Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zelenského „turné“ po Evropě: Velký úspěch, ale slíbené zbraně nemusejí Ukrajině stačit

Autor: The Guardian, mav, lig - 
18. května 2023
05:00

I na poměry Volodymyra Zelenského byla rychlá cesta ukrajinského prezidenta po evropských hlavních městech úspěšná. Návštěva Berlína přinesla závazek dodat další zbraně v hodnotě 2,7 miliardy eur, Paříž nabídla další výcvik vojáků a lehké tanky a Londýn zajistil výcvik pilotů a bezpilotní letouny dlouhého doletu. Hlavně by ale Kyjev potřeboval stíhačky F-16 – a k tomu se Washington zatím zdráhá, rozebírá analýza deníku The Guardian.

Právě pokračující dodávky západních zbraní dávají Kyjevu největší naději, že ruské útočníky vyžene, což podtrhávají minulé noci. Osmnáct z osmnácti raket zřejmě mířících na systémy protivzdušné obrany Patriot bylo sestřeleno brzy ráno v úterý – šest hypersonických kinžalů, devět kalibrů a tři balistické střely, vypočítal mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Ztráty na životech se zdají být minimální, jak informoval Guardian. Akorát část systému Patriot byla zřejmě poškozena.

Není jisté, jakým způsobem Ukrajina střelbu odrazila, ale vzhledem k tomu, že zásoby raket pro místní systémy S-300 a Buk se ztenčily, šlo pravděpodobně o západní výzbroj, ať už americko-norské NASAMS, francouzsko-italské SAMP/T, německé IRIS-T nebo dva systémy Patriot z USA a Německa, které do země přišly v polovině dubna.

Bude zbraní dost?

Otázkou však zůstává: dostane Ukrajina dostatek zbraní, aby měla šanci válku rozhodně vyhrát? Částečná odpověď přijde, jakmile Ukrajina zahájí dlouho očekávanou protiofenzivu. Zatím Zelenskyj říkal, že „opravdu potřebujeme ještě nějaký čas“, když se v pondělí setkal s britským premiérem Rishim Sunakem.

Některé z nejnovějších evropských darů jsou k použití již nyní. Nejpozoruhodnější jsou zásoby britských raket Storm Shadow, oznámené minulý týden, těsně před Zelenského cestou. S největší pravděpodobností jich je několik desítek a jejich dolet (pravděpodobně přes 300 km) činí z jakéhokoli místa na Ruskem okupované Ukrajině cíl.

Většina nejnovějších příslibů se však týká pozdějšího období letošního roku. To z vojenského hlediska znamená, že hlubší smysl Zelenského turné spočíval v tom, že cokoli bylo Západem přislíbeno, ještě nemusí stačit - a že je nutné zajistit tok budoucích dodávek z Evropy pro celý rok 2023 pro případ, že by počáteční fáze protiútoku nestačila nebo selhala.

Příslib Německa darovat zbraně v hodnotě 2,7 miliardy eur se vyrovnává stávajícímu závazku Spojeného království poskytnout v letošním roce 2,3 miliardy liber. Zelenského první návštěva v Berlíně od počátku invaze ukazuje, že po měsících počáteční frustrace z pomalého tempa dodávek zbraní jsou nyní vztahy pozitivní.

Koalice stíhaček pro Ukrajinu

Zajímavější však bylo tiché zdůrazňování potřeby Ukrajiny zajistit si nové stíhačky ve Velké Británii a Francii. Zde tentokrát chybělo Zelenského showmanství neboli veřejná diplomacie. V únoru při své předchozí cestě do Spojeného království ukrajinský lídr v projevu v parlamentu požádal o „křídla pro svobodu“ a předsedkyni Dolní sněmovny Lindsay Hoyleové předal pilotní přilbu.

To bylo doprovázeno nepravděpodobným požadavkem na evropské stíhačky Typhoon - které nikdy nebyly považovány za ideální pro potřeby Ukrajiny - od něhož už před časem v tichosti Ukrajina upustila. Tentokrát Zelenskyj na premiérském venkovském sídle v Chequers hovořil zdrženlivěji o budování „koalice stíhaček“, čímž myslel snahu jemně přesvědčit Bílý dům, aby dal zelenou daru stíhaček F-16 americké výroby.

„Na schůzce s Rishim Sunakem jsme hovořili o obraně a velmi důležitém britském předním postavení ve vojenských koalicích,“ tweetoval Zelenskyj. „Jsem Británii vděčný za rozhodnutí cvičit naše piloty. Vytváříme koalici pro výcvik pilotů na moderní západní letadla.“

Právě stroje F-16 nyní ukrajinské letectvo pro své potřeby vyhodnocuje jako ideální. Mohou ničit drony a střely s plochou dráhou letu, jakož i podporovat pozemní síly při protiofenzivě. „F-16 nás ochrání před vzdušným terorismem Ruska,“ dodal mluvčí letectva Ihnat.

Sunak se okamžitě vyslovil, že je pro, a zavázal se, že Spojené království pomůže s „výcvikem pilotů a veškerou logistikou“, aby se vytvořil kádr pilotů připravených létat na F-16. I francouzský prezident Emmanuel Macron, který přijal Zelenského v neděli večer, se vyjádřil, že jeho země se také zapojila: „Otevřeli jsme dveře k výcviku pilotů, a to s několika dalšími evropskými zeměmi.“

Scholz se však této otázce vyhnul, když na ni přišla řeč na tiskové konferenci v Berlíně. A hlavně USA alespoň prozatím nejeví známky toho, že by svůj postoj změnily. V polovině července se však uskuteční další výroční summit NATO a už tento víkend zasedá G7, což může Američanům pomoci utřídit si myšlenky v této otázce.

Není zřejmé, zda malé ukrajinské letectvo dokáže přežít dlouhou válku. Evropská vojenská podpora sama o sobě nebude Kyjevu stačit k poražení ruských útočníků, vzhledem k tomu, že největším jednotlivým přispěvatelem jsou s určitým odstupem USA. Washington od začátku plné invaze v únoru 2022 přislíbil 36,9 miliardy dolarů (806 mld. Kč) na zbrojení, včetně další 1,2 miliardy dolarů před týdnem.

Možný comeback prezidenta Donalda Trumpa připomíná Kyjevu, že po příštích prezidentských volbách nelze spoléhat plnou podporu USA. Proběhnuvší prezidentská cesta usilující o posílení vztahů s klíčovými evropskými spojenci před začátkem letního kola mezinárodních summitů dává dobrý strategický smysl.

Video  Video dne: Návštěva Volodymyra Zelenského ve Francii a v Británii  - E15
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa