„Stavba za 19 miliard korun získala podporu i z vládní úrovně díky novele liniového zákona, který umožní rychlejší přípravu,“ řekl premiér s tím, že horkovod byl zařazen mezi vládní energetické priority. Česko podle něj potřebuje zhruba už jen tři až čtyři procenta plynu z Ruska, i když na začátku války to bylo téměř 100 procent.

Video
Video se připravuje ...

Premiér Petr Fiala k výstavbě horkovodu z JE Dukovany do Brna. Jiří Nováček

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš upřesnil, že přípravy směřují k tomu, aby bylo v roce 2025 či 2026 všechno nachystané ke stavbě a záhy se mohlo začít stavět. „Termín, o němž se hovoří v souvislosti se spuštěním horkovodu, je rok 2030,“ řekl.

Soběstačné Brno

Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu potřeby tepla v Brně, nyní je město závislé z 80 procent na dovezeném plynu.

Podle předsedy představenstva Tepláren Jiřího Hermana by dalších 30 procent měla zajistit společnost Sako Brno spalováním odpadu a 20 procent má zajistit spalování biomasy v Teplárnách Brno.

Investice za  miliardy

Podle současných předpokladů má stát horkovod 19 miliard korun. ČEZ zajistí vyvedení tepla na hranici elektrárny, Teplárny Brno zajistí stavbu od elektrárny do Brna.

Součástí smlouvy o dodávkách tepla bude i kalkulační vzorec pro stanovení ceny tepla. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by se měla cena tepla stabilizovat, případně i snížit. „Dosavadní analýzy ukázaly, že cena by měla být konkurenceschopná,“ řekla primátorka.

Fotogalerie
10 fotografií