Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odešel český spisovatel, který dobyl svět: Nad smrtí Kundery pláčou i politici

Autor: amb, dp - 
12. července 2023
14:03

Smrt Milana Kundery zasáhla i politiky. Někteří ho osobně potkali, jiní četli jeho knihy: Žert, Nesmrtelnost, Nesnesitelnou lehkost bytí... Na odchod spisovatele zareagoval prrezident, premiér, ministři a další. „Složité 20. století, jeden z nejvýraznějších spisovatelů," shodují se napříč politickým spektrem. Čeští poslanci během jednání ve Sněmovně drželi minutu ticha za Kunderu.

„S lítostí jsem se před chvílí dozvěděl o smrti Milana Kundery. Byl to spisovatel světového formátu, který ovlivnil celé generace doma i v zahraničí. Svým životním osudem symbolizoval pohnutou historii naší země ve 20. století. Kunderův odkaz bude dál žít v jeho dílech, “ uvedl na svém twitteru prezident Petr Pavel.

„Milan Kundera byl spisovatel, který svým dílem dokázal oslovit celé generace čtenářů napříč všemi kontinenty a dosáhl světové proslulosti. Úzce byl spjat s Brnem, i když ze své země musel z politických důvodů odejít. Zůstává po něm nejen pozoruhodné beletristické, ale i významné esejistické dílo. Upřímnou soustrast jeho manželce Věře," napsal premiér Petr Fiala (ODS). 

„Smrtí Milana Kundery ztrácí česká i světová literatura jednoho z nejvýraznějších současných spisovatelů. Jeho přemýšlení o základních hodnotách evropské kultury, jeho zájem o jedince, jeho vklad do dějin světového románu je a zůstane nepřehlédnutelný. O jeho odkaz bude soustavně pečovat Knihovna Milany Kundery v Moravské zemské knihovně v Brně, která byla otevřena letos na jaře,” sdělil Blesku ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Odešel Milan Kundera, český spisovatel, který dobyl svět. I když strávil značnou část života v exilu, byl jedním z našich nejznámějších rodáků vůbec. Jeho knihy jsou světovou klasikou. Upřímnou soustrast rodině, přátelům i příznivcům jeho tvorby,“ zveřejnil komentář ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Babiš: Na lampě měl napsáno „kašlu na to“, neměl občanství 

„Byl jsem poctěn, že jsem ho mohl potkat u něj doma, kde žil. Pamatuji si, jak tam měl napsáno na lampě v kuchyni francouzsky napsaný - kašlu na to. Což Francouzi tak říkají. A to bylo 10. listopadu 2018. Já jsem ani nedoufal, že se s ním potkám, protože on se nestýkal s nikým. A potom jsem zjistil, že Kundera nemá občanství, tak jsem to potom řešil, a je fajn, že ho nakonec dostal,“ uvedl pro Blesk Andrej Babiš (ANO).

„Já jsem byl i s paní Kunderovou v kontaktu a myslím, že je potřeba zkrátka říct, že to byl nejslavnější náš spisovatel a že dělal dobrou propagaci pro Českou republiku. Je mi to samozřejmě líto, já vím, že on byl nemocný už delší dobu," dodal Babiš. 

„Milan Kundera ja autorem mého dospívání. Směšné lásky, Žert, Nesmrtelnost… tituly, které jsem přečetl za jednu noc a opakovaně se k nim vracel. Život Milana Kundery odráží složité 20. století. Jeho literární kvality a světovost díla jsou ovšem nezpochybnitelné. A budou žít dál,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

O nejoblíbenější knihu se podělil jeho stranický kolega Karel Havlíček (ANO). „,Milá Markéto, optimismus je opium lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij. Tvůj Ludvík.´ Citát z Žertu se mi vybavil jako první u smutné zprávy o úmrtí Milana Kundery. Je mi to moc líto."

Válek: Tajně jsem na gymnáziu četl jeho texty

Žert má ráda také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). 

„Pochopil jsem, že člověk nemá, co by ztratil, že všude je jeho místo, všude tam, kam šel Ježíš, což znamená všude mezi lidmi," sdílela citát a dodala: „Mám moc ráda román Žert, který vadil komunistickému režimu, protože jej brilantně vylíčil. Čest památce Milana Kundery, velkého světového spisovatele.“

„Úmrtím Milana Kundery jsme navždy přišli o jednoho z našich nejznámějších a nejčtenějších literátů. Sama mám doma v knihovně většinu jeho románů a zejména k jeho prvotině Žert se velmi ráda vracím. Jsou to právě Kunderovy knihy, jejich postavy a myšlenky, které mu mezi jeho čtenáři zajišťují nesmrtelnost,“ napsala posléze ještě Blesku. 

„V požehnaném věku nás opustil Milan Kundera, velikán české literatury, jenž dokázal svojí tvorbou oslovit celý svět. Čest jeho památce. Dodnes vzpomínám na to, jak jsem na gymnáziu četl jeho texty, které nám tajně půjčoval náš češtinář," reagoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). 

Příspěvek k odchodu Kundery sdílela i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP09). „Smutná zpráva. Osud a dílo Milana Kundery zrcadlí složité poměry dvacátého století. I přes výhrady, které k jeho osudu můžeme mít, je kvalita jeho děl nezpochybnitelná. Doufám, že knihy jako Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí budou provázet i další generace.“

Smrt spisovatele nenechala chladným ani poslance Jana Skopečka (ODS).  „Po dlouhé vážné nemoci se dnes završila životní pouť velkého českého romanopisce, který svými knihami oslovil celý svět. Sílu malých nesamozřejmých národů viděl v jejich kultuře a tu českou, navzdory své emigraci, svým dílem nesmírně obohatil a pozvedl. Knihy Milana Kundery patří mezi ty, o nichž vím, že po nich budu znovu a znovu sahat celý život. Jeho odchod je nenahraditelná ztráta nejen pro nás, ale celý literární a kulturní svět,“ sdílel na Instagramu. 

„Pocta Milanu Kunderovi, nejfrancouzštějšímu z českých spisovatelů a nejčeštějšímu ze spisovatelů francouzských. Od Žertu k Nesnesitelné lehkosti bytí, od Uneseného Západu k Nesmrtelnosti. V myšlenkách jsem s paní Věrou,“ uvedl na svém twitteru fancouzský velvyslanec v Česku Alexis Dutertre.

Minuta ticha za Kunderu

Evropský parlament dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku uctil památku zesnulého českého spisovatele Milana Kundery minutou ticha. O její vyhlášení požádal francouzský liberální europoslanec Bernard Guetta, podle něhož Kundera ztělesňoval jednotu Evropy.

„Je to bezpochyby jeden z největších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Byl jednou z velkých postav pražského jara,“ prohlásil někdejší novinář a autor několika knih Guetta. Kundera byl také spojen s odporem proti komunistické totalitě, dodal Guetta. Spisovatel, který žil dlouhá léta ve Francii, byl podle Guetty symbolem jednoty Evropy.

Europoslanci reagovali na jeho slova potleskem, po němž předsedkyně EP Roberta Metsolaová vyhlásila minutu ticha.

N Nxn ( 13. července 2023 04:21 )

Pláčou nad smrtí čtyři­adeva­desá­tile­tého starce? Rozum a cit nechali kde? Zemřel starý člověk přirozenou smrtí v požehnaném věku. Hlavně by se nezhroutili.

JaNat ( 13. července 2023 00:02 )

R.I.P mistře

JaNat ( 13. července 2023 00:00 )

zkzkz ( 12. července 2023 14:32 )

verka1 ( 12. července 2023 13:51 )

Kdo byl více znám Havel x Kundera
Kdo ví e bojoval za svobodu a demokracii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa