Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nerozlučná dvojka: Zelenského v Česku chránil věrný bodyguard, který „zná všechny a všechno“

Autor: amb, Mii, dp - 
8. července 2023
05:00

Do Česka s Volodymyrem Zelenským přijel i jeho věrný ochránce Maksym Doněc. Vidět jsme ho mohli například při pátečním příjezdu ukrajinského prezidenta k Pražskému hradu. Zelenského bedlivě sledoval také v pátek, když pokládal květiny k památníku 17. listopadu na Národní třídě.

Už nejméně 500 dní se o bezpečnost ukrajinské hlavy státu stará šéf její ochranky a bodyguard Maksym Doněc. Ten svého šéfa doprovází na každém kroku. Byl s ním například přímo na bojové linii v okolí Bachmutu, v Americe, Německu, Velké Británii a včera také v Česku.

„Doněc je plně a absolutně oddán svému poslání, je neskutečně pracovitý a zcela oddaný svému prezidentovi,“ popsala strážce pro server Newsweek prezidentova exmluvčí Julija Mendelová s tím, že Doněc nikdy moc dopředu neví, co ho ten den čeká.

Kamenná tvář

Zelenskyj je totiž podle Mendelové velmi flexibilní člověk - a často mění plány. A to se také včera potvrdilo i v Česku. Po setkání s premiérem Petrem Fialou (58, ODS) měl vzácný host zamířit do Parlamentu, ale oba politici nečekaně zajeli na Národní třídu uctít památku Sametové revoluce.

„Rozhodnutí padlo na poslední chvíli ráno,“ řekl Blesku poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar (49). A prezidentův strážce u toho nemohl chybět. Blesk ho zachytil, jak s kamennou tváří nespouští svého šéfa z očí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Národní třídě (7.7.2023) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Národní třídě (7.7.2023) | Blesk:RENATA MATEJKOVA

Doněc po boku prezidenta nechyběl v minulosti ani v momentě, kdy ukrajinská hlava státu ohlašovala, že z Kyjeva ani po napadení ze strany Putinova Ruska neuteče.

Zelenského doprovodil do bojových zón, do měst Bachmut, Charkov i Cherson. Prezidenta ale Doněc chrání rovněž právě na zahraničních návštěvách.  

Doněc Zelenskému také pomáhal, když do Kyjeva přijel americký prezident Joe Biden. Tehdy vyvolal pozdvižení u konspirátorů, kteří ho považovali za dvojníka ukrajinského prezidenta. Doněcovi se skutečně občas přezdívá Zelenského dvojník – má totiž stejný účes, rysy v obličeji, výšku a někdy i oblečení.

Americký prezident Joe Biden na návštěvě Kyjeva (20.2.2023) Americký prezident Joe Biden na návštěvě Kyjeva (20.2.2023) | Reuters

Bodyguarda jsme mohli spatřit na fotografiích z návštěvy tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona. 

Boris Johnson na Ukrajině (9. 4. 2022) Boris Johnson na Ukrajině (9. 4. 2022) | Reuters

Osobnímu strážci je 44 let a pochází z jihoukrajinského města Kryvij Rih. Kdysi pracoval pro běloruského oligarchu a miliardáře Ihora Kolomojského, uvedly běloruské noviny Nasha Niva.

Kolomojskyj byl dřív gubernátorem Dněpropetrovské oblasti, nad jejíž obnovou Česká republika později převzala patronát. Přestože dnes jeho vliv upadá, dřív sehrál významnou úlohu v Zelenského nečekaném triumfu. Kolomojskyj totiž coby Zelenského kamarád pomohl ukrajinskému prezidentovi v roce 2019 ke zvolení hlavou státu.

Plně oddaný

Osobní strážce Doněc má se svým chráněncem ještě jedno společné. Podle deníku Nový hlas se oba muži narodili ve městě Kryvyj Rih.

„O bodyguardech toho vlastně moc vědět nemůžete, a když to víte, nemůžete to říct,“ poznamenává bývalá pracovnice tiskového odboru prezidentské kanceláře Mendelová.

Přesto dřív Zelenskyj čelil kritice, že věří právě jemu. Mohl za to už zmíněný fakt, že dříve chránil Kolomojského. Ten podle iDnes dřív nepřímo spoluvlastnil TV Nova a Putina prohlásil za schizofrenního křečka. Podnikatele a politického hráče však provází kontroverze. Nedůvěru ale dvojice Zelenskyj-Doněc ustála a od roku 2019 lidé málokdy vidí jednoho bez druhého.  

„Sleduje kolem prezidenta celý jeho svět, všechno, co se děje. Zná všechny a všechno, ví, co se stane, ví o každém dalším kroku,“ popisuje Mendelová. Zelenskyj však často mění plány, a spolu s ním i Doněc. „Zvládá to, a to ukazuje, že je opravdu oddaný, že je profesionál,“ dodala žena.

Velkou profesionalitu v chování Doněce vidí i Simon Newton, bývalý pracovník britské ochranné služby. „Ta hrozba je konzistentní… pokud nebudete flexibilní, nebudete v té práci dobří,“ uvedl pro Newsweek. Ve spontánním chování Zelenského navíc spatřuje výhodu.

Navíc se Doněc tak trochu omylem stal miláčkem sociálních sítí – jeho fanouškovský profil na TikToku má přes 280 tisíc sledujících. To bylo podle Newtona nevyhnutelné. „Nic s tím neuděláte, nemůžete lidem zakázat, aby vás fotili, aby o vás psali (…) jde to ruku v ruce s tím, koho chráníte. Já bych řekl, že pokud vám to vadí, tak nehlídejte prezidenta,“ radí.

Video  Petr Pavel vítal Zelenského na Pražském hradě: Potlesk i státní hymny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa