Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Spor o Výborného: Dostálová by na zemědělství posadila „Jurečku s traktorem“. Rakušan výběr hájí

Autor: Mii - 
18. června 2023
12:34

Opozice nechápe, proč na ministerstvo zemědělství míří Marek Výborný (KDU-ČSL), který s touto odborností nemá zkušenosti. Podle místopředsedkyně Sněmovny Kláry Dostálová (za ANO) by dávalo větší smysl, kdyby na resort nastoupil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců bylo rozhodující, že Výborný je zkušený politik. Výběr jména v pořadu Partie na CNN Prima News obhajoval i vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že rezignuje. Přesný důvod neuvedl, od té chvíle se o něm spekuluje. „Dohoda, kterou jsme probrali asi před dvěma týdny (…), aby nastoupil ministr, který bude mít silnou manažerskou, politickou zkušenost. A bude respektovaný v koalici,“ vysvětlil nyní Jurečka, proč jeho kolega post skládá.

Úřad převezme Marek Výborný (KDU-ČSL), který to podle Jurečky zvládne a splňuje všechny vyjmenované požadavky. Není podle něj ani zásadní problém, že se zemědělství dosud nevěnoval.

Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (za ANO) ale ve výběru problém vidí. „Já této výměně nerozumím,“ sdělila v CNN Prima News. Podle ní by dávala smysl tehdy, kdyby došlo k větší rošádě. „Například kdyby si na zemědělství sedl tady pan Jurečka, všichni ho mají spojeného s tím traktorem, já to nemyslím zle (…), a pak Výborný na ministerstvo práce a sociálních věcí,“ kroutila hlavou Dostálová.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ale také nedostatek odbornosti nevidí. „Přišel se silným jménem,“ řekl o Jurečkovi s narážkou na Výborného, který podle něj bude dobrou změnou. „Myslím, že nějaká revize jmen je přirozená,“ podotkl šéf starostů.

Výběr Výborného kritizoval v exkluzivním rozhovoru pro Blesk i exprezident Miloš Zeman:

Video  Zeman exkluzivně pro Blesk: Na ceremoniál k vyznamenáním už na Hrad nepůjde. Jak si užívá důchod a co říká na soud s Nečasovou?  - Jan Jedlička/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

havran2 ( 19. června 2023 07:57 )

Taková vláda, která ničemu nerozumí už tady byla jednou. V 50- sátých letech za komunistů. Tento slepenec by se měl chytnout za nos a odstoupit ! ! !

jajas ( 18. června 2023 19:20 )

Nikdo se na dluhy nedívá spokojeně...píšeš o půjčkách minulé vlády...tak rozhodně je tato vláda s půjčkama vysoce trhla... budou je splácet další generace. Nebo jsi nikde nic nečetl o něko­lika­setmi­liar­dových půjčkách z EU? To bude splácet kdo? A propo s, také se pár ekonomů shodlo na tom, že pokud bychom na tom byli, jako stát, finančně špatně, tedy rozpočet v rozvratu či jak to vláda nazvala a její strašení Řeckem, pak bychom ani žádnou půjčku z EU, jako stát, nedostali.....Takže co se týká půjček a jejich splácení.."nech na hlavě"....

Jaryn19 ( 18. června 2023 18:51 )

dívat se spokojeně na dnešní dluhy je docela chybné. Stejně jako když si minulá vláda půjčovala levné peníze a dnes se splácí úplně jiné úroky. Musíme se dívat do budoucnosti, kde to vypadá velmi černě. Do důchodu začnou nastupovat silné ročníky, zvýší se náklady na léčení a sociální služby.... Dálnice máme mizerné i po drahé a dlouhé opravě, tak je to u nás ve všem. Takže máme velký dluh, který není vyčíslen finančně, ale úrovní infrastruktury, zdravotnictví, školství atd. Stačí se podívat do Polska, co vše zvládli vybudovat za posledních 10 let

jajas ( 18. června 2023 17:56 )

Tak to je určitě fajn, že se pohybuješ v praxi, ale to nám (rozpočtu státu) asi nepomůže. Já prozatím u dnešních "úprav" vidím pouze zmatek a kroky, které vedou k získávání jednotek miliard, a to v různých oblastech důležitých pro život obyvatel. A vzhledem k tomu, že sahat na daně (jakékoliv) byl před volbami od tehdejší opozice málem sprosté slovo, tak přítomnost je o 360 stupňů jiná. Pokud vím, to že je česko v rozvratu použila vláda, aby vyděsila občany a tím pádem tak získala možnost začít vše dělat po svém. Nebyla to pravda. "Vždyť deficit českých veřejných financí v roce 2022 byl dle Eurostatu 3,6 procenta HDP. Přitom deficit veřejných financí eurozóny jako celku byl podle týchž dat Eurostatu loni rovněž 3,6 procenta HDP. Výše deficitu vyjadřuje tempo zadlužování. Nelze tedy tvrdit, že tempo zadlužování České republiky je abnormální. V rámci EU je v podstatě průměrné.
Přitom ovšem Česko vykazuje ani ne poloviční úroveň zadlužení v porovnání s eurozónou. Její veřejné zadlužení loni odpovídalo 92 procentům HDP, zatímco Česko vykazovalo zadlužení 44 procent HDP, jak plyne z dat Eurostatu."
"Tvrzení některých českých politiků či expertů, že české veřejné finance jsou rozvrácené, tak nenachází oporu v realitě.
Ani k bankrotu Česko rozhodně nemíří. Určitě je ale potřeba ten mizerný stav napravovat. Nemělo by se tak však dít zvyšováním daní nebo odvodů. Možná s výjimkou daní z neřestí, jako je alkohol, tabák a hazard.

Jaryn19 ( 18. června 2023 17:28 )

jenže já se pohybuji v praxi, kecy mne nechávají v klidu. Když vidím přiznání k DPH, které upravila parta z ANO, tak je mně jasné, že to jsou žabaři. Tato vláda ho dle všeho uvede v pořádek, protože budou jen dvě sazby DPH. Přiznání k DPH má dnes jen dvě kolonky pro tři sazby k DPH, světový unikát.
Také chtějí měnit sazby DPH na konci roku, tydýti z ANO to měnili klidně během kvartálu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa