Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Cena plynu pro Evropu je nejníž za téměř dva roky. Kdy to poznáme na fakturách?

Aktualizováno -
18. května 2023
17:02
Autor: ČTK, swp - 
18. května 2023
16:44

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes poprvé od června 2021 klesla pod 30 eur (zhruba 712 Kč) za megawatthodinu (MWh). Dolů ji tlačí vysoká úroveň zásob a rostoucí teploty, které snižují poptávku, píše agentura AFP.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v červnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes sestoupila až na 29,85 eura za MWh. Později část ztrát smazala a krátce před 16:00 SELČ se nacházela mírně nad 30 eury za MWh. Oproti středě tak vykazovala pokles o více než pět procent.

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur (zhruba 8300 Kč) za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v úterý plné z více než 64 procent. V Německu, jež je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala naplněnost zásobníků přes 70 procent a v České republice téměř 63 procent.

Video  Expert o klesajících cenách energií: Nejlevnější zemní plyn od začátku války, zlevní i elektřina.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi