Na konci března oznámila Česká pošta, že zruší 300 svých poboček. Český telekomunikační úřad totiž upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale do tří. Doposud lidé s poštou nebo pro důchody docházeli do jedné z 3 200 poboček na celém území Česka. Změnou normy se však z původních 3 200 stalo celkem 300 poboček nepotřebných.

Česká pošta se je z ekonomických důvodů rozhodla k 1. červenci uzavřít. Zbylo 2900 poboček. „Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat,“ komentoval v březnu rozhodnutí Miroslav Štěpán, zástupce generálního ředitele České pošty.

Oblíbenost tradičních poštovních služeb totiž klesá. Díky digitalizaci se snížila potřeba řešit věci „na kase“ až o 40 %. Při výběru nepotřebných poboček hrály roli parametry jako návštěvnost klientů, výdělečnost nebo pohodlí pro klienty jako je bezbariérový vstup.

Praha to celkem „schytala“

Nejhorší poštovní peklo vypuklo v Moravskoslezském kraji, kde došlo ke zrušení celkem 47 pošt. Praha následovala jako druhá s 35 zrušenými místy. Z prvních 10 městský částí obsadily první místo s 5 zrušenými pobočkami Praha 3, Praha 4 a Praha 6. Druhé místo patří se 4 zrušenými pobočkami Praze 8. Třetí místo obsadila se 3 zrušenými pobočkami Praha 10. 

Centrum

Praha 1

Počet obyvatel: cca 23 000
Rozloha: 5,5 km²
Počet zrušených pošt: 2

Ačkoliv došlo po celé Praze k zavírání poboček, v Praze 1 naopak jednu vedení zprovoznilo. Nachází se na Malostranském náměstí. „Vzhledem k tomu, že jsem s výrazným předstihem začal vyjednávat s vedením České pošty, tak se naší Městské části Praha 1 podařilo v rámci několika měsíčních jednání s Českou poštou zajistit pro naše občany poštovní služby na čtyřech pobočkách a to na Malé Straně, Starém Městě, Hradčanech i Novém Městě," sděluje Blesku zastupitel a předseda Výboru ZMČ Prahy 1 Martin Motl (Rezidenti 1).

Praha 1 zatím žádné stížnosti neeviduje. „Je ale pravdou, že po letních prázdninách bude vše jiné a zcela jistě bude chybět velká pobočka České pošty v Kaprové ulici, kterou nyní bude supolvat menší pobočka v Rybné ulici na Starém Městě," informuje Martin Motl. „Jednička“ navíc otevřela pobočku novou v rámci programu Pošta Partner. Má to ale háček, musí ji financovat z vlastní kasy. Do programu totiž patří pobočky, které podle legislativy nejsou povinné a náklady na ně hradí provozovatel, tedy Praha 1. Z celkových 2 900 provozoven jich je 820 Pošta Partner.

Provozovatel se může rozhodnout, zda si Poštu Partner Plus vybaví vlastním nábytkem, trezorem, či zda si nechá provozovnu zařídit Českou poštou. Od toho se pak odvíjí vstupní náklady, které začínají na 48 500 korunách a zahrnují vstupní školení, administraci nebo provozní materiál. Dále musí provozovatel měsíčně platit České poště poplatek v minimální výši 25 900 korun za režijní náklady České pošty, například za IT podporu.

Praha 2

Počet obyvatel: cca 50 700
Rozloha: 4,19 km²
Počet zrušených pošt: 2

Praha 2 se k situaci snažila přistupovat racionálně. Vedení radnice požadovalo, aby byla jedna z nejvytíženějších poboček v Moravské ulici od července personálně posílena. „Do jaké míry se tato opatření podařila poště zrealizovat nelze ještě v tuto chvíli hodnotit, máme za sebou teprve první čtyři pracovní dny,“ sděluje Blesku tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Současnou situaci kolem pošt nyní městská část monitoruje a s odstupem času vyhodnotí. „Co se týče zmíněného projektu Pošta Partner, o této možnosti Praha 2 neuvažuje,“ dodává Andrea Zoulová.

Praha 3

Počet obyvatel: cca 78 500
Rozloha: 6,49 km²
Počet zrušených pošt: 5

„Trojka“ nebyla ze zrušení 5 ze 6 poboček vůbec nadšená. Zůstala pouze jedna pošta v Olšanské ulici, kde se podle plánů České pošty navýší kapacita ze současných 11 na 13 přepážek. Městská část prosila, aby Česká pošta nechala otevřenou ještě jednu pobočku na Jarově. „V tomto ohledu bylo poukazováno na to, že Praha 3 patří mezi oblasti s vysokou hustotou zalidnění. Žije zde také mnoho seniorů, kteří služby České pošty poměrně hojně využívají. Tyto argumenty však Česká pošta nevyslyšela,“ komentuje situaci Jiří Hannich, tiskový mluvčí Prahy 3.

Radnice očekává, že po prázdninách bude jediná pobočka na Žižkově „praskat ve švech“. Koalice i opozice tlačí na Českou poštu, aby rozšířila provozní dobu. O zapojení se do modelu Partner Plus „trojka“ neuvažuje, byl by to „vysavač“ na peníze. „Dle odhadů by to při provozu pouhé jedné přepážky znamenalo výdaj kolem 100 tisíc korun za měsíc, což celoročně vychází zhruba na 1,2 milionu korun,“ informuje Jiří Hannich. Přitom by se podle dat České pošty vydělala jen pětina peněz na náklady. 

Vnitřní okraj Prahy

Praha 4

Počet obyvatel: cca 142 800
Rozloha: 24,2 km²
Počet zrušených pošt: 5

Radnice Prahy 4 se změny obává. „Někde je sice poštovní úřad, který má být zrušen, v docházkové vzdálenosti od jiné pošty, která bude fungovat nadále, ale v některých lokalitách bohužel budou mít obyvatelé na poštu daleko, a to může být hlavně pro seniory problém. Bohužel nikdo s námi předem nic nekonzultoval,“ uvedl v dubnu starosta Ondřej Kubín (ODS).

Co se současné situace týká, radnice zatím stížnosti neobdržela, ale na hodnocení je podle starosty příliš brzy. „Ze strany městské části jsme podnikli maximum směrem k informování veřejnosti, navíc jsme ve spolupráci s Českou poštou zajistili čtyři informační setkání pro seniory na pobočkách pošty," informuje Ondřej Kubín.

S Českou poštou je Praha 4 ve spojení, vedení radnice si nechala zaslat podklady k finanční náročnosti provozu Partner Plus. „Finanční zátěž pro samosprávy je ale zřejmá a poměrně vysoká. S rozvojem digitalizace služeb bude ještě k tomu každým rokem provoz ‚kamenných poboček' více a více finančně náročnější," dodává Ondřej Kubín. 

Praha 5

Počet obyvatel: cca 89 000
Rozloha: 27,49 km²
Počet zrušených pošt: 2

Na vyjádření městské části Blesk zatím čeká. 

Praha 6

Počet obyvatel: cca 104 300
Rozloha: 41,54 km²
Počet zrušených pošt: 5

Praha 6 zatím nezaznamenala žádné stížnosti občanů. Momentálně se snaží zajistit služby jako Czech Point v rámci vlastních provozoven. Myslí také na seniory, až bude hotová analýza, která ukáže, kolik seniorů je zrušením poboček postiženo, plánuje MČ například službu Senior taxi. „Na posledním jednání přijalo zastupitelstvo Prahy 6 usnesení, že do konce srpna připravíme analýzu týkající se režimu Pošta partner,“ dodává Marek Zeman, tiskový mluvčí Prahy 6.

Praha 7

Počet obyvatel: cca 40 800
Rozloha: 7 km²
Počet zrušených pošt: 0

„V naší městské části se pobočky ČP nerušily, stále jsou tu v provozu dvě pobočky," sděluje Hana Janišová, specialistka komunikace Prahy 7. S ohledem na zachování počtu poboček Praha 7 o projektu Pošta Partner neuvažuje.

Praha 8

Počet obyvatel: cca 106 200
Rozloha: 21,8 km²
Počet zrušených pošt: 4

Minimální požadavek ze strany starosty Prahy 8 Ondřeje Grose (ODS) zněl: nerušit poštu 89 Čimice a poštu 86 – Karlín. Maximální požadavek byl nerušit v Praze 8 žádnou poštu. Výsledkem bylo zrušení 4 poboček, mezi nimi obě výše jmenované. „V městské části Praha 8 se mají rušit čtyři pobočky. O tomto chystaném tahu nebyla Česká pošta nejen schopna včas informovat samosprávu, ale na přímý dotaz v březnu dokonce nedokázala žádné informace poskytnout,“ komentoval situaci krátce po dubnové schůzce s Českou poštou starosta Ondřej Gros.

„Stížnosti obyvatel přicházejí od zveřejnění záměru pošty na rušení poboček tak nějak průběžně a ve vlnách a různými kanály, emailem, diskusí na webu či na sociálních sítích,“ informuje Martin Šalek, tiskový mluvčí Prahy 8. Radnice také zažádala Českou poštu o kalkulaci programu Partner Plus. „S velkým zpožděním přišla orientační čísla. V tuto chvíli proto kalkulujeme finanční náročnost různých variant kompenzačních opatření," doplňuje Martin Šalek. 

Praha 9

Počet obyvatel: cca 55 600
Rozloha: 13,86 km²
Počet zrušených pošt: 2

Na vyjádření městské části Blesk zatím čeká.

Praha 10

Počet obyvatel: cca 114 300
Rozloha: 19 km²
Počet zrušených pošt: 3

V Praze 10 se sice pobočky zrušily, ale ve zbylých se zvýšila kapacita. „Podle dat České pošty se počet provozoven snížil o polovinu, přičemž počet přepážek klesnul jen o čtvrtinu oproti původnímu stavu. To znamená, že na zbývajících poštách došlo k trvalému obsazení dříve volných přepážek,“ uvádí Ján Bruno Tropp, vedoucí tiskového oddělení Prahy 10. V současné chvíli radnice čeká na ohlasy obyvatel, změna je příliš čerstvá.

„Program Pošta Partner jsme zvažovali, nicméně za současných podmínek to pro městskou část není ekonomicky únosné řešení,“ doplňuje. V době rekordního zdražování není v Praze 10 prostor investovat do služeb, které by dle názoru radnice měl zajišťovat stát. Radnice se chystá prostředky využít v sociálních službách nebo na rozvoj školství. 

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
18 fotografií