Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prigožina stihla rakovina?! „J*blo mi,“ vysvětlil své tažení na Moskvu

Autor: mav - 
13. července 2023
15:05

Kalkul v rámci mocenského boje v okolí Kremlu, nebo čiré šílenství? Svět si nadále láme hlavu, co vedlo oligarchu Jevgenije Prigožina ke vzpouře proti vládním a armádním strukturám a k rozkazu, aby wagnerovci vytáhli na Moskvu. Nezávislý ruský investigativní server Proekt přináší možné vysvětlení: Prigožin je vážně nemocný, což se může odrážet na jeho duševním stavu.

Už za pandemie se Prigožin zjevně velmi obával infekce koronaviru. Doma si nechal vybavit hotovou jednotku intenzivní péče včetně ventilátoru – jak ukazují fotografie z razie dne 24. června, po jeho vzpouře.

„Měl rakovinu,“ uvedl pro Proekt jeden ze zdrojů z oligarchova okolí. Kvůli oslabené imunitě se proto covidu bál hodně. Mimochodem totéž se říká o Vladimiru Putinovi, který si za pandemie začal držet ohromný odstup od lidí. Ostatně to byl právě server Proekt, který odhalil, že Putina často doprovází vyhlášený specialista na rakovinu štítné žlázy a další medicínští experti.

Prigožinova léčba prý nakonec zabrala: „Vypadá to, že proces tvorby nádorů se zastavil,“ uvádí zdroj. Kvůli tomu ovšem oligarcha provozující v Petrohradě luxusní restaurace nasadil přísné diety. Prý ho neuvidíte pít alkohol, jen limonádu či džus – třebaže žoldnéři, notabene ti ruští, samozřejmě holdují lihovinám ve velkém. To potvrzuje i bývalý wagnerovský bojovník Marat Gabidullin, jenž Prigožinovu armádu opustil roku 2019: „Nikdy jsem ho neviděl opilého,“ řekl britskému deníku The Times

Sadista a cholerik

Jevgenij Prigožin byl obecně znám coby krutý šéf a vojevůdce, značkou jeho i wagnerovců byl sadismus – viz popravy palicí a podobně. Něco mohlo být promyšleným PR, jeho podřízení ho ale popisují i jako cholerika. Řidiče své limuzíny ze zadního sedadla nakopal do hlavy, když nechtěl jet rychleji, jiného zaměstnance prý shodil ze schodů. 

Podobně horkokrevné tak mohlo být rozhodnutí vytáhnout na Moskvu. „Je to chlap s vyříznutým žaludkem a střevy!“ připomíná jeden ze zdrojů Proektu, proč by jeho uvažování nemuselo být zrovna normální či předvídatelné. Sám Prigožin to prý jednomu z podřízených (ne)vysvětlil se svou typickou bohorovnou nadsázkou a nevybíravým slovníkem: „J*blo mi!“

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa