Spisovatel českého původu zemřel podle sdělení MZK v úterý ve svém pařížském bytě, a to po dlouhé nemoci. Datum úmrtí potvrdilo i francouzské nakladatelství Gallimard v prohlášení, které cituje agentura Reuters. Gallimard vydával Kunderova díla ve Francii.

Kundera patřil k výrazným postavám politické oblevy 60. let a také k těm, kterým bylo po sovětské invazi do Československa v srpnu 1968 brzy zakázáno svá díla vydávat. Po emigraci do Francie v roce 1975 se stal jedním z kmenových autorů pařížského nakladatelství Gallimard. Česky jeho tvorbu vydávalo exilové nakladatelství 68 Publishers manželů Škvoreckých.

Nositel řady ocenění navštívil po listopadu 1989 několikrát Československo i Českou republiku, stále ale žil s manželkou Věrou v Paříži. Od 80. let psal své knihy ve francouzštině, pro část veřejnosti je proto znám spíše jako francouzský autor s českými kořeny. V roce 1979 byl zbaven českého občanství, které mu bylo navráceno až v roce 2019.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Milan Kundera (†94): Vše o jeho životě! Jak se vyrovnal s vlastním selháním? Videohub

Na českém velvyslanectví v Paříži bude od pátku do úterý k dispozici kondolenční kniha, uvedl ve vysílání Českého rozhlasu velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann. ČTK dříve sdělil, že se termín teprve hledá. V úvahu podle Fleischmanna přichází také výstava Kunderových kreseb, které byly nedávno představeny v Českém centru v Paříži. Podobná akce je ale podmíněna souhlasem manželky zesnulého Věry Kunderové, sdělil ČTK velvyslanec. Radiožurnálu řekl, že podle Kunderové si její manžel přál být pohřben v Brně, kde se narodil.

Fotogalerie
20 fotografií