Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šok pro Pražany i turisty: Zelenskyj se nečekaně zjevil na Národní třídě!

Aktualizováno -
7. července 2023
13:22
Autor: amb, ČTK - 
7. července 2023
11:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dnes zastavil také na Národní třídě. Spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) tam položil květiny u pamětní desky sametové revoluce na pražské Národní třídě. Z protějšího chodníku ho sledovali a natáčeli lidé, kteří šli zrovna okolo. 

K překvapení kolemjdoucích Volodymyr Zelenskyj vystoupil z černého auta v centru Prahy. Šel totiž položit květiny k pamětní desce 17. listopadu na Národní třídě. Z protějšího chodníku mu podle ČTK tleskaly desítky lidí. Samotného Zelenského nespustila z očí jeho ochranka. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Národní třídě. (7.7.2023) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Národní třídě. (7.7.2023) | Blesk:RENATA MATEJKOVA

Ukrajinského prezidenta doprovázel premiér Fiala, se kterým předtím jednal a vystoupil na tiskové konferenci. „Volodymyr Zelenský moc dobře ví, že svoboda není samozřejmá, ale musí se o ni usilovat a někdy i bojovat. Chtěl jsem mu ukázat místo, které je symbolem našeho zápasu o svobodu a demokracii a pádu totality v listopadu 1989. Proto jsme se neočekávaně a na poslední chvíli domluvili, že se půjdeme společně podívat na Národní třídu,“ napsal k tomu Fiala na twitter. 

Fotografie později přidal na svoje sociální sítě i Zelenskyj. „Památník sametové revoluce v Praze, který je ústředním místem k připomenutí boje za svobodu a demokracii,“ napsal na twitteru.

S premiérem i s jeho bezpečnostním poradcem Tomášem Pojarem se pak Zelenskyj rozloučil. Myšlenka návštěvy u pamětní desky podle Pojara vznikla před několika dny. „Premiér vyslovil přání, aby se prezident Zelenskyj objevil někde mimo kancelář v centru města. Definitivně si to potvrdili dnes ráno, v zásadě před dvěma hodinami,“ řekl novinářům.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český premiér Petr Fiala na Národní třídě. (7.7.2023) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český premiér Petr Fiala na Národní třídě. (7.7.2023) | ČTK / Chaloupka Miroslav

„Když byl premiér (Fiala) v Kyjevě, tak navštívil Majdan a památník ukrajinské revoluce. Logické bylo, že v Praze se prezident Zelenskyj zastaví právě na tomto místě,“ dodal Pojar.

Z Národní třídy Zelenskyj zamířil za předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09). 

Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa