Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vládní boj se schodkem podle sociologa Prokopa: Půjde Fialův kabinet proti svým voličům?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
19. dubna 2023
05:00

Schodek státního rozpočtu po prvním čtvrtletí přetéká a vláda vymýšlí, kde šetřit. Podle sociologa a člena Národní ekonomické rady vlády Daniela Prokopa je potřeba daňové příjmy vrátit alespoň na úroveň roku 2020. Jeho doporučení dlouhodobě ukazují na potřebu zlepšení pozice chudších obyvatel. Otázka je, jestli se kabinet Petra Fialy bude chtít pustit do kroků, které výrazněji zasáhnou jeho voliče.

„V absolutní míře samozřejmě bohatí platí na daních několikanásobně víc. Ale třeba v dani z příjmů ta nejchudší pětina platí asi 35 % nákladů práce zaměstnanců a ta nejbohatší pětina asi 40 %. To je hodně malý vzestup a výrazně menší než v zahraničí,“ vysvětluje nerovnosti v danění práce Prokop.

„A teď ti chudší k tomu mají to DPH a věci, které je zatěžují více, takže procentuálně ty skupiny platí v podstatě stejně, což není úplně tradiční ve srovnání  s Amerikou, Británií, Evropskou unií a podobně,“ přidává

„Platí to, že kdyby se zvýšilo danění vysokopříjmových OSVČ, udělala se progresivní daň z příjmů a zavedlo se danění majetku podle jeho ceny, výrazně víc by se vybralo v Praze a méně by to poškozovalo ty vesnické regiony a podobně. Zkrátka by se vybíraly ty daně někde, kde to nemá tak velké sociální dopady,“ navrhuje dlouhodobě sociolog z PAQ Research. 

„Problém je v tom, že to jde proti jejich voličům. Ale myslím si, že pokud chce vláda vyhrát boj proti schodku, bude to muset udělat. Protože plánovaný schodek je 295 miliard a v tom ještě není započteno to, že se vybere méně na dani z mimořádných zisků, i to, že tam budou větší náklady na důchody, které vláda nepočítala. Takže to může být 350 miliard schodek a ty daňové příjmy se podle mě musí navýšit zhruba na úroveň roku 2020. To znamená na 150 miliard,“ odhaduje Prokop.

jajas ( 21. dubna 2023 11:37 )

"Otázka je, jestli se kabinet Petra Fialy bude chtít pustit do kroků, které výrazněji zasáhnou jeho voliče." Jeho voliče? Snad i jeho nevoliče, ne? Fialův spolek jde proti občanům celkově, tady se nedá příliš rozlišovat....

Jirik-ta ( 19. dubna 2023 13:33 )

hlavní je teď zasadit Putinovi smrtící úder. Jenže unikly dokumenty a začátkem května dojde munice - takže odtroubeno

AHel ( 19. dubna 2023 13:22 )

Jak půjde proti svým voličům, už to dělá, co je premiérem... to už nikoho nepřekvapí, totální asociál, lhář, podvodník, slibotechna, takhle ho vidí většina lidí. Vlastně mu nestojí ani za slovo! Důchodcům berou, sobě v bídě přidávají, to je skoro teroristický útok na občany, nic horšího udělat už fakt nemohli. Odporné, ve slušných zemí nemyslitelný krok. Hoštapléři.

trintin ( 19. dubna 2023 09:50 )

...do kroků, které výrazněji zasáhnou jeho voliče?? Takových voličů si vláda za pár korun před volbami bez problému sežene plný pytel.

Jirik-ta ( 19. dubna 2023 09:27 )

Díky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa