Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Bráníme se již 500 dní.“ Zelenskyj zveřejnil silné video z osvobozeného Hadího ostrova a uctil padlé

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, lig - 
8. července 2023
09:28

Ukrajina se už 500 dní brání ruské vojenské agresi. Její prezident Volodymyr Zelenskyj při této příležitosti zveřejnil video z Hadího ostrova, který ukrajinská armáda osvobodila loni na konci června a který je symbolem odporu Ukrajinců vůči ruské invazi. Kdy záběry s hlavou státu na místě vznikly, není zřejmé, podotkla ruská služba BBC. Zelenskyj byl v posledních dnech na cestách v zahraničí.

„Hadí ostrov. Svobodný ostrov svobodné Ukrajiny,“ uvedl prezident v příspěvku doprovázejícím video, na němž je vidět, jak na ostrov připlouvá v člunu, poté tam se spolupracovníky a vojáky pokládá květiny v barvách ukrajinské vlajky nebo dává na hladinu moře věnec. „Jsem vděčný všem, kteří zde bojovali proti okupantům. Uctili jsme památku hrdinů, kteří položili své životy v této bitvě,“ řekl Zelenskyj, který boj o Hadí ostrov označil za jeden z nejdůležitějších současného konfliktu.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v Černém moři první den invaze na Ukrajinu loni v únoru. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní. Na konci loňského června se Rusové po řadě ukrajinských vzdušných a dělostřeleckých útoků z místa stáhli.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Spolu se Zelenským na videu z Hadího ostrova vystupuje mimo jiné vedoucí jeho kanceláře Andrij Jermak. Zelenskyj od čtvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko, kde byl ještě v pátek. V Oděské oblasti na jihu Ukrajiny byl ale na začátku července, napsala BBC.

Ukrajina se i v noci na dnešek bránila ruskému vzdušnému úderu. Tentokrát úřady hlásí útok na Zelenského rodný Kryvyj Rih na jihovýchodě země. „Nepřítel udeřil v noci na Kryvyj Rih. Použil bezpilotní letouny. Zasáhl zemědělský podnik. Šestadvacetiletý muž utrpěl zranění. Ve středně těžkém stavu ho hospitalizovali,“ uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak, podle něhož na místě vypukly dva požáry, zničeno bylo několik skladů a poškozeny jsou automobily a vybavení.

Ukrajinská armáda později podle webu Ukrajinska pravda informovala, že zničila v noci na dnešek pět ruských útočných dronů Šáhed. Některé bezpilotní stroje se protivzdušné obraně zlikvidovat nepodařilo, ale kolik jich bylo, ukrajinské vzdušné síly neuvedly. Zasáhly podle nich průmyslové objekty a infrastrukturu ve dvou ukrajinských regionech - v Kirovohradské a Dněpropetrovské oblasti, kde se nachází Kryvyj Rih.

Video se připravuje ...
Další videa