Pečlivě si chránil své soukromí. Chtěl, aby za něho mluvily hlavně jeho texty. A to se Kunderovi, který se narodil 1. dubna 1929 v Brně, vskutku podařilo. Studoval na Filozofické fakultě UK literární vědu a estetiku, na FAMU filmovou režii a scenáristiku a na FAMU nakonec vyučoval světovou literaturu.

Hned po únorovém převratu v roce 1948 vstoupil do KSČ, po dvou letech byl ale vyloučen. To když StB zachytila jeho korespondenci zesměšňující vysokého stranického funkcionáře Jiřího Hendrycha (†65). Členství v KSČ mu bylo obnoveno v roce 1956. V roce 1967 vystoupil na čtvrtém sjezdu Svazu československých spisovatelů s úvodním referátem, v němž odsoudil cenzuru a osud české literatury označil za životně závislý na míře duchovní svobody.

Po srpnové okupaci roku 1968 se dostal do názorového konfliktu s disidenty, především s Václavem Havlem (†75). Kundera tvrdil, že pokus pražského jara skloubit demokracii, lidskost a socialismus byl historickým aktem, který »postavil české země znovu do středu dějin«. Havel s ostře sarkastickým stylem oponoval, že Češi se během pražského jara pouze pokusili získat trochu toho, co lidé v západní Evropě už dávno měli. Vztahy Kundery a Havla byly od té doby napjaté. Podle spisovatele Jana Nováka pak StB v odposleších zaznamenala, jak se Kundera o Havlovi vyjadřuje jako o »duševně chorém«.

V roce 1970 byl znovu vyloučen ze strany, vyhozen z FAMU a ztratil jakoukoliv možnost publikovat. O 5 let později se nakonec rozhodl emigrovat do Francie. Po vydání románu Kniha smíchu a zapomnění mu bylo v roce 1979 odebráno československé státní občanství. O dva roky později získal občanství francouzské. V emigraci se k politickým otázkám přes svá díla už nevyjadřoval a ještě více se vzdálil od některých československých disidentů, kterým jeho politické mlčení v exilu vadilo.

Podle Kunderovy ženy Věry se navíc disent obával, že její muž, který byl v 70. a 80. letech v zahraničí mnohem známější než Havel, bude mít po pádu totality v Československu politické ambice. „Nikdy je neměl. On chtěl jenom psát,“ prohlašovala ale rozhodně manželka.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel spisovatel Milan Kundera (†94): Nikdy se nepřiznal k udání odbojáře. Videohub

Fotogalerie
49 fotografií