Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další Mynářova aférka: Vybral z hradního skladu šperky za půl milionu?! Skončily neznámo kde

Autor: ČTK - 
20. června 2023
08:04

Bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly dnes Seznam Zprávy.

Mynářovi podřízení do skladu darů nakoupili z veřejných prostředků předměty za více než 23 milionů korun, po nástupu Petra Pavla podle serveru zůstal téměř prázdný.

Pravomoc přebírat ze skladu darů předměty si přisvojil také kancléř Mynář, napsaly Seznam Zprávy. Podle výdejek převzal zboží minimálně za 535.000 korun, neexistují ale doklady, kde následně skončily. „Na rozdíl od ostatních darů rozdaných samotným prezidentem Zemanem totiž u těchto věcí vydaných Mynářovi jmenovitá evidence příjemců chybí,“ uvedl server.

V roce 2015 kancléř vybral ze skladu celkem šestery zlaté a stříbrné manžetové knoflíčky se lvem v evidované hodnotě více než 104 000 korun. Výdejka bez dalších podrobností uvádí, že šlo o „zboží vydané pro účely vedoucího KPR“.

Hradní „sámoška“ se šperky

Se stejným zdůvodněním získal o rok později Mynář i trojici zlatých šperků za 90 000 korun.

Už v roce 2014 si před Vánocemi nechal tehdejší kancléř vydat celý seznam zboží za téměř 80 000 korun, podle serveru například zlacené vitrážové obrazy, kabelky či kufr.

Mezi vánočními svátky v roce 2020 pak ze skladu podle výdejky odešly troje náušnice s perlami - jedny ze žlutého zlata, jedny z bílého zlata a třetí ze stříbra, celkem za téměř 25.000 korun. „A ještě v březnu 2022 Vratislav Mynář dle dokumentů ze skladu dostal manžetové knoflíčky s vltavíny za 30 tisíc,“ napsaly Seznam Zprávy.

Brož pro Alex? Ta to popřela

V dalších případech evidence obsahuje dovětek, že šperky jsou vydány pro potřeby Mynářova kabinetu. V jednom z případů pak hradní záznamy uvádějí, že brož Lípu srdčitou s polodrahokamy v ceně 9559 korun daroval prezident Alex Mynářové. Ta ale na dotaz Seznam Zpráv popřela, že by šperk od Zemana či svého manžela někdy dostala.

Mynář na dotazy, jak se šperky naložil, nereagoval a odpověď na osud darů vyzvednutých bývalým kancléřem neznají ani pracovníci Hradu.

„Komu a za jakým účelem byly dary vyskladněny, je uvedeno na výdejkách ze skladu darů, více informací o darech není k dispozici. Za předání daru byl pak odpovědný ten, komu byl dar vydán,“ uvedl Petr Fučík z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Nic neodhalil ani audit, který na Hradě kvůli korupčním podezřením loni dělal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Seznam Zprávy již dříve informovaly, že podle jedné z výdejek, které jsou napsány jmenovitě, dostal stříbrné manžetové knoflíčky od Mynáře i prezident NKÚ Miroslav Kala.

Video  Někdejší hradní k ancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

Ivan Šlepecký ( 21. června 2023 22:04 )

crab ( 21. června 2023 15:13 )

Co si mame mmyslet o vete "po nástupu Petra Pavla podle serveru zůstal téměř prázdný." Kdo to tedy vybral, kdyz nakoupili dary za 23 milionu a po nastupu Petra Pavla jsou nakoupene dary pryc? Pane prezidente nevite o tom neco?

beda88 ( 21. června 2023 11:41 )

nuuuu, tady se diskutuje jak na běžícím pásu, ale v článku o znásilnění v Praze "doktorem" černé pleti, je diskuze vypnutá. servilní Plesk se vyznamenal. stávají se také rektálními alpinisty vládních struktur.

lollo ( 20. června 2023 20:10 )

Mají být tropy. Nejvyšší čas si sednout do chládku. Pro Mynáře na několik let.

AliAlice ( 20. června 2023 14:24 )

Tak tomu se v dnešní době říká ,,aférka "??? Tak to mě prosím vysvětlete,co se potom nazývá ,,Aférou " ?? Nějak v tom nemám jasno !!! Je to vlastně záchranář...! No, za těch deset let co tam úřadoval tak toho musel sakra hodně ,,zachránit " !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa