Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V červenci zavřou stovky pošt: „Fronty a dopravní kolaps!“ varuje opozice

Autor: amb - 
26. června 2023
05:00

V červenci se Češi ocitnou bez 300 uzavřených českých pošt. Podle některých starostů by to mohlo vést k frontám na zbylých poštách, nebo dokonce k dopravnímu kolapsu. „Jsem přesvědčená o tom, že v mnoha případech a na mnoha místech, především ve velkých městech, fronty budou,“ uvedla pro Blesk Zprávy stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Nesouhlasí s ní ředitel České pošty Miroslav Štěpán. Budou dál propouštět? 

„Fronty budou. Řada subjektů ještě nevyužívá datové schránky a digitalizace ještě není na takové úrovni, abychom si mohli dovolit tolik poboček a tolik přepážek uzavřít,“ řekla Blesk Zprávám Mračková Vildumetzová. 

„Červenec a srpen jsou však prázdninové termíny a nápor nemusí být tak velký. Myslím si, že pro vyhodnocení bude adekvátní měsíc září,“ dodala poslankyně. „Na Praze 3 žije 78 000 obyvatel a fungovalo tam šest poboček. Pokud zůstane pouze jedna, tak jsem přesvědčená, že nezvládne nápor tolika obyvatel, kteří tam mají trvalý pobyt. Navíc jich tam bydlí daleko víc,“ uvedla.

„Máme několik opatření, která by měla vyřešit přesun zákazníků zrušených poboček na ty stávající. Jde například o přídavné služby. Podle mě budou ta opatření účinná vzhledem k tomu, jak po těch službách poklesla poptávka,“ řekl Blesk Zprávám generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán. Fronty ale nevyloučil, může je podle něj přivodit lidský faktor nebo nějaká anomálie.

„Fronty obecně máte vždycky všude a těm, které jsou, nepředejdeme. Jinak jsou ale pošty připravené plynule odbavovat klienty,“ dodal Štěpán. Jaké jsou scénáře červencového vývoje?

Více otevřených přepážek a senior taxi 

„Na hlavní poště bude v nejvíce frekventovaných hodinách fungovat všech devět přepážek, které by v podstatě mohly obsloužit všechny potenciální klienty. Provoz budeme samozřejmě vyhodnocovat. Nevím, jestli jsou pro to letní prázdniny tím úplně správným obdobím, řada lidí bude na dovolených, děti na prázdninách, takže i ta návštěvnost pošty bude trochu menší, nicméně máme připravené i nějaké podpůrné varianty, například senior taxi,“ popsal Petr Vrána (ANO), starosta Tachova.

Senior taxi využijí také v Jaroměři, navýší rovněž doručovatelské služby. „Předpokládám, že to, co by se mělo odehrát, se odehraje mimo ty přepážky,“ doufá tamní starosta a jeho stranický kolega Jan Borůvka. „Možná i tento krok přiměje lidi, aby začali víc komunikovat elektronicky.“

Ředitel Štěpán uvedl, že se u vytipování rušených pošt řídili například velikostí pobočky nebo počtem transakcí.

„Pro město se sedmdesáti tisíci obyvateli zůstanou tři pobočky, to je třiadvacet tisíc lidí na jednu pobočku. Kvalita služeb bude stoprocentně nižší. O digitalizaci se mluví, ale Česká republika na ni není připravená,“ obává se Josef Bělica (ANO) na půdě Sněmovny v rámci kulatého stolu k rušení pošt, na kterém vznesli námitky opoziční politici.

Mračková Vildumetzová uvedla, že se v Mariánských Lázních ruší bezbariérová pošta.

Problémy s dopravou i parkováním? 

Starosta Vrána se také obává problémů s dopravou. V jeho městě se ze tří pošt dvě ruší. „Obávám se, že dojde k dopravnímu kolapsu a ke kardinálním problémům s parkováním. Navíc je Tachov velice kopcovitý, takže něco jiného jsou dva kilometry vzdušnou čarou nebo dva kilometry fyzicky,“ sdělil.

Pavel Drahovzal, místopředsedova Svazu měst a obcí a starosta Velkého Oseka, zmínil další dopady. Změny se podle něj dotknou investic do trasy, způsobu parkování nebo nabíjení elektromobilů. „Brala se v potaz kritéria dopravní dostupnosti a zajištění kvality služeb? Budou nerušené pobočky schopné nápor pojmout?“ ptal se.

Listonošky nevědí, kam dřív

„Lidem od přepážek a doručovatelkám se přidává práce. Města a obce se rozrůstají, každý chce mít řádně doručenou poštu. Už teď si řada lidí stěžuje, že pošťačka u nich doma nezazvonila. V Aši se propustily doručovatelky a pošta se roznáší, ale není dobře doručená. Lidé poštu nedostanou, zatímco předchozí doručovatelka znala každou schránku,“ komentovala Mračková Vildumetzová.

„Co se týče tachovských rušených poboček, podle mých informací by zaměstnanci nebo zaměstnankyně měli přejít na hlavní poštu, aby ji posílili,“ řekl Vrána, jak se opatření dotkne personálu.

„Už teď listonošky nevědí, kam dřív,“ zdůraznil starosta Borůvka. „O nás bez nás,“ komentoval opatření.  

Drastické dopady na zaměstnance zmínila za odbory České pošty také Jindřiška Budweiserová, padla i slova o nízkých mzdách. „Zátěž pro pošťáky narůstá, jsou ve stresu i kvůli reakcím zákazníků, jsou to oni, kdo s nimi musí věci vyřizovat.“ Chybu vidí v systému, není podle ní možné jen škrtat.

Přijde další propouštění? 

„Zrušením 300 poboček se nevymykáme jakémukoliv normálu, 2900 zbývajících poboček pořád tvoří jednu z nejhustších sítí v Evropě,“ stojí si za svým Štěpán.

Pobočky prý rušili například podle toho, jestli byly dostupné městskou dopravou, dochozí vzdálenost se zvýšila z dvou kilometrů na tři, což podle něj není nijak dramatické navýšení. Za stávající licence, tedy do roku 2024, s dalšími změnami nepočítá. Mračková Vildumetzová se však obává, že tříkilometrový limit nebude dodržen.

A co propouštění? „Propouštěli jsme zaměstnance z administrativních nebo výkonných pozic vždy, když jsme našli nějakou provozní optimalizaci, tomu se nevyhnete, to je přirozené propouštění. Se skokovým propouštěním, k jakému došlo teď, také nepočítám,“ dodal Štěpán.

„Obavy samozřejmě máme, nicméně i po jednání do budoucnosti hledíme s optimismem,“ uvedl Vrána. To ale nesdílí Borůvka. „Byli jsme postaveni před hotovou věci a nedokážu odhadnout, jestli to bude stačit a nebude potřeba znovu redukovat. Mám trochu obavy, že s jídlem roste chuť. Nejsem si jistý, jestli lze zrušením poboček a prodejem majetku sanovat provoz a chod, získané prostředky by se měly investovat do rozvoje společnosti,“ obává se.

Video  Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petr Sedláček ( 28. června 2023 07:48 )

Všechno zdraží, co lidem slouží, to zruší, majetky rozprodají, pokud nejsou rozkrást.

Může někdo říct, komu tahle vláda pomohla?

Nepočítá se vedení války ve prospěch Ameriky a podpora pro Ukrajinu. Počítá se to , co udělali pro lidi co jsou Češi.

JaNat ( 27. června 2023 15:25 )

A za každého počasí.

hejhej ( 26. června 2023 19:47 )

krapotin:

e.lesanova ( 26. června 2023 15:37 )

Zkuste si aspoň na týden tu práci a pak se tu opět snažte "vyžvejknout"

e.lesanova ( 26. června 2023 15:36 )

Vždy problémy "řeší" lidé, kterých se to netýká, že, Rakušane?? Jak často chodí asi na poštu on a další politici? To je jako Nekula s moukou, kterou dostaneš za 12,90, ale musíš si koupit věci za 400, upsat se Lidlu a ještě to platí jeden den. Myšlenkové pochody politiků prostě nelze pochopit. Už nyní bylo vidět na mnohých místech pošty obtočené frontou lidí kolem dokola...to se zase něco hodně nepovedlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa