Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Blesku: Porušil slib voličům? „Kdybych mohl, tak žádné daně nezvyšuji, ale...“

Aktualizováno -
13. července 2023
16:19
Autor: vja, simao - 
13. července 2023
13:30

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda při hledání úspor postupuje tak, aby výrazně nezatížili žádnou ze sociálních skupin. V pořadu Blesku Ptám se, pane premiére Fiala opětovně hájil vládní úsporný balíček - přestože navrhovaná opatření nejsou zrovna populární, jsou potřebná, aby se Česko konečně dostalo „do formy“, ujišťuje. Ve Sněmovně přitom čelí Fiala kritice za to, že „obelhal voliče“ a i když slíbil, že se daně zvyšovat nebudou, opak je pravdou... Porušil Fiala slib voličům?

„Nebudeme zvyšovat daně.“ Jednoduché, líbivé, předvolební heslo, se kterým se vytasila ODS, potažmo koalice Spolu. Podařilo se Petrovi Fialovi (ODS) dostát slibu, který před volbami zazněl? Na tuhle otázku reaguje premiér opakovaně poněkud vyhýbavě. Důležité pro něj je, aby se nezvýšila celková daňová zátěž.

Jenže Fiala a spol. nyní ve Sněmovně při projednávání vládního úsporného balíčku čelí kritice opozice za to, že údajně obelhali voliče a ozdravný balíček je v první řadě balíček daňový. „Já za opatřeními naší vády stojím a myslím si, že jsou promyšlená,“ uvedl v Ptám se, pane premiére Fiala.

Při jasném dotazu na to, zda připouští, že svůj slib nezvyšovat daně přece jen porušil, se však začal Fiala ošívat. „Ano, vy jste to správně připomenul, i tady jsem vysvětloval, že jsme slíbili, že nebudeme zvyšovat celkovou daňovou zátěž. My dokonce v programovém prohlášení máme, že jednotlivé sazby daní se mohou upravovat, ale to celkové zatížení má zůstat stejné,“ reagoval Fiala.

„Já pořád trvám na tom že nechceme zvyšovat daně a že celkové daňové zatížení nezvýšíme. Ano, já patřím k lidem pravicově smýšlejícím, kteří si myslí, že je lepší, když lidé a firmy mají více peněz u sebe, že stát nemusí tolik přerozdělovat a kdybych mohl, tak žádné daně nezvyšuji. Ale... ta situace prostě taková není,“ připustil Fiala. 

Fiala: Kdyby byla situace jiná...

Moderátor se však Fialy ptal, zda tedy daně zvyšují a musí zvyšovat, aby měli příjmy do napjatého státního rozpočtu. „Přesně tak, bez toho to nejde, ale daňovou zátěž jsme rozložili, to znamená, že nezasáhne významně žádnou sociální nebo profesní skupinu. Prakticky nezasahujeme do daně z příjmu fyzických osob. Zásah do daně z příjmu právnických osob je velmi mírný a já mluvím s podnikateli poměrně pravidelně a řada z nich mi říká: toto uneseme a chápeme to. Opravdu to chápeme,“ hájil zvýšení daní Fiala. 

„Pokud jde o zvýšení daně z nemovitosti, která je u nás extrémně nízká, my máme druhou nejnižší daň z majetku ze zemí OECD, tak tam se to průměrné rodiny dotkne ve stovkách korun za celý rok. Ale celkově toto pomůže státnímu rozpočtu,“ poznamenal Fiala.

„Kdyby byla situace jiná, tak s velkou radostí nesahám na žádné daně kromě některých spotřebních, kde se to třeba týká škodlivosti určitých produktů. Nicméně je tu válka na Ukrajině, jsou tu všechny ty krize, kterým čelíme a je potřeba na to nějakým způsobem reagovat. Na to reagujeme. Ale - a teď se vracím k tomu předvolebnímu slibu - my jsme si vytvořili prostor tím, že jsme snížili celkovou daňovou zátěž o 30 miliard a teď ji o 30 miliard zvyšujeme. K celkovému navýšení daní nedojde,“ zopakoval Fiala mantru ohledně „neporušení slibu“.

Skopeček: Slib jsme porušili

Ne všichni s ním jsou za jedno. Opozice má jasno, o porušení slibu však mluví i přímo ve Fialově ODS.

„Ten slib jsme podle mého názoru porušili. Na druhé straně, pokud se mi na tom balíčku něco nelíbí, je to právě zvyšování daní. Nejen proto, že to byl předvolební slib. To by koneckonců šlo i nějakým způsobem odkomunikovat vzhledem k tomu, že se dramaticky změnila situace,“ uvedl pro Novinky.cz ekonomický expert ODS a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Návrhy opozice stojí 250 miliard navíc, tvrdí Fiala

Fiala nyní ve Sněmovně osobně hájí úsporný balíček i s daňovými změnami, které zahrnuje. „O mne je známo, že preferuji věcnou debatu a argumenty. Někdy je mi vyčítáno, že do politiky vnáším málo emocí. Tady všichni vidíme, k čemu ty emoce vedou. K šíření strachu, iracionality a vlastně ne k tomu řešení problému, který máme. A máme jej všichni, žijeme na dluh,“ upozornil v Blesku premiér.

Opozice v rámci diskuze o konsolidačním balíčku podle Fialy směřuje naprosto nelogickým směrem. „Očekával bych od opozice, že bude přicházet s vlastními návrhy, a že se budeme střetávat o tom, co vlastně dělat. Ale to se tam prostě neděje. Když se podívám na návrhy opozice, tak to znamená další navýšení výdajů. Ten propočet je okolo 250 miliard navíc,“ řekl Fiala. Vzhledem k dlouho trvajícím obstrukcím opozice by prý premiér ocenil věcnější debatu.

Vláda Andreje Babiše (ANO) podle současného premiéra prý řadu věcí naprosto zanedbala. Nyní se podle všeho Fialův kabinet snaží tyto přešlapy napravit. „Výdaje za Andreje Babiše byly z 20 % na dluh, my jsme to snížili na 13 %, ale pořád je to málo. Starám se o to, aby se Česká republika dostala do formy. Proto musíme dělat taková opatření, která hned nevyvolají potlesk, jako je úsporný balíček,“ poznamenal.

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 26. srpna 2023 08:01 )

Ale můžete, ale k rozdávání nesmíte používat českou pokladnu, za lež voličům, půjdete do pekla

al.bunda ( 14. července 2023 04:46 )

Pamatuju celkem hodně ale ve lhaní a slibování na něj nemá snad ani Milouš Jakešů

Mr MRD ( 13. července 2023 21:39 )

Reálně jde o to, že v boží válce proti Babišovi, všichni z pětikoalice lhali a skutečně voliče odvedli.
Tvrdili, že mají recept na dluh, namisto toho udělali sekeru 2x větší.
Je úplně jedno, že jeden měl Covid a druhý Ukrajinu.
Prostě mají přijít s predcasnymi volbami a požádat voliče o mandát k všemu co nyní tlačí PS.

harpyje ( 13. července 2023 21:12 )

Jo to je videt...napriklad obe vladni uskupeni mely v programu celkem explicitne uvedeno ze odmitaji kvoty a prosazujou ochranu vnejsich hranic EU. Je to tema ktery je zrovna u nas roky hojne diskutovany a pro hodne volicu dulezity, navic se u nej nejde vymlouvat na aktualni situaci protoze s ni prakticky nijak moc nesouvisi. A povolebni realitu vidime vsichni - meli jsme nulovej zavazek timhle smerem, ale Rakusan sel a hlasoval pro to aby nam zavazek (a to ne zanedbatelnej) vzniknul. Abysme misto zadnych povinnosti museli bud brat nelegalni migranty, zrovna v dobe kdy problemy s tim spojeny v jinych zemich uz celkem nehezky vybublavaji, anebo platit jak mourovaty. A jeste to okomentuje necim o ferovosti 😬
Ani si nechci predstavovat jak to ma nastaveny nekdo kdo takovy pusobeni oznaci za slusny, ale bude to asi podobny jako s tou sektou od gurua Richarda - slabsi kusy, ktery jsou jeste vdecny za to ze si s nima nekdo vytira anal, se zjevne najdou vzdycky

Th0r_z_h0r ( 13. července 2023 20:59 )

Kazdy kdo podporuje tzv. Ukrajince, podporuje vrazdeni Romu a valecny zlociny, techhle maniaku, ktery nikdy nic nevybudovali. Nebudu ted vytahovat 1968, Banderovce, .... ale soucasnost.

2018
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/u­kraji­na-rasismus-utok-na-romy­.A1807­03_101­224_zah­ranic­ni_na­vr

2019, Zadna spravedlnost pro Romy
http­s://ww­w.am­nesty­.org/e­n/la­test/p­ress-rele­ase/­2019/0­4/ukra­ine-a-year-after-attack-on-roma-camp-in-kyiv-no-justice-for-victims/

2014
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/zah­ranic­ni-evropa-hrw-ukrajinsti-vojaci-ostreluji-doneck-kazetovou-munici-248258

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa