Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černochová jde hájit obrannou smlouvu s USA: Jestli to dotáhne do konce, budu jí tleskat, vzkazuje expert

Autor: vja, ČTK - 
27. června 2023
05:00

Do Sněmovny se již v úterním odpoledni dostane česko-americká obranná dohoda (DCA), vyjednaná koncem května mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a jejím americkým protějškem Lloydem Austinem. Smlouva upravuje zejména podmínky pobytu amerických vojáků na českém území. Určuje vojenské prostory, které budou moci američtí vojáci využívat a upravuje jejich právní postavení. Nakolik je smlouva o obranné spolupráci (DCA) či její obdoba běžná v dalších zemí Evropské unie a nakolik zlepší bezpečnostní situaci v regionu?

Smlouvu Černochová podepsala se svým americkým protějškem Lloydem Austinem již 23. května. „Dnešní den bych přirovnala ke dnu, kdy Česká republika vstupovala do Severoatlantické aliance nebo i do Evropské unie. Je to významný den pro zahraničněobrannou politiku České republiky,“ uvedla tenkrát k dohodě ministryně.

Defence Cooperation Agreement (DCA), jak je dohoda také nazývána, upravuje především právní postavení amerického vojenskéh opersonálu při plnění úkolů na území České republiky. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

Dohoda k nabytí platnosti musí ještě projít oběma komorami pralamentu. Do Sněmovny zamíří v úterý 27. června. Pokud ji poslanci schválí, Senát by ji měl projednat 13. července.

Lze očekávat, že pro přijetí smlouvy bude drtivá většina poslanců vládní koalice. Většina poslanců opozičního hnutí ANO včetně šéfky klubu Aleny Schillerové (ANO) obrannou smlouvu prý rovněž podpoří. „Byli jsme ve vládě a chceme se do ní vrátit. Neumím si představit, že bychom nepodpořili většinově smlouvu, která nám má zlepšit bezpečnost,“ uvedla Schillerová v pořadu Otázky Václava Moravce České televize. 

SPD bude podle šéfa klubu Radima Fialy k tématu dlouze hovořit. Nedokáže odhadnout, jak dlouho bude projednávání smlouvy kvůli tomu trvat. Zdůraznil, že SPD je ve Sněmovně jediným subjektem, který je důsledně proti smlouvě a žádá její schvalování v celostátním referendu se závazkem, že v Česku nebude americká základna.

Mikulecký: Jestli by si Černochová zasloužila za něco sochu, je to dotažení smlouvy DCA

Pro Blesk se k obranné smlouvě vyjádřil bezpečnostní expert a bývalý poradce ministra obrany Milan Mikulecký. V rámci NATO jde podle něj o standardní dohodu, která již údajně dávno měla být schválená. Pokud smlouva projde oběma parlamentními komorami, bude se prý prozatím jednat o nejvýznamnější počin ministryně obrany Jany Černochové (ODS) od jejího nástupu do funkce.

Nakolik běžné je pro země v NATO mít podobné smlouvy? A neměla podobná dohoda podle vás přijít již dříve?

Mít tuhle smlouvu je naprosto standardní záležitost v rámci Aliance a nejde jenom o to, že tím nějakým způsobem potvrzujete to svoje členství, ale hlavně to zásadním způsobem zvyšuje vaši bezpečnost. Jestli je v tuhle chvíli v tomhle světě někdo garantem bezpečnosti v rámci nějakých spojeneckých závazků, tak jsou to Spojené státy, vždycky byly a zatím stále jsou. A zvlášť Československo nebo Česká republika vděčí Spojeným státům za svůj vznik po první světové válce, vděčíme Spojeným státům za významnou pomoc při osvobození během druhé světové války. My bychom si to měli pamatovat a jako jednoznačně ta smlouva už dávno měla být.

Co říkáte na protesty a odpor ke smlouvě ze strany KSČM či SPD? Mají nějaký racionální základ?

Musím říct, že ze strany KSČM nebo SPD mne to nijak nepřekvapuje. Komunisti tady 20 let ne mlčeli, ale 20 let tady tleskali reálné okupaci, kdy nás okupovala sovětská armáda. V tuhle chvíli, kdy tady máme rovnocenný svazek, kde jsou jasně daná pravidla, není tady žádná stálá přítomnost cizí armády, tak tady rozhodně nikdo nepřistane o půlnoci a neodvleče nám do Washingtonu naše státní činitele, aby je donutil něco podepsat. Mně to přijde z jejich strany nejenom hloupý, ale přijde mi to i sprostý.

Smlouva DCA upravuje podmínky a pravidla přítomnosti armády Spojených států v rámci vojenských zařízení ČR. Bude mít i nějaký zásadnější vliv na činnost českých vojáků v USA, například na cvičeních? Zvedne se pak třeba jejich frekvence?

My nemáme problém kdykoliv se zúčastnit cvičení na území Spojených států. Je to jenom na české straně, kolik na to máme prostředků, protože samozřejmě ten přesun přes oceán něco stojí. Naši vojáci se pravidelně účastní vojenských cvičení na území Spojených států, jsou v amerických školních zařízeních. V tomhle směru si myslím, že to nic nemění na tom, co je pro nás zásadní z téhle smlouvy. To je zjednodušení přítomnosti Spojených států, pokud to bude požadovat bezpečnost naší země a my o to požádáte.

O jak významný počin jde v případě ministryně obrany Jany Černochové (ODS)? Označil byste dohodu za prozatímní vrchol jejího působení v čele resortu?

Současnou paní ministryni Černochovou já nějak nemám moc za co chválit, protože ty výsledky jsou zatím tristní. Ale jestli by si za něco zasloužila sochu, tak za to, pokud se jí podaří dotáhnout tuhle smlouvu. To jí pak budu tleskat. Pokud se to povede dotáhnout, tak to bude její jednoznačně největší úspěch ve funkci a skutečně něco, za co si zaslouží úctu a poděkování.

Video  Černochová v Hráčích: „Chtěli mě za prezidentku.“ A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

jajas ( 28. června 2023 20:07 )

Bacha, ať se z toho pomyslného vrcholu chlouby nezřítíš!

JaNat ( 28. června 2023 09:04 )

Jasně, ty jsi na dovče na Madeiře a celé dny trávíš na diskuzi Blesku. Včera chlastal a dneska na Levada Caldeirão Verde, no pane jo, tak at tam nedostaneš závrat, hulváte.

roxin ( 28. června 2023 08:29 )

Nějak ti nedochází že mezi ně patřil a stále bude(protože jednou soudruh pořád soudruh) i soudruh Clloney pávek kterého jsi volil, že by ti stačilo tak málo že nevěděl co činil? Jeho za to opěvuješ a provoláváš slávu a ostatní nenávidíš, asi proto žes stejný soudruh který JEN PŘEVRÁTIL KABÁT jako ti ostatní mazaní aby se měli dobře i dál.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 07:36 )

Sázel někdo na něco jiné, než že Černochová bude hájit zájmy USA?

Paní Černochová by měla bojovat proti mučení:

ze zprávy OSN:

Ve zprávě, kterou mise vypracovala, se píše také o 75 případech svévolného zadržování lidí ukrajinskými bezpečnostními složkami. Více než polovina civilistů, které zadržovali Ukrajinci, vypověděla, že byli mučeni nebo týráni, obvykle při výslechu nebo bezprostředně po zatčení.

Bognerová uvedla, že Ukrajina vyšetřovatelům Organizace spojených národů nijak nebránila v přístupu k zadrženým v oficiálních detenčních centrech, výjimkou byla skupina 87 ruských námořníků.


Protože mučením se válka vyhrocuje na obou stranách.

Té ženské kape z rukou krev z Ukrajiny, už by se v ní mohla chodit koupat aby byla ještě krásnější.

roxin ( 28. června 2023 06:51 )

karma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa