezert - nebeskou tartaletku.
  • Ondra v 31. díle ztroskotal na dezertu Aljaška, který připravoval s malinovou zmrzlinou, ovocným kompotem a vanilkou. Nepovedl se mu totiž korpus, a tak se mu nepodařilo překročit brány velkého finále.
  • Dojatý sklář si poplakal. „Jste talentovaný kuchař, ale máte i tu devizu, že jste i výjimečný cukrář,“ prohlásil Kašpárek. Podle slov Forejta je Ondřej úžasný frajer, který skvěle vaří. „Budu Vás pořád potají obdivovat,“ nešetřil chválou. Zklamaný Ondra se rozloučil za potlesku všech a opustil kuchyň MasterChefa.

Luboš alias Lubina - 43 let, policista, Strážiště

Luboš
Autor: TV Nova

  • Povolání policisty Luboše, kterému říkají Lubina, baví, ale někdy též hodně vyčerpává. Naplňuje ho práce s lidmi, proto dělá dobrovolného hasiče a také spolupracuje s Červeným křížem.
  • S manželkou a dvěma syny mají malé hospodářství, takže si hodně surovin, které používá ke svému oblíbenému vaření, vypěstuje sám. Také má rád dobré víno, to podle jeho slov k jídlu neodmyslitelně patří, a chtěl by vše propojit v jeden smysluplný celek.
  • Do TOP 30 se provařil dančím hřbetem a bramborovými kroketami plněnými liškami v houbovém prachu. Zástěru s jeho jménem a rovněž postup do TOP 16 mu zajistil losos s perfektně ochuceným asijským salátem a květákovým pyré.
  • Vegetariánská výzva se Lubinovi vůbec nelíbila. Jak řekl, raději by chodil pytlačit a lovit zvěř vlastníma rukama, než se živil jen zeleninou. Připravil čočku na kyselo a zauzenou klobásu ze tří druhů mrkví, což na postup na balkon nestačilo.
  • Ze soutěže jej vyřadil Wellington z červené řepy. Připravil ho s houbovým ragú. Podle jeho slov to byl obrovský masakr, nejtěžší vaření v životě.
  • Do hry se Lubina vrátil ve 20. díle. Tentokrát byl jeho Wellington skvělý. „Uf, jsem nahoře, je to strašně dobrý pocit,“ komentoval svůj úspěch odvážný policista.
  • Ve 29. díle ztroskotal na raviolách s roqueforem a fíkovým čatní.
  • „Risk vzít si opět vegetariánskou surovinu Vám zase nevyšel,“ komentoval policistovo vyřazení Kašpárek. Ale nezatratil jej úplně. „Na kariéru kuchaře, který umí kouzlit s masem, jste perfektně připravený,“ dodal. „Mám vás všechny rád,“ rozloučil se Lubina za potlesku všech a opustil kuchyni MasterChefa.

Petra - 51 let, nutriční terapeutka, koučka, Praha

Petra

Autor: TV Nova

  • Vaření se stalo její celoživotní vášní. Jak řekla, lásku k jídlu nic nepřekoná. Steak je podle ní nejvíce sexy objekt na světě a cibulka na másle smažená ta nejvoňavější věc pod sluncem, těsně za vůní miminka. V budoucnu by chtěla mít vlastní pořad o vaření.
  • Jídlo má podle ní být veselé, divoké a radostné. Přes castingové máslové kuře s květákovou rýží se do finálové TOP 16 dostala díky perfektně upečenému roastbeefu s pečenou zeleninou a fenyklovým salátkem.
  • Ze soutěže Petru ve 27. díle vyřadilo suflé, které nemělo výraznou chuť.
  • Jak prozradila, palce drží Ondrovi. „Ondra je kluk, kterého bude milovat celej národ,“ dodala. Rozloučila se s tím, že jsou všichni prima a že je ráda poznala.
  • „Byla to skvělá jízda s vámi,“ pochválila si účast v gastronomické show nejstarší členka z celé TOP 16 Petra, které se rozplynul sen stát se novým MasterChefem, respektive MasterChefkou.
  • „Vaše energie nám tady bude scházet, Vy jste vjela do soutěže jako uragán. Líbí se mi, jak do všeho jdete po hlavě, do všeho dáváte tu největší energii, i jak jste výřečná, i jak jste hlučná. Prostě jste ženská se vším všudy,“ vystřihl Petře poklonu Kašpárek.

Ivana alias Ivka - 36 let, kalkulantka PVC oken, Brno

Ivka

Autor: TV Nova

  • Má za sebou nelehký kus života. Když pekla dort, dostala mrtvici, poté se probudila ochrnutá na půl těla. Jak řekla, byla na sebe přísná, a tak se plně uzdravila.
  • Při vaření ráda kombinuje nekombinovatelné věci. Doma dělala třeba borůvkové sushi. Výhra by pro ni znamenala nový začátek. Jako jídlo, které ji vystihuje, připravila plněné tvarohové pirohy a postoupila do dalšího klání.
  • Na balkon TOP 16 se dostala jako čtvrtá, a to díky výbornému krevetovému krému s dobře upečenou krevetou a fenyklem.
  • Ze soutěže Ivku vyřadila krupicová kaše, která byla sice příjemně jemná, ale pokazila ji fenyklem, který přehlušil všechny ostatní ingredience.
  • „Jsem strašně šťastná za příležitost, kterou jsem dostala, a že jsem vydržela tak daleko,“ řekla na rozloučenou Ivka, jíž se rozplynul sen stát se novým českým MasterChefem, respektive MasterChefkou.
  • Kašpárek jí řekl, že vždy bude patřit mezi špičku, na kterou rádi vzpomínají. Na balkon Ivka vzkázala: „Tery, neplač a vyhraj to, prosím Tě.“ Odešla za potlesku všech.

Aco ­- 27 let, učitel zeměpisu, Praha (původem z Bosny a Hercegoviny)

Aco
Autor: TV Nova

  • Nejraději vaří pro kamarády, když je nějaká příležitost. Jinak nejčastěji připravuje dorty a odpalované těsto. Miluje letadla, cestování, hory a moře. Má rád opice, a tak věří, že ji jednoho dne bude mít. Jeho královnou je prozatím pejsek, který se jmenuje Queena.
  • Na castingový díl jej doprovodila jeho třída - a přinesla mu štěstí. Vařil bosenskou variantu cordon bleu. Na balkon finálové TOP 16 ho porotci poslali poté, co ochutnali jeho skvěle udělanou krevetu s prosciuttem, čočkovým salátem a grilovanou paprikou.
  • Ve 24. díle vařil svíčkovou s omáčkou z miso pasty, a to v chňapkách. Připravil svůj nejhezčí talíř v soutěži, ale pokrm měl příšerně sladký. Takže se na balkon pro postupující do TOP 7 nedostal.
  • Ve vyřazovací výzvě byl nejhorší, sen stát se novým MasterChefem se mu tak definitivně rozplynul. Punčochář jeho poslední vaření v soutěži označil za tragédii. Připravil steak z telecího hřbetu s chřestem, žampiony a dipem z ančoviček a kapary. „Aco, já nechápu, jak v takovém zmatku a chaosu dokážete něco vytvořit,“ komentoval jeho počínání Kašpárek.
  • Aca vyhazov rozplakal. „Nejvíc mě mrzí, že zítra přijdu do třídy a řeknu, že jsem vypadl. Vím, že ty děti budou zklamaný,“ pověděl na závěr. Emotivně se rozloučil s TOP 7. Řekl všem, že je má rád, a poslal jim na balkon vzdušné polibky.

Sofie alias Sofi - 19 let, studentka, Černošice

Sofie
Autor: TV Nova

  • Odmaturovala ve Francii, kde měla možnost poznat francouzskou kulturu, ale hlavně její kuchyni. Inspirací je pro ni také vážná hudba. V kuchyni je dirigentem, chce, aby z pokrmu byla symfonie chutí.
  • Její sestra má mentální postižení a vaření je pro ni terapií. Sofie by chtěla udělat dům pro podobně postižené lidi. Porotcům naservírovala francouzské kuličky z odpalovaného těsta a naplněné mrkví s koprem a tresku marinovanou v citronu.
  • Do finálové TOP 16 ji vynesl holoubek s lívanci, zelím a pomerančovou redukcí.
  • Vypadla z TOP 9. Vaz jí zlomil tuřín.

Vojta ­- 28 let, kouč životního stylu, Vsetín

Vojtěch

Autor: TV Nova

  • V rodném Vsetíně Vojtěch hrával hokej a holdoval slivovici. Po gymplu se rozhodl živit hlavou a vydal se do Prahy studovat Matfyz.
  • Vojtovi, vítězi titulu Muž roku 2019, diagnostikovali neplodnost. Začal zdravě vařit a uzdravil se sám bez pomoci prášků.
  • Jako jídlo, které jej charakterizuje, zvolil pražmu s máslovou pohankou, což je dle něj valašská varianta, a s omáčkou z kysaného zelí s klobásovým olejem.
  • Do TOP 16 postoupil poté, co porotcům předvedl lososa, ragú z černé čočky a omáčku z bílého vína. Vojta se v soutěži zamiloval.
  • Jeho láskou se stala soutěžící Betty.
  • Ze soutěže jej vyřadila chobotnice. Tedy nikoli přímo tahle potvora, ale špatná holandská omáčka, kterou k ní udělal. Radek Kašpárek mu před odchodem z kuchyně MasterChefa řekl, že je neskutečně talentovaný a kolo od kola šel neskutečně nahoru.
  • „To, co jsem tady mohl prožít, byla jedna z nejintenzivnějších a nejkrásnějších věcí, co jsem kdy v životě měl,“ přiznal Vojta, jenž s upřímností pokračoval: „Zažívám tu intenzitu lásky a štěstí, jakou jsem asi nikdy nezažil. A opravdu jsem za to moc, moc vděčný.“

Ado - 31 let, Art Director, Praha

Adam
Autor: TV Nova

  • Vystudoval umělecko-průmyslovou školu. Pár měsíců byl Adam, jemuž kamarádi říkají Ado, v Brazílii, pak v jihovýchodní Asii, žil s různými rodinami v džungli. Podle jeho slov je kuchařina malování na talíři.
  • Jako jídlo, které jej vystihuje, si vybral speciální kuře na paprice. V dětství ho sice neměl rád, ale pak si k němu našel cestu. Všichni porotci s ním byli maximálně spokojeni.
  • Do finálové TOP 16 jej dostalo krevetové rizoto s perfektně opečenou a šťavnatou krevetou.
  • Jeho dezert - připravovaný dle Forejtova receptu - byl nejhorší, proto opustil kuchyň MasterChefa.

Malika - 44 let, HR zaměstnankyně, Limoges

Malika
Autor: TV Nova

  • Její manžel je diplomat, takže žili ve Finsku, v Bosně, v Americe, ve Francii, pak v Kanadě a poté na čas zakotvili v Praze. S vařením začala již jako malá. Dnes vaří každý den, a to pro manžela a čtyři děti.
  • Jak prozradila, chtěla by si otevřít kavárnu, třeba s knihkupectvím nebo i se servisem kol. Porotce nadchla filetem se sladkokyselou omáčkou, vynikajícím pestrým salátem a rýží.
  • Svou zlatou kartou ji na balkon určený pro finálovou TOP 16 vystřelil Punčochář, který dokonce řekl, že uvařila jedno z nejlepších jídel, co kdy jedl.
  • Malice v 15. díle nečekaně zlomil vaz tradiční dezert z její rodné Francie, tzv. eklérky. Připravila éclair s čokoládovým krémem, karamelovým sklem a malinami. Podle slov její výtvory nevypadaly úplně vábně. Punčochář dodal, že je špatně upečené těsto a uvnitř jsou syrové. Těsto se zapařilo a srazilo se. Rozloučila se a všem popřála hodně štěstí.

Robin - 28 let, marketingový specialista, Praha (původem z Vietnamu)

Robin
Autor: TV Nova

  • Přes den je Robin marketér a večer se stává nadšeným amatérským kuchařem. Miluje českou kuchyni a rád ji kombinuje s asijskými chutěmi.
  • Robinovým cílem je vlastnit a řídit gastro podnik, který by si vytvořil přesně podle svých představ (například má rád modrou barvu, k hranolkům si dává nejraději kečup a jeho oblíbeným chlebíčkem je ten krabí).
  • Připravil rajskou omáčku šmrncnutou Asií. Jeho úprava masa, božsky dochucená omáčka badyánem a fenyklový salát uchvátily všechny porotce. Přímo do finálové TOP 16 jej svou zlatou kartou poslal Forejt.
  • Cítil se špatně již po první výzvě, kterou bylo ve dvojici s Adem ve 14. díle soutěže připravit tři porce jídla ze surovin v hodnotě 80 korun. Jejich pokrm porotci nepochválili.
  • Ze soutěže ho vyřadil vepřový bůček s pestem z rukoly a karamelizovanými jablky. Nesplnil zadání, jeho pokrm nebyl postaven na zadaných surovinách z druhé ruky, ale na vepřovém bůčku, který si přinesl ze spižírny.
  • Robin se rozloučil s TOP 11 a titulem MasterChefa 2022. To pro něj podle jeho slov ale neznamená, že přestane vařit. Právě naopak.

Martina - 52 let, žena v domácnosti, Palaia

Martina
Autor: TV Nova

  • V Palaii, což je obec v provincii Pisa v italském regionu Toskánsko, Martinina rodina rozjela projekt s lanýži. V jejich laboratoři „Tartufi Prete“ je královnou vařečky.
  • Do TOP 30 ji dostaly ravioly s rýžovou náplní a lanýžem, do finálové TOP 16 pak výborně opečená kreveta, velmi dobře ochucené pyré a křupavá cizrna.
  • Martina byla ve výzvě inspirované barvami (udělala ravioly plněné lososem s rajčaty a petrželovým olejem) poražena Adem (připravil filet z papouščí ryby s chřestem a omáčkou z vína).
  • Osudnou se jí stal pokrm, který měl být inspirován borščem. Ten se jí vůbec nepovedl. Jak řekla, nejvíce jí bude chybět atmosféra soutěže.

Milan - 19 let, pomocná síla ve školní jídelně, Krompach

Milan
Autor: TV Nova

  • Odmalička vyrůstal v dětském domově, pak si ho vzala babička, jež ale záhy zemřela. Má deset sourozenců, všichni žili v děcáku.
  • Jeho snem je mít domeček, kde by měl restauraci, v níž by učil děti vařit.
  • Do TOP 30 ho posunula kachna na romský způsob, do TOP 16 plátek ze svíčkové, houbové ragú a opékané brambory.
  • Vypadl, protože nezvládl skvělý pokrm z kapra.

Lucie alias Číča - 24 let, studentka speciální zootechniky, Brno

Číča
Autor: TV Nova

  • Přezdívku Číča dostala v národní házené, kterou hraje závodně a v níž je i trenérkou. Začaly jí tak říkat kamarádky, protože je podle svých slov „taková nadýchaná - přesně jako činčila“.
  • Ve škole Číča studuje kozy na exotickém ostrově Sokotra, které zde doposud nikdo nezkoumal. V budoucnu by chtěla mít vlastní pořad, v němž by cestovala, vařila a ukazovala lidem nové recepty. Jako pokrm, který ji vystihuje, zvolila hmyzí tacos.
  • Povedla se jí jak placka z modré kukuřice, avokádová espuma, tak pečení červi a cvrčci. Porotcům se sice do hmyzu zakousnout moc nechtělo, ale museli uznat kvality jejího jídla a poslali ji dál. Zástěru s přezdívkou Číča a postup do finálové TOP 16 jí zajistilo ananasové kari s krevetami.
  • Vypadla poté, co uvařila jehněčí. Její jídlo nikdo z porotců ani neochutnal.

Fotogalerie
86 fotografií