Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zelenskyj slaví 45: Vyznání od ženy a tanky od Německa!

Autor: pma, ČTK - 
25. ledna 2023
12:39

Na středu 25. ledna připadají 45. narozeniny ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten by si zřejmě k půlkulatinám přál jediné, ukončit po necelém roce válku, kterou na konci února loňského roku  rozpoutalo Rusko. Dojemné přání mu skrze sociální sítě vyznala i jeho manželka Olena. „V poslední době se směješ mnohem méně. Přeji Ti více důvodů k úsměvu,“ napsala žena ukrajinského prezidenta.

Ve středu slaví pětačtyřicáté narozeniny jeden z nejvlivnějších politiků současnosti Volodymyr Zelenskyj. Toho dokonce časopis Time, web Politico a list Financial Times označily za osobnost roku 2022. Dojemné přání manželovi věnovala jeho žena Olena.

Často se mě ptáte, jak se za ten rok změnil. A já vždy odpovídám: ,Nezměnil se. Je to ten samý, stejný chlap, kterého jsem potkala, když nám bylo sedmnáct‘,“ napsala pod společnou fotku s partnerem Olena Zelenská.

Dej mi příležitost se s tebou smát! 

„Ale ve skutečnosti se něco změnilo, v poslední době se směješ mnohem méně. Třeba jako na tomto našem snímku. Přeji ti více důvodů k úsměvu. A víš, co to obnáší. Všichni to víme. Tvrdohlavosti je v tobě dost. Hlavně buď, prosím, zdravý. Chci se s tebou navždy smát. Dej mi k tomu příležitost!“ doplnila své emotivní přání první dáma Ukrajiny.

„Dárkem“ pro Volodymyra Zelenského budou i tanky, o které opakovaně žádal západní země. „Musíme se na to podívat realisticky. Není to o pěti, deseti nebo patnácti tancích. Potřeba je větší,“ uvedl v úterý prezident a poděkoval všem dosavadním spojencům za podporu. Německý kancléř Olaf Scholz ve středu oznámil na zasedání vlády, že Berlín poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2A6. Prohlásil to kancléřův mluvčí Hebestreit.

Invaze na Ukrajinu trvá téměř rok 

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V současnou chvíli zbývá jen pár týdnů do dne, kdy loni Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a rozpoutalo válku. To šokovalo nejen tamního prezidenta Volodymyra Zelenského, ale i celý svět. Prezident se proti invazi prudce ohradil a oznámil, že jeho obyvatelé Rusku neustoupí.

Sám ukrajinský prezident krátce po ruské okupaci odmítl nabídku opustit zemi a zůstal v domovině. Za tu dobu se také prý stal jedním z hlavních terčů ruských útoků. Ukrajincům se několikrát podařilo zmařit atentát na jejich hlavu státu.

Vyhrál ukrajinské StarDance

Po dlouhých měsících války je víc než jasné, že na sebe ukrajinský prezident strhl vlnu sympatií. Od vpádu Ruska na Ukrajinu se Zelenskyj téměř každý den obrací na své občany skrze video proslovy, kde Ukrajince podporuje a nabádá k tomu, aby zůstali nezlomní.

Ne odjakživa se ale Volodymyr Zelenskyj pohyboval v politice. Židovským rodičům se Zelenskyj narodil 5. ledna 1978 a to v průmyslovém městě Kryvyj Rih. Ve stejném městě také vystudoval práva, která ho ale nikdy neživila. Počátkem nového tisíciletí vybudoval televizní společnost Kvartal 95, ve které mohl uplatnit svůj herecký talent. V zemi se proslavil jako dabér, obsadil hlavní roli v komediálním seriálu Sluha národa, kde se shodou okolností hlavní postava stane ukrajinským prezidentem. Stal se také vítězem taneční soutěže StardDance… když hvězdy tančí.

Z komedianta vrcholným politikem 

Do politického života vstoupil až v květnu 2019, kdy se ujal funkce prezidenta země. Byl spíše považován za politického outsidera bez jasných názorů. To se ale změnilo po ruské invazi loni v únoru. Díky své odvaze se Zelenskyj stal i hrdinou světových celebrit. Mezi hvězdami, které ukrajinský prezident přijal, byl například britský podnikatel a miliardář Richard Branson, američtí herci Ben Stiller nebo Sean Penn, který pracuje na dokumentárním filmu o válce, frontman kapely U2 Bono Vox nebo moderátor David Letterman.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa