V současné době je v Praze v přípravě asi 140 tisíc nových bytů. Ty by mohly přinést nové bydlení pro zhruba 300 tisíc lidí. Dlouhodobým problémem je však komplikovaná byrokracie, získat povolení na stavbu bytového domu v Praze trvá okolo deseti let. I proto je z připravovaných 140 tisíc bytů reálně ve výstavbě jen úplné minimum. I proto se podle aktuálního CG-Indexu dostupnost bydlení v Praze opět snížila a nadále zůstává nejhorší ze všech okolních metropolí.

Největší stavební boom proběhl v roce 2021, kdy se v hlavním městě povolilo přes 8 tisíc nových bytů. Loni však došlo opět k poklesu na 5 tisíc povolených bytů a nízká jsou zatím i čísla v letošním roce. Nejslabším měsícem byl duben, kdy se v celé metropoli povolilo jen 48 bytů. Praha přitom každoročně potřebuje povolit a postavit minimálně 10 tisíc nových bytů, v reálu to ale v dlouhodobém průměru je jen necelá polovina.

„Povolit běžný bytový dům v Praze trvá často 10 i více let. Přitom ne developeři, ale stát je tím, kdo na výstavbě nových bytů nejvíce vydělává. Z každého nového bytu v Praze má stát jen na DPH v průměru 1,5 milionu korun. A dalších zhruba 250 tisíc Kč navíc pak nyní nově inkasuje Praha na ‚dobrovolných‘ příspěvcích od investorů. A pak se všichni diví, že jsou byty tak drahé,” říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Kolik ročních mezd je třeba ke koupi bytu
Autor: Central Group

Progresivní Devítka

V současné době se nejvíce staví na Praze 4, 5 a 9. Právě na Devítce se postavilo přes třicet procent všech povolených bytů v Praze za posledních deset let a čtyřicet procent všech povolených bytů v bytových domech v Praze v minulém roce. A co je nejzajímavější, dlouhodobě jsou tu nejnižší ceny nových bytů v celé Praze. Na konci prvního čtvrtletí byly nabídkové ceny cca o devět procent nižší než pražský průměr.

Progres své městské části si pochvaluje i starosta Tomáš Portlík (ODS) „Devítka už dávno není periferie, právě naopak, pomalu se stává centrem –⁠ přinejmenším tím lokálním a byznysovým. Má to ale i svá rizika, protože chceme zachovat naši městskou část i jako příjemné místo k životu. To znamená, že musíme držet krok s investory a dbát na to, aby za developmentem nekulhala občanská vybavenost, tedy především školy, školky, sportovní vyžití a parky. Jsem rád, že se nám to daří,“ říká starosta

Počet povolených bytů na 1000 obyvatel ročně (průměr mezi lety 2018 - 2022)
Autor: Central Group

„Nedávno jsme zkolaudovali školu Elektra, prosazujeme výstavbu nových tramvajových tratí a rozvíjíme místní zeleň. Všechno to ale něco stojí a rozpočtové určení daní je bohužel tak nešťastně nastavené, že rozvoj vydělá státu spoustu peněz, ale k nám do městských částí se vrací minimum. Sice to částečně kompenzujeme kontribucemi od developerů, ale je to jedna z věcí, kterou je potřeba začít řešit systémově,“ upozorňuje.

Nová čtvrť na Smíchově

Velká výstavba probíhá i na Pětce, zde je to především zásluhou obřího projektu  Smíchov City od Sekyra Group. První fáze mezi ulicemi Nádražní, Za Ženskými domovy a Na Valentince se blíží ke svému dokončení. „Jde zhruba o 450 bytů a deset tisíc metrů čtverečních administrativních ploch, domy pak mají v parteru prostory pro obchody, služby i restaurace,“ informoval Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group.

„Na Smíchov City aktuálně pracuje 21 různých architektonických týmů,“ vypočítává  Anderle. „Snažíme se poctivě skládat domy tak, aby Smíchov City vypadalo jako rostlé město. Co dům, to individuální návrh,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Náměstek pro územní rozvoj o bytové krizi v Praze: Za 30 let tu budou žít dva miliony lidí Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
62 fotografií