Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zuzana Čaputová slaví 50 a oznámila konec: „Byla jako zjevení z jiné planety,“ říká expert

Video se připravuje ...
Autor: amb - 
21. června 2023
05:00

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová slaví padesátiny! Narozeniny má přesně den poté, co oznámila, že v příštích prezidentských volbách kandidovat nebude. „V rámci politické scény je asi tím nejsilnějším ukotvením Slovenska v tom, co všeobecně označujeme za Západ,“ uvedl pro Blesk Zprávy politolog a expert na mezinárodní vztahy Matúš Halás. Jak podle něj prezidentku hodnotí Slováci a co řekl o jejím napojení na Petra Pavla? 

Zuzana Čaputová patří mezi nejdůvěryhodnější politiky v zemi. „Je tam nějaké kolísaní, ale i relativně stabilní podpora vzhledem k tomu, jakým způsobem vystupuje. Nesnaží se společnost polarizovat a rozdělovat, naopak působí velmi klidným a smířlivým dojmem,“ řekl Halás. Co pro Slovensko znamenalo její zvolení v roce 2019?

„Musíme to zasadit do středoevropského kontextu. Když vyhrála volby, slovenským premiérem byl po Robertovi Ficovi Peter Pellegrini, Maďarsko vedl Viktor Orbán. V Polsku vládla stejná konzervativní garnitura jako v současnosti, akorát jsme ji kritizovali mnohem víc než teď, protože ještě nebyla válka na Ukrajině. Ani v Čechách to nebylo růžové, měli jsme tu Babiše, na Hradě prezidenta Zemana,“ popsal odborník.

Český fanklub Zuzany Čaputové 

„Do toho získala mandát Zuzana Čaputová jako zjevení z jiné planety,“ dodal. V porovnání s ostatními politiky je navíc relativně mladá, i když ne nezkušená.

„Zároveň působila o dost klidnějším, rozvážnějším dojmem než všichni ostatní alfa samci. Opravdu to bylo něco, co jsme za předchozí roky moc neviděli. Potom se hodně věcí změnilo, v Česku přišla jiná vláda i prezident, volby proběhly také na Slovensku. Ale když vyhrála Zuzana Čaputová, byl to opravdu fenomén,“ vysvětlil Halás.

Přesto ji česká veřejnost vnímá trochu jinak než ta slovenská. „Část slovenské veřejnosti podporuje do větší či menší míry antisystémové strany. Zuzana Čaputová jim proto může ležet trochu v žaludku i kvůli tomu, že má velmi hodnotově orientovaný, na principech založený postoj k mnohým otázkám třeba ohledně Ukrajiny. Mám pocit, že ji Česko často vnímá mnohem pozitivněji, protože není tak různorodé jako Slovensko. Když to trochu přeženu, Češi asi tvoří největší fanklub Zuzany Čaputové,“ řekl Halás.

Může za to i někdejší kontrast mezi ní a bývalým prezidentem Zemanem, který už podle něj nemohl být větší a dotýkal se snad všech aspektů.

„Jednoduše jste měli ženu vůči muži, političku v nejlepších letech vůči někomu, kdo už měl svůj věk. Na jedné straně prezidentka, která k mnohým otázkám přistupuje velmi pokorným, racionálním přístupem, na druhé straně politik, u kterého byla v souvislosti s jeho chováním často zmiňovaná možná osobní zášť. Lišili se i v postoji vůči Rusku a Číně,“ vysvětlil expert. Přesto spolu dokázali vycházet. 

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na své poslední návštěvě ve funkci u slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové (6.2.2023 Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na své poslední návštěvě ve funkci u slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové (6.2.2023 | Twitter/Jiří Ovčáček

„Část české veřejnosti se opravdu viděla v Zuzaně Čaputové, viděla v ní někoho, koho by chtěli mít za prezidentku,“ doplnil.

Mnohem víc si Zuzana Čaputová rozumí s českým prezidentem Petrem Pavlem. „Myslím si, že si jsou lidsky i názorově velmi blízcí, což je pro vztah dvou zemí, bývalých součástí federace velmi dobré. Ukázala to už návštěva Čaputové v Praze těsně po zveřejnění výsledků 2. kola prezidentských voleb,“ řekl Halás.

Nebude kandidovat kvůli nabídce z NATO? 

Čaputová také od začátku striktně podporovala Ukrajinu proti ruské agresi, podobně jako Polsko nebo Česká republika. „Ten postoj byl od úplného začátku velmi jasný, že stojíme za Ukrajinou a její snahou bránit se ruské agresi. To byl i postoj Zuzany Čaputové a nic se na tom nezměnilo."

Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva. (28.4.2023) Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva. (28.4.2023) | KPR: Tomáš Fongus

Halás ocenil, že Čaputová měla racionální pohled například na pandemii koronaviru a poskytovala zpětnou vazbu vládě Igora Matoviče. „Neváhala poukázat na to, že by se měli míň hádat a víc budovat zemi.“ 

Co si analytik pomyslel, když viděl první zprávy o tom, že současná prezidentka možná nebude znova kandidovat?„Napadly mě dvě věci. Vysvětlení, že může být unavená z politiky, se mi zdá slabé. Slovensko potřebuje politiky, kteří by situaci uklidňovali, postupovali by racionálně. V takovém případě by měla jít osobní únava z politických konfliktů do pozadí a služba zemi do popředí. Otázkou je, jestli neexistuje nějaká nabídka ze Severoatlantické aliance,“ uvedl.

Když Čaputová oznámila, že nebude znovu kandidovat, dočkala se i podpory od svého přítele Juraje Rizmana, „prvního frajera“. „Respektuju, podporuju, miluju,“ napsal na svůj Instagram krátce po jejím oznámení. Přesto se Halás nedomnívá, že by slovenská společnost jejich vztahem vyloženě žila. A co podzimní parlamentní volby? Halás je optimista.

„Všichni se bojí, jak to dopadne, a kladou si existenciální otázky ohledně demokracie. Já osobně žádné obavy nemám. I kdyby byl Robert Fico schopný volby vyhrát, nemyslím si, že by dokázal sestavit vládu. Nemyslím si, že ještě někdy bude slovenským premiérem,“ zakončil Matúš Halás pro Blesk Zprávy.

Video  Prezidentské „taxi“: Čaputová svezla Pavla i kolegy z Rakouska a Moldavska  - Blesk: Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

pindal ( 23. června 2023 23:35 )

Rusko nás nenapadá,ani nemělo důvod.Dnes,už naší činností je ovšem situace jiná.Mě osobně to velmi mrzí.Paní Čaputová se na tom také podílela,jestli chlastá neřešíme.

pindal ( 23. června 2023 23:16 )

Pan Bogovič,Češi neútočí na Vašu prezidentku,pouze si nepřejí válku a s Ruskem už vůbec ne.Oni totiž nemají proč bojovat.Právo na život považují za samozhřejmost,v přepychu nežijí a dovedou se uživit sami,tak proč by válčili?

pindal ( 23. června 2023 22:56 )

A i kdyby jste to dokázali,moc si nepomůžete.Zrovna v této době to nikdo nechce slyšet.Asi to tak má být.

pindal ( 23. června 2023 22:41 )

No,to je jádro pudla,s tím se počítá,to dokázat.

pindal ( 23. června 2023 22:31 )

A nebo chcete každého obyčejného člověka,který to cítí jinak než než představitelé národa,aby to hnal před soud?

Zobrazit celou diskusi