Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Pavel přijal adepta na ministra zemědělství Výborného. Potvrdil mu, že ho jmenuje

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. června 2023
14:54
Autor: ČTK, simao - 
20. června 2023
06:42

Prezident Petr Pavel se dnes sešel na Hradě s kandidátem na ministra zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Pavel jmenuje Výborného ministrem ve čtvrtek 29. června. Ke konci měsíce skončí nynější ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který oznámil rezignaci minulý týden.

Výborného nominaci musí ještě ve čtvrtek schválit celostátní výbor lidovců. „Ten proces nominace má v rámci KDU-ČSL jasná pravidla, musí tuto nominaci předsednictva projednat ve čtvrtek celostátní výbor KDU-ČSL. Čili v tuto chvíli nic není hotového, takto to ode mně slyšel i pan prezident,“ uvedl Výborný na tiskovce na nádvoří Pražského hradu.

Pavel mu potvrdil, že v případě, že ho celostátní výbor KDU-ČSL potvrdí, jmenuje ho 29. června „dopoledne na svátek Petra a Pavla ministrem zemědělství“, potvrdil Výborný.

„Rozhovor s panem prezidentem byl velmi zajímavý, my jsme probírali samozřejmě i možné priority, se kterými bych resort zemědělství chtěl řídit. Přicházím tam - a i to byla část rozhovoru s panem prezidentem - jako politik, jako osoba s jasným politickým mandátem, jako předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a jako člen vedení naší strany. A to co, považuji za klíčové a důležité, je otázka komunikace,“ zdůraznil Výborný.

Výborný: Válka na Ukrajině ukázala, jak je zemědělství důležité

Podle Výborného je důležité komunikovat mj. na sněmovním zemědělském výboru či se sněmovní opozicí jako takovou, ale také to, aby čeští europoslanci hájili zájmy českých zemědělců na půdě Evropského parlamentu.

„Zemědělství je strategickou oblastí, strategickým sektorem do budoucna. Myslím si, že to výrazně nasvítila i válka na Ukrajině a dopady, které to s sebou má. Musíme udělat maximum pro to, abychom pracovali na potravinové soběstačnosti, musíme umět účinně a smysluplně podpořit zemědělce v Čechách bez ohledu na to, do jaké skupiny patří. I to je o té komunikaci,“ podotkl Výborný.

„Nezapomínat také na lesy. Lesy považuji za národní dědictví ČR a takto se k tomu musí přistupovat. Stejně tak jako otázka vody. Myslím, že to vidíme i v kontextu dnešního počasí a uvidíme, jaké bude léto. Téma sucha se nám periodicky vrací,“ doplnil Výborný.

„Myslím, že je kde v resortu zemědělství šetřit a to aniž by to bylo na úkor zemědělců,“ poznamenal k otázce rozpočtu. Výborný nechtěl zacházet do detailů, dokud nebude mít potvrzenou nominaci.

Tiché víno přece jen zdaní?

Výborný přitom uvedl, že s prezidentem nemluvil o možnosti zavedení spotřební daně na tiché víno. Koalice v návrhu takzvaného konsolidačního balíčku zachovala nulovou sazbu.

Většina koaličních stran se chce podle České televize k diskusi vrátit. Zdanění vína podporují TOP 09, STAN a Piráti, ODS je ochotná o návrhu jednat, proti jsou už jen lidovci, uvedla ČT. Případná dohoda by měla podle televize nastat až na podzim po schválení konsolidačního balíčku.

Končící ministr Nekula minulý týden svůj odchod z funkce zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany.

Pavel o víkendu v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že důvody Nekulova odchodu jsou osobní a nemá důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér Petr Fiala (ODS) s takovým řešením souhlasí.

Podle Fialy je Výborný zkušený politik s morálním kreditem, který by byl pro vládu velkou posilou. Nový ministr musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoct tak s dalším snížením inflace, uvedl.

Podle Jurečky má Výborný jako bývalý předseda lidovců respekt u politických kolegů a dobré předpoklady, aby mohl ministerskou funkci zastávat do konce volebního období.

Zeman: Zvláštní stav

Rošádu na ministerstvu zemědělství kritizoval v rozhovoru pro Blesk exprezident Miloš Zeman.

„Máme zde ministry, kteří nerozumí svým rezortům, ale dostávají je jako bafuňáři z politických důvodů. Nastal tady zvláštní stav, kdy Zdeněk Nekula, ministr zemědělství, který bojoval proti obchodním řetězcům a jejich vysokým přirážkám, odešel pro neshody s KDU-ČSL a na jeho místo bude jmenován člověk, který se v životě nezabýval zemědělstvím. Může být větší facka veřejnosti?“ podivoval se Zeman.

„Samozřejmě, že bych ho nejmenoval, protože bych řekl, že o zemědělství nic neví,“ dodal Zeman.

roxin ( 20. června 2023 18:02 )

Soudruh pávek má další povinnost souhlasit a podepsat.

Staroduchodce ( 20. června 2023 17:53 )

Další ještě větší "odborník" se systémovostí blábolení a lhaní. Vláda bývalých zaměstnanců placených státem, kterým nestačil plat, proto se vrhli na dráhu politických bafunářů ( klub STAN: penězovody, prý pro občany, s malou domů, neúspěšní praktici, učitelé, IT neodborníci, ...).

al.bunda ( 20. června 2023 17:06 )

Jak jinak...🐮 jmenuje 🐮

e.lesanova ( 20. června 2023 14:37 )

Pavel dle mustru...jaký pán, takový kmán....pro začátek by měl dát jako zkoušku, zda tento nový vládní myslitel rozezná bramboru od kedlubny...Kde má Pavel nastavený "limit" pro odbornost kádrů?? Strašný, strašný, strašný

Dagmar Vrbová ( 20. června 2023 14:10 )

Už za komunistů tomu bylo tak, že kdo studoval chemii, ten měl pracovat v oboru jinak dostal nižší základ. Myslím, že to vyšlo kolem r. 1984-5. Nechci se pana Výborného nijak dotknout, ale mohl by být dobrý ministr školství, ale ministr zemědělství? Pochybuji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa