Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Obranná smlouva mezi ČR a USA: Není se čeho bát, vzkazuje Fiala. Senát na ni kývl, na řadě Sněmovna

Aktualizováno -
13. července 2023
17:36
Autor: ČTK, simao - 
13. července 2023
12:00

Obranná smlouva mezi Českem a USA vyvolala v části české společnosti obavy. Premiér Petr Fiala (ODS) však vzkazuje, že obavy nejsou na místě. Na smlouvu již kývli v Senátu i sněmovních výborech, nyní jsou na řadě poslanci na plénu, kteří by se měli ke smlouvě dostat v příštím týdnu.

„Není z čeho mít obavy. Smlouva jasně vymezuje případný pohyb amerických vojáků na našem území. Bez schválení Parlamentu tady žádní vojáci pobývat nemohou. Dokument jsme měli mít už dávno, protože 24 členských států NATO ji už má, včetně našich sousedů. Je to věc, která je rozumná a která je důležitá. A poslední věta – Mír v Evropě po druhé světové válce je zajišťován díky evropské spolupráci s USA, tak to prostě je,“ uvedl dnes v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére Petr Fiala (ODS).

Senát dnes podle očekávání česko-americkou dohodu o obranné spolupráci schválil. Hlasovalo pro ni 66 ze 72 přítomných senátorů. Souhlas s dohodou musí dát také Sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července.

Projednávání dohody provázejí protesty odpíračů přítomnosti amerických vojáků na českém území. Opoziční SPD požaduje schvalování dohody v celostátním referendu se závazkem, že v Česku nebude americká základna.

Černochová v Senátu: Je to v našem zájmu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu ČR a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. 

„V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu České republiky prohloubit obrannou spolupráci právě s USA,“ uvedla v Senátu Černochová. „Dohoda nedává ozbrojeným silám právo pobývat na českém území,“ řekla ministryně.

Připomenula, že pobyt konkrétních vojáků či jednotek ozbrojených sil USA musí standardně schválit vláda a Parlament.

Obrannou dohodu nebo obdobný dokument má s USA uzavřenou většina zemí NATO. Z východních členů aliance zbývá jen ČR. Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území.

Proti dohodě se v debatě v Senátu postavila pouze senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí), která připomenula okupaci někdejšího socialistického Československa sovětskými vojsky. Podle senátorky je dohoda o podmínkách pobytu amerických vojáků v Česku nevyvážená a neumožňuje přezkum případných porušení. „Není kam se obrátit,“ uvedla.

Nemůžeme zůstat sami, znělo v Senátu

Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra označil srovnávání dohody se sovětskou okupací za „naprosto absurdní a nepřijatelné“. Námitky odmítl senátor Václav Láska (SEN 21), podle něhož je dohoda smlouvou o obraně České republiky zahraničními vojáky a přípravou obrany před válečným agresorem. Odmítl tvrzení, že by dohoda umožnila americkým vojákům zasahovat proti civilnímu obyvatelstvu mimo základny.

Senátor Marek Hilšer z klubu Starostů označil za výhrady ke smlouvě za zbytečné strašáky. Skutečnou hrozbu podle něj představuje putinovské Rusko. Senátorka ODS Miroslava Němcová uvedla, že Rusko zařadilo Česko mezi nepřátelské státy. „Zmatené překroucené dezinformace“ o smlouvě jsou projevem hybridní války, kterou Rusko proti Česku vede, dodala.

Lidovec Patrik Kunčar potřebnost dohody obhajoval úslovím „Kdo je připraven, není zaskočen“. „Kdybychom zůstali sami, se zlou bychom se potázali,“ přidal se předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý). Podle něj je důležité, aby USA mohly Česko brát jako plnohodnotného spojence a aby američtí vojáci měli v Česku „kde přistát, přespat a cvičit“.

Kovářová proti

Proti dohodě podle záznamu hlasovaly jen Zwyrtek Hamplová spolu s Danielou Kovářovou (nezávislá). Senátoři ANO Ladislav Václavec a Zdeněk Matušek se hlasování zdrželi, stejně tak učinili Raduan Nwelati (ODS) a Jaroslav Chalupský (za Svobodné).

Dohoda se zabývá například právním postavením amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Předpokládá také osvobození amerických vojáků od daní a cel v ČR. Součástí dohody bude pouze seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které by mohly americké ozbrojené síly za předem dohodnutých podmínek využívat.

Smlouvu podpořily i sněmovní výbory

Schválit smlouvu přitom dnes doporučily i Sněmovní výbor pro obranu i zahraniční výbor. Ve prospěch dohody se vyslovili v branném výboru zástupci koaličních stran i většina přítomných členů opozičního hnutí ANO, proti se postavil zástupce hnutí SPD. V zahraničním výboru hlasoval proti pouze poslanec SPD Jiří Kobza.

Smlouvu dnes vedle Černochové hájili na branném výboru koaliční poslanci, zástupci ANO většinou kladli dotazy. Náčelník generálního štábu Karel Řehka řekl, že z pohledu armády jde o klíčový dokument, který otevírá prostor pro zvýšení schopnostní armády. "Strategie naší obrany je založená na členství v NATO a silné transatlantické vazbě," řekl. Žádoucí by podle něj mělo mít smlouvu s USA i v případě, že by nebyla válka na Ukrajině.

V souladu s Ústavou

Krátkou debatu na odpoledním zahraničním výboru vyvolal pouze návrh usnesení poslance SPD Kobzy, který žádal, aby si vláda nechala od Ústavu státu a práva Akademie věd ČR vypracovat posudek ohledně ústavnosti dohody.

Podle vrchního ředitele sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jana Jireše si je resort zcela jistý, že smlouva je v souladu s Ústavou ČR. Uvedl, že desítky dalších států NATO a EU dohodu mají a nikde nevzbudila podobné pochybnosti. Součástí vyjednávacího týmu navíc byli i zástupci ministerstva spravedlnosti a Nejvyššího státního zastupitelství, kteří se těmito otázkami zabývali, dodal.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?   - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

fido2 ( 2. dubna 2024 14:14 )

👍 👍 👍

fido2 ( 2. dubna 2024 14:14 )

Není se čeho bát, říká pavouk a láká hmyz do pasti... 😁 😁 😁

roxin ( 14. července 2023 08:28 )

Ono to je vlastně jedno o jaké vojáky jde, co je usácké je všechno u "VRCHNOSTI" oblíbené.

roxin ( 14. července 2023 07:05 )

Určitě není, jen za tu VĚTŠINU PÍŠE!

roxin ( 14. července 2023 07:01 )

Tak to dopadlo v pohádce, ale TOTO JE REALITA a snad víš jaký je rozdíl mezi pohádkou a REALITOU? "ZAGOOGLUJ".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa