Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Paliva v Česku: Nafta mírně podražila, benzin stagnuje. Experti čekají, že ceny porostou

Aktualizováno -
13. července 2023
09:51
Autor: ČTK - 
13. července 2023
08:00

Ceny pohonných hmot v Česku se v týdnu příliš nezměnily. Nafta zdražila o pět haléřů na 32,40 Kč/l. Za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 řidiči zaplatí v průměru 37,34 Kč, což je stejně jako minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V dalších týdnech očekávají analytici postupný růst cen, zejména pak u nafty.

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce května, před koncem června se dostaly nejvýše za téměř dva měsíce. I když se od té doby příliš nezměnily, jsou nyní výrazně nižší než před rokem. Za litr Naturalu 95 platí motoristé o 10,32 koruny méně než loni touto dobou, cena nafty je na litru nižší o 15,46 Kč.

Podle ředitele společnosti 4Trans Jaroslava Tona je jedním z důvodů současné stagnace cen to, že mnoho lidí je na dovolené a pohonné hmoty se tolik nekupovaly. „Lze proto očekávat, že v příštích týdnech dojde k další stabilizaci cen hmot,“ podotkl.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 12. červenci 2023 (v Kč/l) Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 12. červenci 2023 (v Kč/l) | ČTK/CCS

V dalších týdnech budou podle analytiků ceny paliv postupně růst. Výrazněji bude zdražovat zejména nafta, jen očekávané zvýšení spotřební daně by mělo zvýšit cenu o 1,80 Kč za litr. „Samozřejmě bude záviset na konkrétních čerpacích stanicích, kdy k cenovému nárůstu dojde, nicméně historické zkušenosti naznačují, že cenové nárůst může být otázkou jen několika dní,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Cenu pohonných hmot budou podle něj tlačit i současná situace na ropných trzích, kde ceny ropy postupně rostou, stejně jako velkoobchodní ceny na burze v Rotterdamu. „Cena nafty se už dostala na nejvyšší úroveň od poloviny dubna. Podobného vývoje jsme svědky také v případě benzinu,“ řekl Tyleček. Růst cen očekává rovněž analytik Purple Trading Petr Lajsek, podle něhož se promítne vedle dražší ropy také oslabující česká koruna. I bez navýšení spotřební daně tak budou podle Lajska ceny paliv do konce prázdnin růst v řádech desetihaléřů.

Nejlevnější benzin je nyní v Ústeckém kraji, litr tam v průměru stojí 36,98 Kč. Za diesel se platí nejméně v Jihočeském kraji, a to v průměru 31,83 Kč/l. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 38,28 Kč, litr nafty za 33,82 Kč.

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 koruny na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila ve středu Sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní. Zvýšení sazby daně má vstoupit v účinnost k prvnímu dni prvního měsíce po vyhlášení ve sbírce. Novelu zákona o spotřebních daních nyní dostane k projednání Senát, který na to má 30 dní. Poté ji dostane k podpisu prezident, který má lhůtu 15 dnů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi