Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poprask kolem uniklých amerických dokumentů utichá. Odhalily skutečně něco klíčového?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
19. dubna 2023
05:00

Budou to téměř dva týdny, kde se v tisku po celém světě začal rozebírat únik amerických přísně utajovaných dokumentů, které mimo jiné obsahovaly citlivé informace o válkou zmítané Ukrajině. Ten největší „poprask“ kolem úniku údajů už pomalu utichá, současně vznikají stále detailnější analýzy toho, co se přesně dostalo „ven“ a jak důležité to skutečně bylo. Jeden takový rozbor připravila rovněž stanice BBC.

Jednalo se o dokumentaci z února a března nabízející lákavý vhled za oponu konfliktu odehrávajícího se na Ukrajinu sestavenou odborníky, tajnými službami a zpravodajci. Složky obsahovaly nespočet detailních a komplexních údajů. Mezi řádky se dá vyčíst, že americké ministerstvo obrany sídlící v Pentagonu dělá všechno, aby konfliktu porozumělo, byť někdy s velkou dávkou obtížností.

„Výstavní“ válečná mlha

Zásadní informací bylo, kolik mužů a techniky obě strany konfliktu ztrácí: Prvotní data mluví o tom, že na ruské straně bylo zabito nebo zraněno kolem 223 tisíc mužů, na ukrajinské pak 131 tisíc. U těchto údajů je nutné se zaměřit na poznámky Pentagonu: „Nízká důvěryhodnost údajů“ na základě „operačního utajení, záměrného zkreslení či potenciální předpojatosti ukrajinských zdrojů“. V překladu do jazyka laiků: Ano, Spojené státy jsou sice nejdůležitějším spojencem Ukrajiny, ale Washington plně nevěří tomu, co jim Kyjev říká.

Další „americká nejistota“ je patrná v hlášení o bitvě na Donbasu datované na 22. února. V dokumentech se píše „Pentagon považuje poskytnuté informace za částečně důvěryhodné, údaje naznačují, že bitva pravděpodobně směřuje k patové situaci během roku 2023“.

Dále v poznámce Pentagonu stojí, že důvěryhodnost informací by zvýšilo, „kdybychom dokázali přesně odhadnout výdrž ukrajinských operací“. A dodává rovněž to, že „nelze plně zhodnotit, jakou daň si na ruské technice a morálce jednotek vybrala ukrajinská protiofenziva“. To je jen zlomek toho, čím se denně zabývají plánovači při Pentagonu.

Na stole jsou třeba i otázky typu: Co by se muselo stát, aby se Izrael více vložil do situace? Za jakých podmínek by byl Soul ochoten odložit svoje výhrady a zásobovat Kyjev tolik potřebnou dělostřeleckou municí a vybavením? Co se stane v případě, že zemře Vladimir Putin? Vzhledem k panující nejistotě a ne vždy plně důvěryhodným či zkresleným informacím není pak nijak zarážející, že se Washington uchyluje ke všem možným prostředkům, včetně odposlechů, aby zjistil a pochopil, co se skutečně děje, a získal širší přehled o konfliktu.

S uniklými dokumenty se dostaly na veřejnost i zaznamenané hovory mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho generály, s nimiž rozebírá pro a proti úderů na ruské cíle v Bělorusku nebo i v samotném Rusku.

22:06
3. 5. 2024

Vážení čtenáři, děkujeme, že sledujete naše online zpravodajství. Pro dnešek se s vámi loučíme a přejeme dobrou noc. 

21:39
3. 5. 2024

Způsobilí ke službě mohou být podle ukrajinského ministerstva obrany i lidé s vážnými nemocemi, například s cukrovkou či s HIV.  Kvůli novým změnám v legislativě pacienta s „omezenou způsobilostí“ znovu přezkoumá lékařská komise. Informuje o tom server unian. 

Člověk může být plně fit nebo například způsobilý pro službu ve vyšších vojenských vzdělávacích institucích, ve zdravotnických jednotkách, v podpůrných službách, logistice,“ zdůraznila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva obrany Oksana Sukhoruková. 

Vysvětlila také, že komise nebude stanovovat diagnózu, ale pouze zjistí, zdali je pacient schopný služby. „Pokud mluvíme o diabetu, jde-li o mírný stupeň, který lze vyvážit stravou, životním stylem, pak je tento člověk fit. Pokud má člověk mírný nebo středně těžký diabetes, pak může být v určitých případech způsobilý pro službu. Pokud má těžký stupeň cukrovky, znamená to, že je nezpůsobilý k výkonu služby,“ řekla. U HIV podotkla, že lidé s touto diagnózou nejsou hrozbou pro společnost. „Jsou to lidé, stejně jako my,“ zdůraznila s tím, že pokud jsou takoví pacienti bezpříznakoví a léčí se, je možné, aby byli povolání do služby. 

21:00
3. 5. 2024

USA přemístí na Ukrajinu pokročilé útočné drony se střelnými zbraněmi na palubě, uvádí TV Nexta na sociální síti X. 

Feloni Aero oznámilo spuštění své nejnovější řady ozbrojených dronů zaměřených na posílení obranyschopnosti Ukrajiny, uvádí Defense Industry Europe. Feloni Aero nabídne Ukrajině drony nesoucí na palubě 5,56mm kulomet, stejně jako rakety a pokročilé sledovací zařízení.

Zobrazit celý online

Zvěsti a fámy

V pátek 17. února se měl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dozvědět o domnělém plánu sabotovat Putinovu „speciální vojenskou operaci“, na němž se měli podílet náčelník generálního štábu a zároveň velitel ruských sil na Ukrajině Valerij Gerasimov a tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Vše mělo začít na den, kdy měl ruský prezident zahájit chemoterapii, samozřejmě k ničemu takovému nikdy nedošlo.

Ale pro Pentagon, který zoufale touží odhalit jakékoliv známky rozdělení a slabosti v Kremlu, si lze představit, že se zpráva musela jevit jako „ víc než zajímavá“. Vojenské konflikty jsou něco rozsáhlého a komplexního, neustále se vyvíjející události, kde se musí brát ohled na nespočet nejen vojenských, ale rovněž politických faktorů. To znamená, že situace na Ukrajině se od úniku informací už dávno změnila.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa