Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Fiala ve studiu Blesku ke kauze Michelin: Nejdřív jsem to smetl ze stolu, ale přesvědčili mě

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. července 2023
13:33
Autor: simao, amb - 
8. července 2023
05:00

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) byl opět hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. Coby Brňák vzpomenul na zesnulého spisovatele Milana Kunderu, řekl svůj názor na možné vyznamenání. Také odpověděl, jestli by dorazil na pohřeb, který chtěl mít Kundera v Brně. Moderátor Jaroslav Šimáček se premiéra zeptal i na kritiku 50 milionů pro Michelin. „Trvalo dlouho, než mě přesvědčili," svěřil se. Dále Fiala komentoval vývoj inflace. Kdy by mohlo přijít opravdu výrazné zlepšení?

Na začátek Petr Fiala (ODS) promluvil o spisovateli Milanovi Kunderovi (†94), který včera zemřel.Jeho manželce Věře včera poslal kondolenci. „Dokázal skvělým způsobem zachytit osudy lidí, kteří čelili výzvám tragického 20. století, i jeho osob osud byl poznamenán politickými událostmi,“ narážel premiér na Kunderovu emigraci. 

„Když čtete jeho díla, často najdete i filosofické úvahy, věci, které mají i přesah mimo literaturu. Nedávno jsem si znovu po letech četl jeho Nesmrtelnost. To je příklad románu, kde je nejen samotný děj, ale kde také se uvažuje o tom, jak se konstruuje román a současně je tam spousta filosofických úvah, které se týkají i role médií v moderním světě," uvedl.  

Stejně jako Fiala, také zesnulý spisovatel pocházel z Brna. Sám Kundera si tam přál mít pohřeb, psal i Blesk. Přijde se premiér rozloučit? „Pokud budu mít možnost, tak ano. Uvidíme, jak to vyjde časově.“

„Něco určitě přijde, je čerstvé,“ odpověděl na otázku, zda mu dá nějaké ocenění. „Ale Milan Kundera je typ osobnosti, která nějaké připomenutí, vyznamenání ani nepotřebuje. Největším vyznamenáním je, že jeho dílo čtou čtenáři nejen u nás, ale i na celém světě,“ dodal.

Okomentoval také fakt, že Kunderovi ve středu vzdal hold ještě na summitu NATO ve Vilniusu francouzský prezident Emmanuel Macron. „To, že Milana Kunderu připomíná francouzský prezident, také není náhoda. I Francie a to ukazuje velikost té osobnosti, vnímá Milana Kunderu jako svého spisovatale, tak jako my. Ve Francii dlouho žil, působil, psal nakonec francouzsky a víme i z děl významných francouzských filosofů, že je dílo Kundery inspirovalo,“ řekl Fiala. 

Michelin: Smetl jsem to ze stolu, přiznal premiér

Fiala dále promluvil o „kauze“ Michelin, kdy vláda schválila platbu 50 milionů korun za zařazení do gastronomického průvodce. „Když jsem to poprvé slyšel, byl jsem proti. V podstatě jsem to smetl ze stolu. Mým kolegům trvalo dlouho, než mě přesvědčili, ale přesvědčili mě," přiznal. Kromě podnikatelů ho přesvědčili i zástupci podnikatelů a měst. 

„Museli mi podrobně vysvětlit důvody, proč to děláme. Argumenty jsou pádné, byť to na první pohled může znít divně. Co do toho vložíme, to se nám bohatě vrátí,“ sdělil později. 

Důvod je prý jednoduchý. „Jednak v gastroprůmyslu máme velmi významné příjmy, které v České republice nechávají lidé ze zahraničí. Zadruhé Michelinu se netýkají jen hvězdičky, ale je to celý systém. Například pokud Michelin pro zemi udělá průvodce, znamená to, řídí se tím spousta lidí v zahraničí,“ řekl Fiala. Lidé pak podle něj zamíří i do restaurací mimo hlavní město.

„Podporuje to turistický ruch, je to jeden z malých kamínků ve skládačce, který sem přivádí další finanční prostředky, které potřebujeme." Milionové náklady si podle něj rozdělí jak stát, tak i podnikatelé či obce a města, kterých se to bude týkat. 

Zmínil, že podobně postupovalo i Polsko. „Považuji za důležité nezaostávat,“ sdělil předseda vlády. 

„Často se největší diskuse týká v podstatě drobných, které si každý představí. Mnohem méně se lidé věnují stamiliolionům nebo stamiliardám. Ale debata o každé věci je důležitá. Nevadí mi, že probíhá. Dobrý hospodář přemýšlí nad každou korunou,“ dodal. Co se týče michelniských hvězd, v Česku je mají podle premiéra dvě nebo tři restaurace a nečeká, že by jich bylo víc. 

Inflace: Narozdíl od Michelinu dopadá na všechny, řekl Fiala

Premiér pohovořil také o inflaci, která klesla pod dvouciferné číslo, tedy z květnových 11,1 % na červnových 9,7 %. „Hranice 10 % je psychologická, musíme si uvědomit, že inflaci pod 10 % jsme měli naposledy v lednu 2022,“ řekl. „Narozdíl od Michelinu má toto opravdu dopad úplně na všechny, a to pozitivní,“ doplnil.

Řekl také, že efekt protiinflačních opatření se projevuje se zpožděním. Teď ale vidí, že jeho vláda od začátku postupovala dobře, například „nepodlehla hysterii“, když v minulosti rostly ceny pohonných hmot nebo se objevovaly obavy z nedostatku energií. Stejně tak nezasahovali do cenotvorby, zdůraznil. Jak se bude konkrétně inflace vyvíjet dál? 

„Není to nic, s čím bychom se spokojili. Budeme dělat další kroky, abychom se přiblíž inflačnímu cíli kolem 2 %,„ řekl premiér. Do konce roku chce udržet jednocifernou inflaci, výrazné zlepšení by podle jeho expertů mohlo přijít začátkem příštího roku. 

 

Video  Fiala slíbil Ukrajincům další helikoptéry i munici. Zelenskyj děkoval za pružnou a včasnou pomoc  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Květoslav Matura ( 15. července 2023 13:00 )

Tak prý to bude v poho. Narovná to mimořádná daň "michelindaň" ze zisku u restaurací, kterých se to týká. 31% místo 21%. Takže fajn.

Kopyto ( 14. července 2023 03:57 )

Odporné stvoření

corsa ( 13. července 2023 23:49 )

Mentál.

krapotkin ( 13. července 2023 22:52 )

Luise dr Funese ve filmu Křidýlko nebo stehýnko to zajímalo. Ukázal jaká je to šaškárna.

krapotkin ( 13. července 2023 22:49 )

Můžeš se ho zeptat. Já se zeptal, kdy jako ukrajinský premiér přestane okrádat Čechy. Jsem zvědavý na odpověď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa